Кабмін підготував законопроєкт про розширення трудових прав жінок

Проєкт закону передбачає посилення гарантій для вагітних працівниць

Кабмін підготував законопроєкт про розширення трудових прав жінок

Кабінет Міністрів підтримав розроблений Міністерством економіки законопроєкт щодо удосконалення правового регулювання та заборони дискримінації працюючих жінок під час вагітності, пологів та вигодовування дитини.

Де пройти навчання з охорони праці

У Мінекономіки пояснили, що потрібно змінити чинне трудове законодавство, яке містить низку застарілих норм. Це не відповідає сучасним економічним реаліям та обмежує трудові права жінок. Крім того, вагітні, жінки, які нещодавно народили, і які доглядають за грудними дітьми є найбільш вразливою категорією серед жінок, а законопроєкт дозволить зміцнити систему соціально-трудових гарантій.

Зокрема, проєкт закону передбачає

  • заборону дискримінації в трудових відносинах за ознакою вагітності;
  • скасування низки обмежень для праці жінок, що забезпечить їм повноцінну реалізацію права на працю;
  • надання гарантії жінкам на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв’язку з вагітністю (зокрема вагітну звільнятимуть від роботи на час рекомендованих лікарем медобстежень, що проводять у зв’язку із вагітністю. На цей період за працівницею зберігатимуть середній заробіток);
  • удосконалення процедури надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами з метою недопущення зменшення післяпологової частини цієї відпустки.
  • заборону звільнення працівниці з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку з вагітністю, пологами та відновленням (крім ліквідації підприємства, установи, організації).

Заплановано, що сумарна тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно становить не менше ніж 126 календарних днів та 140 — у разі народження двох або більше дітей та у випадку ускладнення пологів. Післяпологова частина не може бути зменшена. А передпологову частину продовжуватимуть на кількість днів між передбаченою в медичному висновку та фактичною датою пологів.

Під час вагітності або в період вигодовування заборонено знижувати заробітну плату жінкам або відмовляти в працевлаштуванні.

Водночас проєкт закону передбачає також скасування обмеження праці жінок (крім вагітних та таких, що мають дітей до 1,5 років) на роботах у нічний час.

Джерело: Мінекономіки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36592

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді