Як замінити комісії з соціального страхування на підприємствах у 2023 році?

Ліквідація комісій пов’язана з реформою системи соціального страхування

image54

Лікарняні: як отримувати виплати в 2023 році

З початку 2023 року було змінено систему соціального страхування. Це вплинуло також і на механізм розрахунку та призначення допомоги за лікарняними.

Отже, услід за Фондом соціального страхування своє існування припиняють комісії з соціального страхування на підприємствах. Вони створювалися раніше незалежно від форми власності суб'єкта господарювання. Саме комісії призначали або допомогу за кожним лікарняним або ж відмовляли у призначенні такої допомоги. Там, де кількість працівників була меншою за 15, ці функції виконував уповноважений.

З набуттям чинності нової редакції Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» ситуація змінилася. Віднині сам роботодавець або уповноважена ним особа будуть вирішувати, чи варто призначати допомогу за листками непрацездатності. Призначити уповноваженого керівник підприємства може на власний розсуд за допомогою розпорядчого документа. 

При цьому рішення про призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності, декретної допомоги, допомоги на поховання також потрібно оформлювати розпорядчим документом. Це може бути наказ, постанова, розпорядження, рішення тощо.

Джерело: Фонд соціального страхування України 

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2159

Наказ про дорожньо-транспортну пригоду

Визначити заходи за результатами службового розслідування ДТП, що сталося з транспортним засобом підприємства, допоможе наказ про дорожньо-транспортну пригоду. Як його скласти — далі у статті.
58

Інструкція з охорони праці садівника

Інструкція з охорони праці садівника є документом, що містить обов’язкові для дотримання садівником вимоги з охорони праці при виконанні робіт, визначених його функціональними обов’язками.
3580

Акт прийняття ліфта в експлуатацію

Зафіксувати результату технічного огляду і перевіряння ліфта допоможе Акт прийняття ліфта в експлуатацію. Скачайте готовий шаблон такого документа.
44

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді