Аптеки на колесах: що це і де вони з'являться?

Кабмін дозволив роботу мобільних аптек

image84

Як укомплектувати та зберігати аптечку для транспортних засобів

Кабмін ухвалив постанову, яка вносить зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 № 929 (далі — Ліцензійні умови).

Урядова постанова надає право суб’єктам господарювання, які мають ліцензії з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, утворювати мобільні аптечні пункти. Їхню діяльність контролюватиме Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Мобільні аптеки функціонуватимуть як транспортний засіб ліцензіата:

  • виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти;
  • на прифронтових територіях і в зонах надзвичайних ситуацій — на період воєнного стану.

Які ліки можна буде купити

Мобільні аптеки відпускатимуть лікарські засоби:

  • без рецепту;
  • за рецептом — паперовим або електронним;
  • за програмою «Доступні ліки».

Асортимент лікарських засобів визначатиме ліцензіат.

 У мобільних аптеках заборонено продавати наркотичні засоби, психотропні речовини й прекурсори.

Хто визначатиме потребу в аптеках

МОЗ не визначає кількість і потребу в мобільних аптечних пунктах. Ліцензіати розподілятимуть потужності самостійно.

Аптеки на колесах: що це і де вони з'являться?Більше про Засоби індивідуального захисту медичних працівників

Міністерство лише надає механізм для здійснення торгівлі та закликає аптечні мережі долучитися до ініціативи спрощення доступу населення до лікарських засобів.

Які вимоги до мобільних аптечних пунктів

У мобільній аптеці має бути водій і не менше ніж один фармацевтичний працівник, який безпосередньо відпускатиме лікарські засоби. Наявність завідувача необов’язкова.

Автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до ліцензіата.

Транспортний засіб повинен містити достатню кількість площ для належного зберігання і реалізації лікарських засобів, медичних виробів, розміщення касового апарата, холодильного обладнання.

Обов’язкова вимога — наявність холодильного обладнання та пристроїв реєстрації і здійснення контролю за температурою і відносною вологістю повітря.

Також авто має бути обладнане місцем для санітарної обробки рук.

Джерело: МОЗ, Держлікслужба

https://pro-op.com.ua/article/88-qqq-16-m6-24-06-2016-zasobi-ndivdualnogo-zahistu-dlya-medichnih-pratsvnikv

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
24

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46973

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30135

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10567

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47705

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді