Уряд хоче посилити захист працівників, зайнятих на важких та небезпечних роботах

Мінекономіки розробило законопроєкт, що має закріпити мінімальний розмір оплати праці на таких посадах

Уряд хоче посилити захист працівників, зайнятих на важких та небезпечних роботах

Кабінет Міністрів запланував розширити перелік важких та небезпечних робіт. На урядовому засіданні підтримали відповідний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників».

Шкідливі умови праці на підприємстві: що повинен робити роботодавець

В уряді пояснили, що документ спрямований на захист інтересів працівників. Насамперед йдеться про вдосконалення порядку визначення розміру мінімальної заробітної плати на важких та небезпечних роботах.

Зокрема, проєкт Закону пропонує врегулювати питання щодо визначення на рівні угод і колективних договорів переліку таких робіт, які передбачають підвищену оплату праці. Також ініціатори законопроєкту хочуть чітко визначити складові заробітної плати, які не враховуються під час встановлення її мінімального розміру, а саме:

  • суми, на які підвищується оплата праці відповідно до статті 100 Кодексу законів про працю, – незалежно від способу встановлення такого підвищення (доплата, надбавка, підвищення окладу тощо);
  • доплати за суміщення посад, виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника,
  • сума індексації заробітної плати;
  • сума компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати.

Уряд хоче посилити захист працівників, зайнятих на важких та небезпечних роботахЯк відбувається оцінка умов праці на робочому місці

Також проектом закону пропонується розширити перелік видів робіт, на яких працівникові може здійснюватись підвищена оплата праці, зокрема:

  1. доповнити їх роботами з високим рівнем нервово-емоційного та інтелектуального навантаження, а також в умовах підвищеного ризику для здоров’я;
  2. встановити чіткий критерій (атестація робочих місць за умовами праці, якщо інше визначено законодавством) для забезпечення обов’язкового встановлення підвищеної оплати праці.

У Мінекономіки пояснили, що були вимушені взятися за розробку законодавчих змін через недоброчесну поведінку роботодавців. Наприклад, штучне заниження заробітної плати або ж збільшення нормативів праці за ту ж зарплатню. Підґрунтям же для таких зловживань сьогодні є прогалини у законодавстві.

Відтак Кабмін хоче зафіксувати мінімальний розмір платні, щоб усі доплати за несприятливі умови нараховувалися додатково. Це має в першу чергу допомогти тим, хто оформлений на мінімальну заробітну плату.

Джерело: Кабінет Міністрів України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Атестація робочих місць за умовами праці: важливі нюанси, які потрібно знати роботодавцеві

Зі статті ви дізнаєтеся, який алгоритм проведення атестації робочих місць за умовами праці, як до неї підготуватися, яку відповідальність нестиме роботодавець, якщо він не провів атестацію, та чи потрібно проводити атестацію під час війни.
48916

Атестація робочих місць у школі

Відповідальним за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць у школі є керівник навчального закладу. Який порядок проведення атестації, хто має входити до складу атестаціїної комісії, яке покарання чекає за непроведення атестації — далі у статті
9531

Які переліки має скласти атестаційна комісія

За роботу в несприятливих умовах працівникам надають пільги і компенсації. Їх призначають на підставі переліків, що складають на підприємстві за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Які саме переліки за результатами атестації скласти, як правильно їх оформити. Розповідаємо далі.
11129

Протокол засідання атестаційної комісії

Кожне засідання атестаційної комісії оформлюють відповідними протоколами. Щоб зекономити свій час, скачайте наведені у статті зразки протоколів та скористайтеся ними, коли проводитимете на підприємстві атестацію робочих місць.
15493

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді