Як безпечно пережити спеку на роботі

Блок під заголовком новини 1Підпишіться на Telegram-канал Служба охорони праці. Новини! Оперативно й без зайвого шуму інформуємо про важливе

Улітку причиною нещасних випадків часто стає дія підвищеної температури повітря. Про те, яких заходів безпеки потрібно дотримуватися за умов роботи у спеку, розповіли у Держпраці.

Антициклон Zoe приніс в Україну суху та спекотну погоду. Подекуди стовпчики термометрів вже перевалили за позначку у 35 ºС.

Синоптики ж прогнозують, що в липні та серпні спека не здасть позицій — можливі лише короткочасні періоди прохолоди. Тож Держпраці закликала роботодавців правильно організувати режим праці в спекотних умовах, аби не допустити перегріву працівників.

Робота у спеку: вимоги безпеки

Суб'єктам господарювання порадили вжити таких заходів для покращення мікрокліматичних умов:

  • облаштувати жалюзі або світловідбиваючі плівки на засклених поверхнях;
  • максимально використовувати природну вентиляцію;
  • облаштувати системи кондиціювання;
  • використовувати спеціальний одяг з натуральних тканин та засоби захисту.

Верхньою межею температури на постійних робочих місцях, де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль, є температура +28 ºС. При температурі повітря понад 37 ºС вже слід говорити про екстремальні або ж небезпечні роботи. За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.

Також в умовах підвищеної температури повітря не рекомендується допускати до роботи осіб молодше 25 і старше 40 років.

При температурі повітря понад 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин. При цьому рекомендована температура питної води, напоїв, чаю становить 10-15 ºС.

До того ж, задля профілактики зневоднення можна вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, кисломолочні напої, соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Також корисним буде збільшити споживання фруктів та овочів.

Що ж до роботи на відкритих майданчиках, то тут слід додатково організувати раціональні режими праці та відпочинку. Тривалість робіт при температурі більше ніж 28 ºС не має перевищувати 4-5 год за зміну. А при температурі повітря 35 ºС і вище тривалість періодів безперервної роботи повинна становити 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менш ніж 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.

Необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час, а тривалість перерв повинна становити не менше 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення температури. Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше 5 ºС, та не нижче +24…+25 ºС. Ці ж рекомендації слід враховувати працівникам, у приміщеннях яких встановлені кондиціонери.

Джерело: Головне управління Держпраці у Львівській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання з охорони праці

Одне із завдань служби охорони праці підприємства — провести навчання з охорони праці та перевірку знань за його результатами. Дізнайтеся про принципи організації та види навчання з питань охорони праці, а також завантажте готові зразки необхідних документів.
112672

Класифікація шкідливих і важких умов праці

Як здійснюють оцінку умов праці на робочих місцях, які бувають ступені шкідливих умов праці, якими нормативними документами затверджено переліки робіт зі шкідливими і важкими умовами праці — далі у статті.
108827

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2946

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
38152

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді