Як безпечно пережити спеку на роботі

Улітку причиною нещасних випадків часто стає дія підвищеної температури повітря. Про те, яких заходів безпеки потрібно дотримуватися за умов роботи у спеку, розповіли у Держпраці.

Антициклон Zoe приніс в Україну суху та спекотну погоду. Подекуди стовпчики термометрів вже перевалили за позначку у 35 ºС.

Синоптики ж прогнозують, що в липні та серпні спека не здасть позицій — можливі лише короткочасні періоди прохолоди. Тож Держпраці закликала роботодавців правильно організувати режим праці в спекотних умовах, аби не допустити перегріву працівників.

Робота у спеку: вимоги безпеки

Суб'єктам господарювання порадили вжити таких заходів для покращення мікрокліматичних умов:

  • облаштувати жалюзі або світловідбиваючі плівки на засклених поверхнях;
  • максимально використовувати природну вентиляцію;
  • облаштувати системи кондиціювання;
  • використовувати спеціальний одяг з натуральних тканин та засоби захисту.

Верхньою межею температури на постійних робочих місцях, де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль, є температура +28 ºС. При температурі повітря понад 37 ºС вже слід говорити про екстремальні або ж небезпечні роботи. За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.

Також в умовах підвищеної температури повітря не рекомендується допускати до роботи осіб молодше 25 і старше 40 років.

При температурі повітря понад 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин. При цьому рекомендована температура питної води, напоїв, чаю становить 10-15 ºС.

До того ж, задля профілактики зневоднення можна вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, кисломолочні напої, соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Також корисним буде збільшити споживання фруктів та овочів.

Що ж до роботи на відкритих майданчиках, то тут слід додатково організувати раціональні режими праці та відпочинку. Тривалість робіт при температурі більше ніж 28 ºС не має перевищувати 4-5 год за зміну. А при температурі повітря 35 ºС і вище тривалість періодів безперервної роботи повинна становити 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менш ніж 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.

Необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час, а тривалість перерв повинна становити не менше 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення температури. Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше 5 ºС, та не нижче +24…+25 ºС. Ці ж рекомендації слід враховувати працівникам, у приміщеннях яких встановлені кондиціонери.

Джерело: Головне управління Держпраці у Львівській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
174

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5313

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19186

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38711

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
244

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді