Верховний суд виніс вердикт про навчання сумісників

ВСУ виніс рішення у позові до ГУ Держпраці в Харківській області

Верховний суд виніс вердикт про навчання сумісників

Верховний Суд України роз'яснив обов'язки працівників і роботодавців щодо повторного навчання у разі сумісництва ідентичних професій і спеціальностей. ВСУ виніс вердикт у справі № 520/5530/19.

Суміщення, сумісництво, підрядні відносини у сфері охорони праці

До Головного управління Державної служби України з питань праці у Харківській області позивалося підприємство, незадоволене рішенням інспекторів. За результатами перевірки інспектори праці винесли припис — у Держпраці були переконані, що особи, які суміщують професії, мають проходити навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і за професіями, що суміщуються.

Інспектори послалися на Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Перелік робіт з підвищеною небезпекою.

Верховний суд виніс вердикт про навчання сумісників Складаємо план-графік проведення навчання з охорони праці у 2022 році

Водночас суд вирішив, що посилатися на ці нормативно-правові документи доречно, якщо йдеться про суміщення різних професії (посад) на тому ж підприємстві поряд із основною роботою. У разі ж, коли працівники працюють за сумісництвом на аналогічних посадах, виконують той самий перелік робіт на тому ж обладнанні, що і на основному місці роботи, проходження навчання та перевірка знань з охорони праці не потрібні.

У ВСУ наголосили, що чинне законодавство не передбачає проходження повторного навчання у разі сумісництва ідентичних професій і спеціальностей.

Джерело: ЮРЛІГА

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Проводимо первинний інструктаж з ОП

Коли потрібно проводити первинний інструктаж з охорони праці на підприємстві? Якими нормативними актами передбачено його проведення? За якою програмою проводити цей інструктаж? Щоб ви не розмірковували над цими питаннями, готові відповіді та зразки для скачування — у статті.
97826

Аналізуємо Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань

Типове положення про навчання з питань охорони праці встановлює вимоги щодо організації навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників підприємства.
29184

Навчання з охорони праці

Одне із завдань служби охорони праці підприємства — провести навчання з охорони праці та перевірку знань за його результатами. Дізнайтеся про принципи організації та види навчання з питань охорони праці, а також завантажте готові зразки необхідних документів.
95927

Положення про навчання з питань охорони праці на підприємстві

Одним з основних документів з навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві є Положення про навчання з питань охорони праці. Які вимоги до цього документа, хто його затверджує й узгоджує — дізнайтеся зі статті.
40800

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді