Уряд підтримав законопроєкт про вирішення трудових спорів за допомогою медіаторів

Проєкт закону не виключає судовий шлях вирішення спорів та унормовує низку інших питань

Уряд підтримав законопроєкт про вирішення трудових спорів за допомогою медіаторів

Кабінет Міністрів України на засіданні уряду 19 травня підтримав проєкт закону щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів.

Документ вводить низку доповнень до законодавства. Передусім йдеться про створення альтернативного досудового механізму вирішення індивідуальних трудових спорів, який передбачає можливість залучення до цього процесу медіаторів.

Як укласти колективний договір

Крім того, законопроєктом передбачено:

  • визначення на законодавчому рівні поняття "індивідуальний трудовий спір”, його сторін та осіб, які можуть представляти інтереси сторін;
  • визначення строків звернення до суду у разі, коли залучення медіатора не сприяло досягненню бажаного результату;
  • упорядкування строків звернення працівників і роботодавців до суду з питань вирішення трудових спорів;
  • чітке визначення максимального періоду відшкодування заробітної плати за вимушений прогул - не більше ніж за один рік;
  • врегульована участь в індивідуальних трудових спорах фізичних осіб, які використовують найману працю.

Уряд підтримав законопроєкт про вирішення трудових спорів за допомогою медіаторівВсе про права працівників на пільги і компенсації

Зауважимо, процедура медіації здійснюватиметься за взаємною згодою сторін індивідуального трудового спору. Для цього сторони укладатимуть з медіатором договір про медіацію.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Дядюра зауважив, що «медіація — це сучасний та ефективний спосіб вирішення трудових спорів і захисту трудових прав працівників, який широко використовується в розвинутих країнах». Водночас документ зберігає вже наявні варіанти вирішення таких спорів за участі комісії по трудових спорах та через суд.

Уряд підтримав законопроєкт про вирішення трудових спорів за допомогою медіаторівЯким має бути цивільно-правовий договір на виробництві

У Мінекономіки впевнені, що ухвалення цього законопроєкту допоможе гармонізувати національне законодавство із законодавством Європейського Союзу та створить додаткові можливості для ефективного і швидкого відновлення порушених прав сторін трудового спору.

Джерело: Мінекономрозвитку

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36592

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді