ЗІЗ для працівників житлово-комунального господарства

Якими нормативними актами користуватися при видачі засобів індивідуального захисту працівникам житлово-комунального господарства

ЗІЗ для працівників житлово-комунального господарства

Державна служба з питань праці нагадала, якими нормами щодо забезпечення працівників засобами індивідуального захисту слід керуватися житлово-комунальним службам.

Які бувають засоби індивідуального захисту

Так, роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

Наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 10.12.2012 № 1389 затверджені Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам житлово-комунального господарства, що поширюються на суб’єкти господарювання незалежно від форм власності й організаційно-правової форми, які здійснюють діяльність з надання послуг у житлово-комунальному господарстві.

Ті працівники сфери житлово-комунального господарства, які виконують роботи, не зазначені у розділі II цих Норм, забезпечуються ЗІЗ згідно з вимогами норм безоплатної видачі ЗІЗ працівникам відповідних видів економічної діяльності.

Важливо пам'ятати, що в спеціальному одязі допускається застосування бавовняних та змішаних тканин, якщо вони мають висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи відповідно до сфери застосування. Спеціальний одяг для захисту від кислот має бути виготовленим із прогумованих тканин або з вовняних тканин з поліхлорвініловим покриттям, для захисту від вологи – із брезентових або прогумованих тканин, а також із тканин, оброблених водовідштовхувальними засобами.

Що ж до працівників, які виконують газонебезпечні роботи, вони забезпечуються спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими ЗІЗ в антистатичному виконанні.

Зауважимо, з урахуванням вимог технологічних процесів і нормативних актів про охорону праці, за погодженням із представниками профспілкових органів, за рішенням трудового колективу підприємства працівникам можуть видаватися засоби індивідуального захисту понад передбачені норми.

Якщо ці засоби передчасно зношуються не з вини працівника, роботодавець зобов’язаний замінити їх за свій рахунок. У разі придбання спецодягу, інших засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджувальних засобів працівником за свої кошти роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором

Джерело: Головне управління Держпраці у Київській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимоги до спецодягу

Для безпеки та захисту здоров’я працівників роботодавець зобов’язаний забезпечити їх спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Які вимоги до спецодягу та інших ЗІЗ встановлені у чинних нормативних актах — дізнайтеся зі статті.
18769

Як надати потерпілому першу допомогу при перегріванні

Перегрівання виникає через розлад терморегуляції організму за тривалої дії на нього високої температури. Якщо у спекотну погоду працівник раптово зблід, скаржиться на слабкість та запаморочення, це можуть бути ознаки перегрівання. Як надати йому допомогу?
4233

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
36187

Спецодяг для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
23689

Робота на верстатах у захисних рукавицях

Які нормативні документи регулюють роботу на верстатах у захисних рукавицях, в яких випадках їх використання обов’язкове, а коли, навпаки, — заборонене. Більше про правила роботи у захисних рукавицях — у статті.
1789

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді