Порядок роботи з е-лікарняними

Із 1 жовтня всі заклади охорони здоров’я в Україні почали оформлювати електронні лікарняні.

Порядок роботи з е-лікарняними

Якщо працівник офіційно працевлаштований, то в разі тимчасової втрати працездатності він отримає електронний лікарняний. Е-лікарняний формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який лікуючий або сімейний лікар створює після огляду. Також е-лікарняний автоматично відкриється в разі оформлення медичного висновку для дитини, яка потребує догляду.

Як з’ясувати обставини травмування працівника за е-лікарняним

Після того, як лікар створив медичний висновок, пацієнт отримує два смс-повідомлення:

  • від E-health — про те, що створений медичний висновок, а також його номер;
  • від Пенсійного фонду України — про те, що сформований електронний листок непрацездатності, його номер і період дії.

Працівник має повідомити про це роботодавця будь-яким зручним способом, наприклад телефоном. Роботодавець побачить лікарняний працівника на порталі ПФУ.

Порядок роботи з е-лікарнянимиДізнайтеся більше про соціальне страхування від нещасних випадків

Допомогу по тимчасовій втраті працездатності працівник почне отримувати лише після завершення періоду непрацездатності та після того, як сплине строк, у який лікарі можуть внести зміни до листка непрацездатності.

Роботодавцю доступна лише загальна інформація про непрацездатність працівника, необхідна для призначення матеріального забезпечення. Тому працівник не має потреби передавати роботодавцю медичний висновок про тимчасову непрацездатність.

До 1 лютого 2022 року заклади охорони здоров’я можуть видавати паперові листки непрацездатності лише в таких випадках:

1. Продовжуються і закриваються листки непрацездатності, що були видані особам до 1 жовтня 2021 року.
2. Сплив строк, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності — керівник закладу.

Порядок роботи з е-лікарнянимиЯк вести журнал обліку професійних захворювань (отруєнь)
3. Застрахована особа отримує листок непрацездатності протягом двох місяців із дня народження дитини, зазначеного у свідоцтві про народження дитини, — на підставі цього свідоцтва та рішення суду про усиновлення дитини.
4. Виникли технічні проблеми (помилки) щодо передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, через що неможливо сформувати електронний листок непрацездатності в Електронному реєстрі більше ніж протягом семи днів з дати створення медичного висновку про тимчасову непрацездатність, — до усунення таких проблем (помилок).

Підстава — наказ «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України», затверджений МОЗ від 28.09.2021 № 2086.

Джерело: Урядовий портал, ЛІГА:Закон

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10102

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді