Спецодяг для кухарів

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.

Скачайте інструкцію з охорони праці для кухаря

Види спецодягу для кухарів

Законодавством передбачено, що на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, працівникам видають безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту (ст. 8 Закону України «Про охорону праці» та ст. 163 Кодексу законів про працю України).

Під час прийняття на роботу кухаря ознайомлюють під підпис з умовами праці та повідомляють про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих чинників.

Працювати кухарем може особа, яка пройшла медичне обстеження та за його результатами здатна виконувати роботи, із записом у санітарну книжку за встановленою формою.

Норми видачі спецодягу для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами, перелік яких встановлений колективним (трудовим) договором підприємства. На підприємстві також можуть використовувати формений спецодяг.

Спецодяг кухаря видається на певний термін, зокрема:

  • куртка біла бавовняна — на чотири місяці;
  • брюки світлі (для жінок — спідниця світла) бавовняні — на чотири місяці;
  • фартух білий бавовняний — на чотири місяці;
  • ковпак білий бавовняний або косинка біла бавовняна — на чотири місяці;
  • рукавиці бавовняні — на чотири місяці;
  • рушник — на чотири місяці;
  • тапочки чи туфлі або взуття з текстилю на неслизькій підошві — на шість місяців.

Спецодяг та спецвзуття мають бути відповідного розміру. Також важливо, щоб головний убір кухаря був зручний, не заважав роботі та повністю закривав волосся, не допускаючи його потрапляння до страв.

Вимоги до санітарного одягу кухаря

Існують певні вимоги як до кухаря, так і до одягу, який він використовує під час роботи. Дуже важливо, щоб особа, яка працює з продуктами харчування, ретельно дотримувалася правил особистої гігієни. Вони зводяться, зокрема, до таких вимог:

  • утримувати в чистоті особистий та санітарний одяг і взуття;
  • не використовувати санітарний одяг та взуття поза межами кухні;
  • доглядати за чистотою тіла, рук і волосся;
  • дотримуватися санітарного режиму на виробництві та в побуті.

Спецодяг для кухарів має бути виготовлений з натуральних або комбінованих тканин з переважанням натуральних волокон. Оскільки кухарі постійно контактують з продуктами харчування, вони зобов’язані підтримувати свій спецодяг у чистоті.

Кухар несе особисту відповідальність за якість приготованої їжі (страв), дотримання умов експлуатації засобів виробництва та порушення інструкції в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

ЗІЗ не передбачені в нормах безплатної видачі: чим керуватися

Правила використання спецодягу кухаря

Перед початком роботи кухар зобов’язаний одягнути санітарний одяг та взуття. При цьому потрібно стежити за тим, щоб жодна частина одягу не звисала, не мала довгих кінців. Волосся необхідно прибрати під головний убір.

Увага!

Заколювати одяг булавками (шпильками) заборонено.

Також не можна тримати в кишенях одягу булавки, шпильки, голки, скляні, інші гострі або дрібні предмети. Не можна носити ювелірні прикраси.

Кухар зобов’язаний перебувати на робочому місці в чистому санітарному одязі та взутті; мити руки з милом при переході від однієї операції до іншої, після кожної перерви в роботі, контакту із забрудненими предметами та після відвідування туалету.

Особливу увагу кухар повинен приділити гігієні рук. Вони мають бути завжди чистими, нігті — коротко остриженими. Кухарям забороняється фарбувати нігті лаком. Під час роботи з нагрівальним обладнанням для захисту рук від опіків потрібно використовувати знімні ручки або захисні рукавиці (можна використовувати сухий рушник).

Вимоги до зберігання спецодягу кухаря

Після закінчення роботи кухар повинен зняти санітарний одяг, взуття та головний убір, очистити їх від пилу та іншого бруду, покласти у відведене для зберігання місце.

Шафи для спецодягу та взуття повинні утримуватися в чистоті, у них не можна зберігати їжу та брудний посуд. Індивідуальні шафи для зберігання санітарного одягу потрібно регулярно мити й дезінфікувати. Спецодяг кухаря перуть у пральнях.

Пам’ятайте! Верхній домашній одяг, головний убір та особисті речі не дозволено зберігати в робочій зоні. Для них має бути відведена окрема шафа.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді