Пожежна та техногенна безпека: уряд запровадив зміни

Як проходитиме аудит?

image72

Хто відповідає за пожежну безпеку на підприємстві

Кабмін постановою від 2 травня 2023 р. № 436 затвердив Порядок проведення аудиту пожежної та техногенної безпеки.

Мета аудиту — проаналізувати стан діяльності суб’єкта господарювання або іншої юридичної особи щодо відповідності вимогам законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки будинків, споруд, зокрема:

  • об’єктів будівництва, їх комплексів та/або частин будь-якого призначення та форми власності;
  • територій;
  • систем (засобів) протипожежного захисту;
  • автоматизованих систем раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення та інших систем, які не входять до їх складу, але з ними функціонально пов’язані;
  • зовнішнього (внутрішнього) протипожежного водопостачання;
  • вогнезахисту та блискавкозахисту.

Аудит проводять організації, які внесені до відповідного реєстру та мають атестат про акредитацію Національного агентства з акредитації відповідно до вимог стандарту ДСТУ EN ISO/IEC 17020:2019 (EN ISO/IEC 17020:2012, IDT; ISO/IEC 17020:2012, IDT) «Оцінка відповідності». Ці організації залучають експертів у сфері пожежної та техногенної безпеки, які пройшли професійну атестацію та внесені до відповідного реєстру, визначеного законом.

Суб’єкт аудиту або уповноважена ним особа визначають організацію, що проводить аудит, і укладають з нею цивільно-правовий договір згідно з вимогами законодавства.

Цивільно-правовий договір не повинен містити положень, реалізація яких може вплинути на якість і результат аудиту, зокрема результат не повинен залежати від умов оплати суб’єктом аудиту.

Аудит проходить не пізніше 45 днів після того як організація, що проводить аудит, отримала звернення суб’єкта аудиту або уповноваженої ним особи.

Строк проведення аудиту не може перевищувати 10 робочих днів.

За результатами аудиту організація, що його проводила, складає акт у трьох примірниках, типову форму якого затверджує МВС. Акт містить детальний опис виявлених порушень з посиланням на вимоги нормативно-правових актів та нормативних документів, які були порушені.

Проведення аудиту не тягне за собою застосування санкцій та/або інших заходів реагування.

Джерело: Урядовий портал

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці»

Вища школа охорони праці

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкція з охорони праці для оператора АЗС

Інструкція з охорони праці для оператора АЗС є нормативним документом, що містить обов’язкові вимоги з охорони праці для заправника при виконанні робіт згідно з його обов’язками. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте до умов вашого підприємства.
18382

Вимоги пожежної безпеки до електроустановок

Порушення правил і норм пожежної безпеки на підприємстві нерідко стає причиною пожеж. Дізнайтеся зі статті, які існують вимоги пожежної безпеки до електроустановок та організуйте експлуатацію електрообладнання належним чином.
14776

Перша допомога при опіках

За різних обставин працівник може отримати термічні або хімічні опіки. В умовах воєнної агресії ризик отримання таких ушкоджень значно зростає. У статті розповімо про те, які існують види опіків та як правильно надати домедичну допомогу при опіках постраждалому.
25970

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді