Уряд змінив Порядок розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів

Професійні стандарти містять вимоги до компетентності працівників

image77

Як визначити відповідність назв професій

Постанова КМУ від 27.12.2022 № 1453 затвердила зміни до Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів.

Зокрема, зміни викладають у новій редакції Заявку на розроблення проєкту професійного стандарту та Структуру професійного стандарту (додатки 1 та 2 до Порядку) та доповнюють його додатком 3 — Заявкою на внесення змін до професійного стандарту.

Розповімо детальніше про деякі положення оновленого Порядку.

Так, Національне агентство кваліфікацій розробляє відповідні методичні рекомендації та оприлюднює їх на своєму офіційному сайті.

Розробник має спершу поінформувати Мінекономіки, про своє рішення розробити проєкт профстандарту за професією, яка відсутня в Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327. Вже після цього можна буде подавати заявку на розроблення проєкту профстандарту до Національного агентства кваліфікацій.

Під час роботи над проєктом мають бути докладені зусилля для врегулювання спірних позицій та розбіжностей. Для цього проводять узгоджувальні наради, консультації, робочі зустрічі. Проте публічне громадське обговорення не відбувається, якщо проєкт професійного стандарту містить інформацію з обмеженим доступом. В такому разі перевірку проводять з дотриманням вимог законодавства про інформацію з обмеженим доступом два члени, яких визначить Нацагентство.

question_mark.pngЯк скласти план-графік навчання з охорони праці у 2023 році

Після затвердження профстандарту розробник розпорядчим документом передає його Агентству для реєстрації впродовж п’яти робочих днів. Регулятор же вносить отриманий професійний стандарт до Реєстру кваліфікацій впродовж десяти робочих днів. З цього моменту професійний стандарт вважається введеним в дію.

Якщо проєкт профстандарту містить інформацію з обмеженим доступом, Агентство також відзначає це в Реєстрі.

У разі затвердження професійного стандарту за професією, що відсутня в Класифікаторі професій, Нацагентство протягом трьох робочих днів після внесення професійного стандарту до Реєстру повідомляє про це Мінекономіки. А міністерство вносить назву професії до Класифікатора. Термін цього не має перевищувати трьох місяців з моменту одержання повідомлення.

Зауважимо, Реєстр кваліфікацій перебуває у публічному доступі, тож виконання стандарту та його використання у регулюванні трудових відносин можна відстежувати.

До відома!

  • Профспілки відіграють важливу роль під час розроблення і використання профстандартів.

  • Профспілки можуть розробляти професійні стандарти безпосередньо або ж можуть ініціювати розроблення професійного стандарту чи його зміну.

  • Нацагентство кваліфікацій інформує Спільний представницький орган (СПО) профспілок про реєстрацію заявки на розроблення проєкту профстандарту ,а також про скасування заявки або продовження строку розроблення.

  • Якщо стандарт розробляє галузева рада, то до її складу та до створеної нею робочої групи обов’язково входять представники профспілок.

  • Якщо розробниками профстандарту не є галузеві ради, до складу робочої групи обов’язково входять представники профспілок.

  • Профспілки можуть брати активну участь в обговоренні проєкту стандарту.

Джерело: КМУ, Федерація професійних спілок України

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
25

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46977

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30135

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10567

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47713

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді