Обмежень щодо санітарних правил має поменшати

Урядова робоча група підготувала план дерегуляції галузі

image89

План роботи СОП на І півріччя — 2024: готовий зразок

Міжвідомча робоча група з дерегуляції винесла рекомендації щодо скасування регуляторних інструментів в державних санітарних правилах і нормах. Так, з 298 регуляторних інструментів без змін хочуть залишити лише 30 інструментів. 221 інструмент робоча група порадила скасувати, а ще 47 — оптимізувати, привевши у відповідність до чинного законодавства. 

Як пояснили у Міністерстві економіки, значна частина нормативних актів втратила актуальність або ж дублює інші інструменти. Серед положень, від яких хочуть відмовитися, у відомстві назвали: 

  • погодження проекту перепрофілювання підприємства;
  • погодження використання пічного опалення в комп'ютерних ігрових закладах, що розташовані у сільській місцевості, з кількістю ігрових місць до 10;
  • погодження тексту етикетки для маркування питної води фасованої та іншої супровідної інформації щодо її походження та властивостей;
  • погодження періодичності та обсягу проведення бактеріологічного контролю виробництва
  • погодження матеріалів для виготовлення друкованих виробів для дітей;
  • погодження графіку і обсягу радіаційного контролю при повсякденній експлуатації рентгенівського кабінету;
  • повідомлення про намір здійснювати практичну діяльність з джерелами іонізуючого випромінювання;
  • погодження встановлення категорії підприємства або об'єкта, що застосовує радіаційно-ядерні технології або використовує ДІВ.

Що ж до оптимізації, то уряд хоче взятися за:

  • експертний висновок про якість і безпеку продукції тваринного та рослинного походження;
  • реєстрацію хімічних та біологічних речовин, синтетичних та полімерних матеріалів, які призначені для використання у вугільній промисловості;
  • дозвіл на реалізацію готових яйцепродуктів з підприємства.

Скасування застарілих та неактуальних інструментів має зменшити навантаження на бізнес. Це ж, своєю чергою, має сприяти стабілізації економіки.

Обмежень щодо санітарних правил має поменшатиСкачайте Акт про перевірку дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці

Зауважимо: Кабінет Міністрів України створив міжвідомчу робочу групу на початку 2023 року. За цей час опрацювали вже 1323 регуляторні інструменти для бізнесу. Згідно з висновками, 456 з них мають скасувати, а 584 — спростити.

Джерело: Міністерство економіки України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13786

Гігієнічна класифікація умов праці

Чим оптимальні умови праці відрізняються від допустимих? У чому різниця між шкідливими та небезпечними умовами праці? Детальніше про гігієнічну класифікацію умов праці — у статті.
25052

Правила охорони праці для працівників швейного виробництва

Попри те, що робота, пов’язана з виробництвом одягу, не здається сторонньому спостерігачу особливо складною та шкідливою, все ж існує чимало загроз здоров’ю працівників швейного виробництва. Дізнайтеся більше про ці загрози та про те, які правила охорони праці діють на швейному виробництві
4300

Як захистити працівників від переохолодження

Які негативні наслідки може мати вплив низьких температур та хто в зоні ризику, як надати домедичну допомогу при переохолодженні та відмороженні, що допоможе захистити працівників від переохолодження? Відповіді на ці та інші актуальні питання — у статті.
5001

Як надати домедичну допомогу при обмороженні

Зі статті ви дізнаєтеся про ознаки обмороження, його ступені, домедичну допомогу при обмороженні й переохолодженні та найпоширеніші помилки під час надання допомоги.
28303

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді