Кабмін запровадив нові правила перевірок на дорогах

Оновлено норми щодо габаритно-вагового контролю та переіврок Укртрансбезпеки

Кабмін запровадив нові правила перевірок на дорогах

Кабмін 2 лютого 2022 р. затвердив постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо здійснення габаритно-вагового контролю та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» № 79 (далі — Постанова № 79). Документ вносить зміни до нормативно-правових актів щодо габаритно-вагового контролю і рейдових перевірок працівниками Укртрансбезпеки та її територіальних органів.

Як безпечно експлуатувати великовантажні автомобілі

Рейдовою перевіркою (перевіркою на дорозі) вважатиметься перевірка транспортних засобів (ТЗ) автомобільних перевізників на всіх видах автомобільних доріг на маршруті руху в будь-який час з урахуванням інфраструктури:

  • автовокзали, автостанції;
  • автобусні зупинки, місця посадки та висадки пасажирів;
  • стоянки таксі та ТЗ;
  • місця навантаження і розвантаження вантажних автомобілів;
  • зони габаритно-вагового контролю;
  • інші об’єкти, що використовує автомобільний перевізник, щоб забезпечити діяльність автомобільного транспорту.
Як діяти у такій ситуації?

Мета перевірок — упевнитися:

  1. що автомобільні перевізники дотримують вимог законодавства про автомобільний транспорт;
  2. чи виконані приписи щодо усунення попередніх порушень вимог законодавства про автомобільний транспорт, винесених за результатами розгляду відповідних справ.

Кабмін запровадив нові правила перевірок на дорогах Дізнайтеся, як зареєструвати технологічний транспортний засіб

Рейдові перевірки проводитимуть посадові особи Укртрансбезпеки та її територіальних органів за умови наявності:

  • форменого одягу;
  • службового посвідчення;
  • направлення на рейдову перевірку;
  • сигнального диску (жезлу);
  • індивідуальної печатки.

Під час рейдової перевірки перевіряльники можуть застосовувати фото- й відеофіксацію процесу перевірки та у автоматичному режимі, опитувати водія чи пасажирів про обставини адміністративного правопорушення, свідками якого вони були або могли б бути.

Справу про порушення розглядатиме територіальний орган Укртрансбезпеки за місцезнаходженням автоперевізника або за місцем порушення не пізніше ніж протягом двох місяців з дня його виявлення. Про час і місце розгляду справи про порушення автоперевізника повідомлятимуть на електронну адресу.

Постанова № 79, крім того, внесла доповнення до Порядку здійснення габаритно-вагового контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування ТЗ та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.

Під час габаритно-вагового контролю у зонах габаритно-вагового контролю, на яких розміщені стаціонарні та пересувні пункти, здійснюватимуть:

  • вимірювання габаритів ТЗ (довжина, ширина, висота);
  • вимірювання відстаней між осями;
  • визначення одиночної вісі здвоєних, зтроєних осей;
  • визначення типу підвіски (пневматична або еквівалентна їй);
  • визначення статності коліс на кожні осі ТЗ;
  • вимірювання навантаження на одиночну вісь, здвоєні осі, зтроєні осі;
  • вимірювання загальної маси.

Джерело: Урядовий портал

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36591

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді