Як безпечно пережити спеку на роботі

Улітку причиною нещасних випадків часто стає дія підвищеної температури повітря. Про те, яких заходів безпеки потрібно дотримуватися за умов роботи у спеку, розповіли у Держпраці.

Антициклон Zoe приніс в Україну суху та спекотну погоду. Подекуди стовпчики термометрів вже перевалили за позначку у 35 ºС.

Синоптики ж прогнозують, що в липні та серпні спека не здасть позицій — можливі лише короткочасні періоди прохолоди. Тож Держпраці закликала роботодавців правильно організувати режим праці в спекотних умовах, аби не допустити перегріву працівників.

Робота у спеку: вимоги безпеки

Суб'єктам господарювання порадили вжити таких заходів для покращення мікрокліматичних умов:

  • облаштувати жалюзі або світловідбиваючі плівки на засклених поверхнях;
  • максимально використовувати природну вентиляцію;
  • облаштувати системи кондиціювання;
  • використовувати спеціальний одяг з натуральних тканин та засоби захисту.

Верхньою межею температури на постійних робочих місцях, де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль, є температура +28 ºС. При температурі повітря понад 37 ºС вже слід говорити про екстремальні або ж небезпечні роботи. За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.

Також в умовах підвищеної температури повітря не рекомендується допускати до роботи осіб молодше 25 і старше 40 років.

При температурі повітря понад 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин. При цьому рекомендована температура питної води, напоїв, чаю становить 10-15 ºС.

До того ж, задля профілактики зневоднення можна вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, кисломолочні напої, соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Також корисним буде збільшити споживання фруктів та овочів.

Що ж до роботи на відкритих майданчиках, то тут слід додатково організувати раціональні режими праці та відпочинку. Тривалість робіт при температурі більше ніж 28 ºС не має перевищувати 4-5 год за зміну. А при температурі повітря 35 ºС і вище тривалість періодів безперервної роботи повинна становити 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менш ніж 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.

Необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час, а тривалість перерв повинна становити не менше 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення температури. Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше 5 ºС, та не нижче +24…+25 ºС. Ці ж рекомендації слід враховувати працівникам, у приміщеннях яких встановлені кондиціонери.

Джерело: Головне управління Держпраці у Львівській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як запобігти отруєнню пестицидами

Якщо не дотримуватися певних вимог при роботі з пестицидами, отруєння ними неминуче. Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, а й через шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Як запобігти отруєнню пестицидами — розповідає експерт
2881

Експлуатуємо атракціонну техніку безпечно

Перед початком роботи атракціонних комплексів потрібно впевнитись у справності обладнання та компетентності персоналу щодо попередження нещасних випадків. Стаття допоможе розібратися, як організувати монтаж, техогляд і безпечну експлуатацію атракціонів, які дозвільні документи оформити, зокрема під час воєнного стану, і як забезпечити безпеку відвідувачів
2167

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13793

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69924

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91828

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді