Кабмін запровадив нові правила перевірок на дорогах

Оновлено норми щодо габаритно-вагового контролю та переіврок Укртрансбезпеки

Кабмін запровадив нові правила перевірок на дорогах

Кабмін 2 лютого 2022 р. затвердив постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо здійснення габаритно-вагового контролю та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» № 79 (далі — Постанова № 79). Документ вносить зміни до нормативно-правових актів щодо габаритно-вагового контролю і рейдових перевірок працівниками Укртрансбезпеки та її територіальних органів.

Як безпечно експлуатувати великовантажні автомобілі

Рейдовою перевіркою (перевіркою на дорозі) вважатиметься перевірка транспортних засобів (ТЗ) автомобільних перевізників на всіх видах автомобільних доріг на маршруті руху в будь-який час з урахуванням інфраструктури:

  • автовокзали, автостанції;
  • автобусні зупинки, місця посадки та висадки пасажирів;
  • стоянки таксі та ТЗ;
  • місця навантаження і розвантаження вантажних автомобілів;
  • зони габаритно-вагового контролю;
  • інші об’єкти, що використовує автомобільний перевізник, щоб забезпечити діяльність автомобільного транспорту.
Як діяти у такій ситуації?

Мета перевірок — упевнитися:

  1. що автомобільні перевізники дотримують вимог законодавства про автомобільний транспорт;
  2. чи виконані приписи щодо усунення попередніх порушень вимог законодавства про автомобільний транспорт, винесених за результатами розгляду відповідних справ.

Кабмін запровадив нові правила перевірок на дорогах Дізнайтеся, як зареєструвати технологічний транспортний засіб

Рейдові перевірки проводитимуть посадові особи Укртрансбезпеки та її територіальних органів за умови наявності:

  • форменого одягу;
  • службового посвідчення;
  • направлення на рейдову перевірку;
  • сигнального диску (жезлу);
  • індивідуальної печатки.

Під час рейдової перевірки перевіряльники можуть застосовувати фото- й відеофіксацію процесу перевірки та у автоматичному режимі, опитувати водія чи пасажирів про обставини адміністративного правопорушення, свідками якого вони були або могли б бути.

Справу про порушення розглядатиме територіальний орган Укртрансбезпеки за місцезнаходженням автоперевізника або за місцем порушення не пізніше ніж протягом двох місяців з дня його виявлення. Про час і місце розгляду справи про порушення автоперевізника повідомлятимуть на електронну адресу.

Постанова № 79, крім того, внесла доповнення до Порядку здійснення габаритно-вагового контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування ТЗ та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.

Під час габаритно-вагового контролю у зонах габаритно-вагового контролю, на яких розміщені стаціонарні та пересувні пункти, здійснюватимуть:

  • вимірювання габаритів ТЗ (довжина, ширина, висота);
  • вимірювання відстаней між осями;
  • визначення одиночної вісі здвоєних, зтроєних осей;
  • визначення типу підвіски (пневматична або еквівалентна їй);
  • визначення статності коліс на кожні осі ТЗ;
  • вимірювання навантаження на одиночну вісь, здвоєні осі, зтроєні осі;
  • вимірювання загальної маси.

Джерело: Урядовий портал

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді