Верховний суд виніс вердикт про навчання сумісників

ВСУ виніс рішення у позові до ГУ Держпраці в Харківській області

Верховний суд виніс вердикт про навчання сумісників

Верховний Суд України роз'яснив обов'язки працівників і роботодавців щодо повторного навчання у разі сумісництва ідентичних професій і спеціальностей. ВСУ виніс вердикт у справі № 520/5530/19.

Суміщення, сумісництво, підрядні відносини у сфері охорони праці

До Головного управління Державної служби України з питань праці у Харківській області позивалося підприємство, незадоволене рішенням інспекторів. За результатами перевірки інспектори праці винесли припис — у Держпраці були переконані, що особи, які суміщують професії, мають проходити навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і за професіями, що суміщуються.

Інспектори послалися на Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Перелік робіт з підвищеною небезпекою.

Верховний суд виніс вердикт про навчання сумісників Складаємо план-графік проведення навчання з охорони праці у 2022 році

Водночас суд вирішив, що посилатися на ці нормативно-правові документи доречно, якщо йдеться про суміщення різних професії (посад) на тому ж підприємстві поряд із основною роботою. У разі ж, коли працівники працюють за сумісництвом на аналогічних посадах, виконують той самий перелік робіт на тому ж обладнанні, що і на основному місці роботи, проходження навчання та перевірка знань з охорони праці не потрібні.

У ВСУ наголосили, що чинне законодавство не передбачає проходження повторного навчання у разі сумісництва ідентичних професій і спеціальностей.

Джерело: ЮРЛІГА

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання і перевірка знань з охорони праці працівників закладів освіти

Чинне законодавство вимагає, щоб працівники протягом трудової діяльності проходили навчання і перевірку знань з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Про те, як організувати навчання і перевірку знань з охорони праці працівників закладів освіти, — далі у статті.
12294

Як організувати стажування (дублювання) на робочому місці

У статті разом з експертом з’ясуємо, як організувати проведення стажування, хто його має проходити, кого можна увільнити від його проходження та за яких умов працівника допустять до самостійної роботи.
15127

Зразок Програми вступного інструктажу з охорони праці

Що таке програма вступного інструктажу з охорони праці? Як скласти програму вступного інструктажу з охорони праці на підприємстві? Який перелік перелік питань вступного інструктажу розглядається в програмі? Щоб зекономити ваш час, пропонуємо скачати готовий зразок програми, розроблений експертом.
94608

Цивільний захист на підприємстві

Для того, щоб запобігти надзвичайним ситуаціям, ліквідувати їх наслідки та надати допомогу потерпілим, організуйте на підприємстві роботу з цивільного захисту. У статті розповімо, які саме заходи цивільного захисту повинні забезпечити на своїх об’єктах суб’єкти господарювання.
27075

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді