Нові будівельні норми для укриттів — вже з осені

Оновлення стосуються і нових, і вже наявних укриттів

image11

Як облаштувати споруди цивільного захисту

Мінвідновлення затвердило проєкт нових державних будівельних норм ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту» (далі — ДБН). Документ встановлює вимоги до проєктування та будівництва нових споруд цивільного захисту, а також реконструкції і капітального ремонту тих, що вже існують.

Згідно з ДБН усі проєкти відбудови житлових і громадських будівель, зокрема шкіл, лікарень, садочків, повинні передбачати наявність правильно облаштованих захисних споруд.

Нові будівельні норми для укриттів — вже з осеніЯкі вимоги до блискавкозахисту будівель і споруд

Окремий важливий аспект проєкту ДБН — інклюзивність захисних споруд. Усі захисні споруди мають бути обладнані:

  1. пандусами для людей з інвалідністю. Якщо неможливо облаштувати пандус, рекомендується застосовувати підйомні пристрої і механізми;
  2. системами візуальної і тактильної навігації;
  3. контрастним маркуванням на сходах і порогах.

Під час нового будівництва захисної споруди обов’язкова умова — облаштувати в ній мінімум одне універсальне санітарно-гігієнічне приміщення, розраховане на кожні 200 осіб.

Із проєктом ДБН можна ознайомитися на порталі Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва. Протягом місяця проєкт ДБН буде зареєстрований і його контрольний примірник з’явиться у вільному безоплатному доступі для використання під час проєктування будівель.

Нові державні будівельні норми набирають чинності з 1 листопада 2023 року. До цього часу Мінвідновлення надаватиме експертні консультації представникам будівельного ринку щодо особливостей нових ДБН та як їх впроваджувати на практиці.

Джерело: Мінвідновлення

Які вимоги до блискавкозахисту будівель і споруд

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів сайту, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише за письмового дозволу редакції сайту Служба охорони праці
Джерело: https://pro-op.com.ua/article/16208-yaki-vimogi-do-bliskavkozakhistu-budivel-i-sporud

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
23

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46972

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30135

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10566

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47702

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді