Про що варто пам'ятати підприємцям напередодні курортного сезону

Держпраці наголосила на необхідності офіційного працевлаштування сезонних робітників

Про що варто пам'ятати підприємцям напередодні курортного сезону

Кінець травня є початком курортного сезону, що супроводжується масовим відкриттям закладів відпочинку та працевлаштуванням сезонних працівників на роботу в різноманітні літні оздоровчі заклади та заклади громадського харчування.

Держпраці оприлюднила звернення до суб’єктів господарювання, які надають послуги з оздоровлення та тимчасового проживання населення, закликавши дотримуватися законодавства про працю.

Сезонні роботи та сезонні галузі

Так, відповідно до ч. 3 ст. 24 КЗпП України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.

Якщо ж інспектори праці виявлять неоформлених працівників, до суб’єктів господарювання будуть застосовані відповідні заходи реагування. Зокрема, у разі встановлення факту роботи працівників без оформлення трудових відносин юридичні та фізичні особи-підприємці, нестимуть таку відповідальність:

  • фінансову;
  • адміністративну;
  • кримінальну.

Крім того, Державна служба України з питань праці наголосила на необхідності дотримання рекомендацій щодо профілактики розповсюдження вірусу COVID-19.

Оскільки на оздоровлення приїжджають багато людей з різних куточків України, особи, що відпочивають на території всіх пансіонатів і баз відпочинку, входять до групи ризику зараження коронавірусом та можуть нести загрозу для інших. Тож суб’єктам господарювання нагадали про необхідність таких дій:

  • дотримання респіраторної гігієни;
  • регулярне миття рук з милом та обробка їх дезінфекційними спиртовмісними засобами;
  • регулярне прибирання на робочому місці та у кімнатах для гостей (зокрема засобами для чищення) і провітрювання приміщень.

На додачу в Держпраці зауважили, що використання незадекларованої праці є грубим порушенням чинного законодавства, а легалізація найманої праці — це надважливе та гостре питання, яке потребує розуміння всіх громадян.

До того ж, лише офіційно оформлений найманий робітник може бути соціально захищеним, а утримані з легальної заробітної плати податки зможуть бути використані для своєчасного фінансування відповідних статей витрат області й держави.

Джерело: Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Журнал реєстрації перевірок

Для того, щоб не допустити несанкціонованих перевірок, на підприємстві заводять Журнал реєстрації заходів державного нагляду (контролю). Ведення його — добровільне. Скачайте бланк Журналу реєстрації перевірок установленого зразка, щоб бути готовим до приходу контролерів.
56611

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
41757

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
164

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
80500

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді