Як захистити працівників від переохолодження

UA RU
Автор
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Які негативні наслідки може мати вплив низьких температур та хто в зоні ризику, як надати домедичну допомогу при переохолодженні та відмороженні, що допоможе захистити працівників від переохолодження? Відповіді на ці та інші актуальні питання — у статті.

Переохолодження та відмороження становлять особливу загрозу для працівників тих галузей промисловості, де існує велика ймовірність контакту з холодом або холодопродуктами. Це, зокрема харчова промисловість (робітники, які виконують роботи в морозильних камерах та холодильниках), логістика та складське господарство (робота в холодних цехах та із замороженими продуктами) та ін. 

Як організувати роботу на відкритих територіях у холодний період

Переохолодження — це невідкладний стан, який виникає при дії низьких температур та/або несприятливих факторів зовнішнього середовища, що викликає зниження температури тіла постраждалого та системні розлади функції життєво-важливих органів та систем.

Переохолодження / відмороження може виникнути за таких обставин:

  • тривалий вплив холоду, вітру, підвищеної вологості на особу в тісному або мокрому взутті, нерухомому положенні;
  • незадовільний загальний стан постраждалого (хвороба, виснаження, алкогольне сп’яніння, крововтрата тощо).

Внаслідок тривалого впливу низьких температур в організмі скорочується подача крові до судин, розташованих близько до поверхні тіла. Тепло зберігається біля життєво важливих внутрішніх органів, однак тканини біля поверхні можуть сильно переохолоджуватися.

Подбати про захист працівників від переохолодження та обмороження — обовязок роботодавця. Особливо важливо захистити працівників, які виконують роботи на відкритому повітрі в холодну пору року. Це, зокрема, працівники гірничодобувної, лісової промисловості, сплавники лісу, працівники сільського господарства, дорожні робітники, будівельники та ін.

Взимку на них чекають складні погодні умови — низька температура, сильний вітер, вологе повітря, сніг або дощ. За відсутності опалення в приміщеннях та під час робіт на відкритих майданчиках в холодну пору року такі працівники можуть не тільки переохолодитися, а й навіть відморозити певні ділянки тіла.

Обмороження здебільшого вражає вушні раковини, ніс, недостатньо захищені кінцівки, зокрема пальці рук і ніг. За тяжкої ступені обмороження у тканинах починають утворюватися кристали льоду. Після цього людина перестає відчувати обморожені ділянки тіла. Починає відбуватися відмирання тканин, що зрештою може призвести до фатальних наслідків.

Щоб захистити працівників, яким загрожує переохолодження та обмороження, їх забезпечують за встановленими нормами спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Яких ще заходів повинні вжити роботодаці — розповідаємо далі. 

Коли настає переохолодження

Переохолодження є наслідком порушення теплового балансу і розвивається у тоді, коли в організмі людини тепловіддача перевищує теплопродукцію. Тобто організм виробляє тепла менше ніж потрібно для того, щоб подолати холод. Внаслідок цього температура тіла поступово знижується.

У процесі розвитку охолодження розрізняють такі фази:

  • компенсація — терморегуляторні реакції організму мають рефлекторний, пристосувальний характер і спрямовані на попередження зниження температури тіла шляхом, з одного боку, зменшення тепловіддачі, а з другого — збільшенням теплопродукції. Зменшення тепловіддачі досягається припиненням виділення поту, звуженням кровоносних судин шкіри і м’язів, зменшенням кровотоку в них. Теплопродукція посилюється за рахунок підвищення обміну речовин.
  • декомпенсація — рівновага між теплопродукцією і тепловіддачею порушується, переважає тепловіддача, і тому розвивається стан патологічної гіпотермії. При цьому має місце гіпоксія як результат розладу дихання і кровообігу. Цей стан посилюється порушенням мікроциркуляції внаслідок зниження тонусу судин, уповільнення кровообігу і погіршення реологічних властивостей крові.

Охолодження може викликати замерзання, під яким розуміють патологічну гіпотермію, що супроводжується тяжкими розладами функцій організму.

як захистити працівників від переохолодження

Скачати пам'ятку

Швидкість і глибина настання переохолодження залежать від:

  • інтенсивності та тривалості дії холодового фактора;
  • стану організму людини;
  • умов, в яких перебуває працівник.

Важливо!

  • стійкість організму до охолодження знижується при фізичній втомі людини;
  • переохолодження скоріше настає в умовах високої вологості повітря або сильного вітру.

Ознаки та ступені переохолодження / відмороження

Виділяють такі ознаки загального переохолодження:

  • зниження температури тіла постраждалого нижче 35 °C;
  • тремтіння;
  • повільне дихання;
  • бліда та холодна шкіра;
  • сплутана свідомість.

Залежно від сили та тривалості дії холоду та інших несприятливих факторів можуть розвиватися легка, середня та тяжка ступені загального переохолодження.

1. Легка ступінь загального переохолодження. Температура тіла 35˚С. Шкірні покриви бліді або помірно синюшні, «гусяча шкіра», лихоманка, рухи тіла мляві, мова сповільнена. Частота пульсу сповільнюється до 60-66 ударів за хвилину.

2. Середня ступінь загального охолодження. Температура тіла 32-29˚С. Шкірні покриви бліді, холодні на дотик, іноді з мармуровим забарвленням, різка сонливість, пригнічення свідомості, безглуздий погляд, рухи різко ускладнені. Частота пульсу до 52-32 в 1 хвилину, слабкого наповнення, дихання рідке.

3. Важка ступінь загального охолодження (відмороження). Температура тіла нижче 30˚С. Свідомість відсутня, судоми, різке підвищення м’язового тонусу. Шкірні покриви бліді, синюшні, холодні на дотик. Різка брадикардія — пульс до 32 ударів за хвилину, слабкого наповнення. Зниження артеріального тиску, дихання рідке, поверхневе, переривчасте.

Одразу визначити ступінь відмороження неможливо. Ознаки того чи того ступеня виникають через 12-24 год з моменту, як потерпілий зігрівся. Виділяють такі чотири ступені відмороження:

  • I ступінь — шкіра постраждалого блідого кольору, незначно набрякла, чутливість знижена або повністю відсутня;
  • II ступінь — у ділянці відмороження утворюються пухирі, наповнені прозорою або білою рідиною; характерні підвищення температури тіла, охолодження;
  • III ступінь — омертвіння шкіри: з’являються пухирі, наповнені рідиною темно-червоного або темно-бурого кольору; навколо омертвілої ділянки розвивається запальний вал (демаркаційна лінія); характерний розвиток інтоксикації — охолодження, потовиділення, значне погіршення самопочуття, апатія;
  • IV ступінь — поява пухирів, наповнених чорною рідиною. У постраждалого присутні ознаки шоку.

Заходи домедичної допомоги при переохолодженні та обмороженні залежать від того, наскільки серйозно постраждав працівник.

Домедична допомога при переохолодженні та відмороженні

Як надавати домедичну допомогу потерпілим із ознаками переохолодження, визначає Порядок надання домедичної допомоги постраждалим при загальному переохолодженні та/або відмороженні, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09.03.2022 року № 441 (далі — Порядок № 441). Він визначає механізм надання домедичної допомоги постраждалим при загальному переохолодженні та/або відмороженні особами, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні надавати домедичну допомогу.

До основних принципів надання домедичної допомоги при загальному охолодженні належать:

  • припинення охолодження і швидке зігрівання;
  • відновлення дихання і кровообігу;
  • профілактика та лікування загальних і місцевих ускладнень.

Послідовність дій при наданні домедичної допомоги постраждалим з переохолодженням /відмороженням не медичними працівниками має бути такою:

  • перед наданням допомоги переконатися у відсутності небезпеки для себе, оточуючих, постраждалого та тільки за її відсутності перейти до наступного кроку;
  • припинити дію низької температури на постраждалого;
  • заспокоїти постраждалого та пояснити свої подальші дії;
  • здійснити виклик екстреної медичної допомоги та дотримуватись вказівок диспетчера прийому виклику.

Якщо у постраждалого ознаки загального переохолодження:

  • усунути дію несприятливих факторів зовнішнього середовища, перемістити постраждалого у тепле приміщення;
  • зняти з постраждалого холодний, вологий одяг;
  • якщо постраждалий у свідомості, дати безалкогольні теплі напої.

Якщо у постраждалого ознаки відмороження:

  • усунути дію несприятливих факторів зовнішнього середовища, перемістити постраждалого у тепле приміщення;
  • обережно, без зусиль зняти з постраждалого холодний, вологий одяг/взуття;
  • накласти на уражені ділянки тіла чисті, стерильні, сухі марлеві пов’язки, без здійснення додаткового тиску на тканини;
  • за необхідності знерухомити уражені кінцівки;
  • якщо постраждалий у свідомості, дати безалкогольні теплі напої;
  • не масажувати і не розтирати уражені ділянки, не застосовувати місцево джерела тепла;
  • не пошкоджувати наявні на місці обмороження міхурі;
  • накрити постраждалого термопокривалом/покривалом;
  • забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;
  • при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Якщо у постраждалого відсутнє дихання, потрібно негайно розпочати проведення серцево-легеневої реанімації.

За можливості потрібно зібрати у постраждалого чи оточуючих максимально можливу інформацію стосовно обставин отримання травми. Всю отриману інформацію передати фахівцям бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або диспетчеру служби екстреної медичної допомоги.

Дізнайтеся більше про Інформаційні ресурси з охорони праці_Система

Дізнайтеся більше про Інформаційні ресурси з охорони праці_Система

Перейти до відео

Як захистити працівників від переохолодження

Переохолодження ліпше попередити, ніж потім боротися з його наслідками. Допоможуть у цьому такі запобіжні заходи:

  • дотримання допустимих параметрів мікроклімату у виробничих приміщеннях;
  • профілактика вихолоджування виробничих приміщень шляхом теплоізоляції підлоги, стіп, вікон тощо;
  • обладнання місцевого опалення на фіксованих робочих місцях;
  • обладнання приміщень для обігрівання у великих цехах без фіксованих робочих місць (холодильники, збагачувальні фабрики) та під час роботи на відкритому повітрі;
  • використання засобів індивідуального захисту від холоду;
  • здійснення заходів щодо загартовування організму, адаптації його до перебування в умовах низької температури повітря;
  • організація попередніх та періодичних медичних оглядів осіб, які працюють в умовах впливу низьких температур (відповідно до наказу МОЗ України від 21.05.2007 № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій»).

При попередньому медичному огляді осіб, які працевлаштовуються, слід враховувати перелік протипоказань до роботи в умовах дії холодового фактора.

Працівники також повинні подбати про своє здоров'я й безпеку, зокрема знати про те, як відбувається обмороження та переохолодження та як їм запобігти.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді