Наказ про проведення атестації робочих місць за умовами праці

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Перед тим, як провести атестацію, керівник підприємства повинен видати наказ про порядок проведення атестації робочих місць. У статті — приклад наказу про атестацію робочих місць.

У статті наведено зразок наказу про атестацію робочих місць 2023 для невеликого підприємства. За потреби ви можете його змінити аби адаптувати до умов свого підприємства.

Зразок наказу про проведення атестації робочих місць за умовами праці

Бланк наказу про проведення атестації робочих місць

Наказ про проведення атестації робочих місць за умовами праці

Атестацію проводять на всіх робочих місцях, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

 Правовий механізм проведення атестації визначають:

  • Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою КМУ від 01.08.1992 № 442 (далі — Порядок № 442);
  • Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці від 01.09.1992 № 41 (далі — Методичні рекомендації).

Перед проведенням атестації керівник видає наказ про проведення атестації робочих місць на підприємстві. У цьому наказі вказують:

  • мету й завдання атестації;
  • склад, голову й секретаря постійно діючої атестаційної комісії, їхні повноваження, за потреби — склад цехових (структурних) атестаційних комісій;
  • терміни і графіки підготовчих робіт у структурних підрозділах підприємства;
  • лабораторію для гігієнічних досліджень умов праці;
  • проектні, науково-дослідні установи для науково-технічного оцінювання умов праці й участі в розробленні заходів для усунення шкідливих виробничих факторів.

Графік проведення атестації робочих місць, зазвичай, додають до наказу про проведення атестації. Також його можна затвердити окремим наказом по підприємству. Графік проведення атестації у структурних підрозділах оформлюють як додаток до наказу.

У нормативних документах не встановлено єдиної форми наказу про проведення атестації — вони містять лише складові цього документа. Тому кожне підприємство самостійно розробляє наказ про атестацію робочих місць за умовами праці, але з урахуванням обов’язкових елементів.

Як скласти Карту умов праці

Залежно від розміру підприємства та його структури, виду діяльності, кількості робочих місць, на яких необхідно провести атестацію, обсягу необхідних гігієнічних досліджень зміст наказу може різнитися.

Важливо!

З 01.09.2021 документи потрібно оформляти за новими правилами. Їх установлює національний стандарт ДСТУ 4163:2020. Наведений на початку статті зразок наказу про проведення атестації робочих місць за умовами праці вже розроблений з урахуванням цих вимог.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді