Із 10 грудня діють нові норми робочого часу й тривалості відпочинку водіїв

Набрав чинності наказ Мінінфраструктури від 24.06.2021 № 337, який вніс зміни до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів.
Положення про робочий час і відпочинок водіїв змінено

Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів затверджене наказом Мінінфраструктури від 07.06.2010 № 340 (далі — Положення). Воно встановлює особливості регулювання робочого часу та часу відпочинку водіїв колісних транспортних засобів та порядок його обліку.

Як обліковувати робочий час водіїв транспортних засобів

Ознайомтеся з основними вимогами оновленого Положення.

Робочий час

До робочого часу водія включається час простоїв не з вини водія. Зокрема, коли водій не зобов’язаний перебувати на робочому місці, але має залишатися на зв’язку, бути готовим відповісти на будь-який виклик, почати чи відновити рух або виконувати іншу роботу.

У разі підсумованого обліку робочого часу водія нормальна тривалість робочого дня (зміни) без урахування часу перерви не може перевищувати 10 год.

Тривалість періоду керування не може перевищувати 56 год на тиждень та 90 год протягом двох тижнів.

Якщо нормальна тривалість робочого дня охоплює тривалі простої, очікування у ТЗ чи на робочому місці або якщо водію необхідно дати змогу доїхати до відповідного місця відпочинку, тривалість робочого дня (зміни) може бути збільшена до 12 год за умови, що час керування протягом дня (зміни) не перевищує 10 год, але не частіше ніж двічі на тиждень, та 9 год в інші дні.

При підсумованому обліку робочого часу водій повинен мати не менше ніж один вихідний день протягом тижня.

Конкретну тривалість часу охорони вантажу та транспортного засобу (ТЗ), що зараховується водіям у робочий час, встановлює Перевізник за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

Для водіїв автобусів, які здійснюють регулярні пасажирські перевезення, за їхньою згодою можна встановити робочий день з розподілом зміни на дві частини за умови, що тривалість цих частин не перевищує 4 год 30 хв з урахуванням часу, необхідного для повернення на місце стоянки.

Відпочинок

Тривалість щоденного (міжзмінного) відпочинку водія протягом будь-якого 24-годинного періоду, рахуючи від початку робочого дня (зміни), має бути не менше ніж 11 послідовних годин.

Якщо протягом робочої зміни ТЗ керують два водії, кожен водій повинен мати щоденний відпочинок тривалістю не менше ніж 9 послідовних годин.

Положення про робочий час і відпочинок водіїв змінено Як має проходити передрейсовий медичний огляд водіїв

Облік робочого часу

Водії зберігають записи щодо режиму праці та відпочинку протягом робочої зміни та 28 днів з дня її закінчення.

Водій, що керує ТЗ, який не обладнаний тахографом, веде індивідуальну контрольну книжку водія (додаток 3 до Положення) або повинен мати копію графіка змінності водіїв.

У разі тимчасової непрацездатності водія чи перебування його у відпустці, а також якщо водій не здійснював перевезення пасажирів чи/та вантажів, Перевізник може заповнювати бланк підтвердження діяльності (додаток 4 до Положення).

Водії зберігають бланк підтвердження діяльності протягом робочої зміни та 28 днів з дня її закінчення. Перевізники зберігають бланк підтвердження діяльності протягом 12 місяців.

Перевірка

Органи, які уповноважені здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху, проводять перевірку встановленого режиму праці та відпочинку водіїв відповідно до законодавства України.

Джерело: Будстандарт

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198655

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37028

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді