Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці хочуть змінити

Зокрема, йдеться про підвищення вимог до навчальних центрів

Уряду пропонують змінити Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці

Конфедерація роботодавців України запропонувала внести зміни до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. З відповідною ініціативою організаціія звернулася до Кабінету Міністрів України.

Тест-практикум. Перевіряємо знання з охорони праці

Основні зміни до Типового положення, які пропонують передбачити:

  • право навчальних центрів формувати комісії з перевірки знань з питань охорони праці;
  • докладний порядок до формування комісії з перевірки знань з питань охорони праці для того, щоб унеможливити зловживання з боку членів комісії;
  • детальний порядок оцінки знань у галузі охорони та безпеки праці, який дозволить усунути неясності і надмірну свободу у прийняті рішень, притаманну нинішньому процесу;
  • розробка та впровадження підтвердження компетенції та управління якістю в освітніх закладах та навчальних центрах.

Ініціатива передбачає розробку єдиного порядку визначення дозволених екзаменаційних білетів, додаткових питань та порогу успішного складання іспиту.

Водночас підтвердження компетенції має усунути з ринку недобросовісних учасників. Наприклад, Конфедерація роботодавців пропонує запровадити вимогу, що підтверджувала б відповідність навчальних центрів та освітніх закладів загальновизнаним міжнародним стандартам. Таким чином, працювати будуть лише реальні компанії, які надають стандартизовані послуги. Ті ж організації, що не проводять фактичного навчання, не будуть допущені до роботи.

Джерело: Конфедерація роботодавців України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Проводимо первинний інструктаж з ОП

Коли потрібно проводити первинний інструктаж з охорони праці на підприємстві? Якими нормативними актами передбачено його проведення? За якою програмою проводити цей інструктаж? Щоб ви не розмірковували над цими питаннями, готові відповіді та зразки для скачування — у статті.
97820

Аналізуємо Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань

Типове положення про навчання з питань охорони праці встановлює вимоги щодо організації навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників підприємства.
29183

Навчання з охорони праці

Одне із завдань служби охорони праці підприємства — провести навчання з охорони праці та перевірку знань за його результатами. Дізнайтеся про принципи організації та види навчання з питань охорони праці, а також завантажте готові зразки необхідних документів.
95920

Положення про навчання з питань охорони праці на підприємстві

Одним з основних документів з навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві є Положення про навчання з питань охорони праці. Які вимоги до цього документа, хто його затверджує й узгоджує — дізнайтеся зі статті.
40796

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді