Запобігаємо розповсюдженню COVID-19 на робочих місцях

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Як захистити працівників від коронавірусної хвороби? Які запобіжні заходи найбільш ефективні? Скористайтеся рекомендаціями, розробленими Держпраці, та дізнайтеся, що потрібно зробити вже сьогодні.

Для ефективної боротьби з COVID-19 усі верстви нашого суспільства, включаючи бізнес та
роботодавців, повинні вжити належних профілактичних заходів. Передусім потрібно розуміти, як передається ця хвороба.

Скачайте інструкцію з надання домедичної допомоги

Як відбувається зараження та хто у зоні ризику

Щоразу, коли хвора людина або носій захворювання з COVID-19 кашляє або видихає, виділяються краплі зараженої рідини. Більшість із них потрапляють у навколишнє середовище, на поверхні й предмети, наприклад, на комп’ютерний або обідній стіл, монітор, телефон тощо.

Люди можуть інфікуватися у таких випадках:

  • торкаючись забруднених поверхонь чи предметів, а потім торкаючись очей, носа або рота;
  • через повітряно-крапельний шлях від хворого на COVID-19, стоячи на відстані одного метра від інфікованої особи (іншими словами, COVID-19 поширюється аналогічно грипу).

Більшість осіб, які інфіковані COVID-19, відчувають легкі симптоми хвороби та з часом одужують. Однак перебіг хвороби може бути більш складним та супроводжуватися ускладненнями такими, як пневмонія. Такі хворі потребують термінової госпіталізації.

Пам’ятайте, ризик ускладнень захворювання зростає з віком, а саме:

  • люди старше 40 років є більш вразливими, ніж люди до 40 років;
  • люди з ослабленою імунною системою, із захворюваннями серця або легенів, діабетом також перебувають у групі підвищеного ризику.

Запобігаємо поширенню COVID-19 на робочому місці

Держпраці рекомендує роботодавцям запроваджувати профілактичні заходи, навіть якщо випадки COVID-19 не зареєстровані у місті, де вони здійснюють свою господарську діяльність. Своєчасно запроваджені профілактичні заходи допоможуть зменшити кількість втрачених робочих днів та зупинити або сповільнити розповсюдження COVID-19, якщо він потрапить на одне з ваших робочих місць.

Отже, передусім потрібно переконатися, що робочі місця ваших працівників чисті та гігієнічні. Поверхні (наприклад, монітори, телефони, клавіатури, тощо) потрібно регулярно протирати дезінфекційними засобами. Справа в тім, що бруд на поверхнях, до яких торкаються співробітники та замовники, є одним із основних джерел поширення COVID-19.

Сприяйте регулярному та ретельному миттю рук працівниками, підрядниками і замовниками (споживачами). Також розмістіть диспенсери з дезінфекційними засобами в помітних місцях та подбайте про їхнє регулярне наповнення.

Надрукуйте постери з нагадуванням про необхідність часто й ретельно мити руки та розвісьте їх по всьому підприємству. Чому миття рук настільки важливе? Мило вбиває вірус на ваших руках і запобігає поширенню COVID-19.

Поєднуйте вищенаведені заходи з іншими комунікаційними заходами, такими, як надання рекомендацій фахівцями з охорони праці щодо здоров’я працівників.

Приміщення і кабінети потрібно регулярно провітрювати. Про це також можна нагадувати працівникам за допомогою плакатів. Поєднуйте такі заходи з інструктажами, навчанням, що пропагують гігієну та охорону праці.

Переконайтеся, що маски для обличчя, інші тканинні засоби індивідуального захисту доступні на робочих місцях, де є скупчення людей з нежитем (кашлем). Для утилізації одноразових масок (фільтрів для масок) мають бути передбачені спеціальні урни.

Працюємо з дезінфекційними засобами безпечно

Розкажіть своїм співробітникам, підрядникам та клієнтам, що ризик поширення COVID-19 у їхньому середовищі виникає за наявності в ньому осіб з температурою 37.3 ºC і вище. Майте на увазі, що прийом жарознижувальних ліків таких, як парацетамол, ацетамінофен, ібупрофен або аспірин, може замаскувати захворювання.

Особам з підвищеною температурою тіла необхідно залишатися вдома (або працювати вдома). У такому випадку використання телекомунікаційних технологій допоможе бізнесу продовжувати працювати, поки співробітники перебуватимуть на відстані.

Розміщайте плакати з рекомендаціями щодо профілактики розповсюдження COVID-19 на робочих місцях. Поєднайте ці заходи із поширенням інформації іншими каналами зв’язку, які зазвичай використовуються у вашій організації або бізнесі.

Ваші служби з охорони праці, місцеві органи охорони здоров’я або інші партнери можуть розробити заходи щодо просування інформаційної кампанії з профілактики розповсюдження COVID-19.

Перевіряємо стан охорони праці на підприємствіА у Вас є всі необхідні документи?

Як підготувати працівника до відрядження або подорожі

Перед поїздкою

Порадьте працівникам та підрядникам перед поїздками у відрядження отримати загальнонаціональні (загальнодержавні) рекомендації щодо протидії розповсюдженню COVID-19.

Переконайтеся, що ваша організація, співробітники організації мають актуальну інформацію про райони з найбільшими спалахами COVID-19. Ви можете знайти це за посиланням: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

На основі актуальної інформації ваша організація повинна здійснити оцінку переваг та ризиків, які пов’язані з майбутніми відрядженнями ваших працівників.

Намагайтесь не відправляти у відрядження працівників, які належать до категорії більш уразливих, в райони, де спостерігаються спалахи коронавірусної хвороби. Йдеться про осіб літнього віку, хворих на цукровий діабет, працівників із захворюванням серця, легенів тощо.

Переконайтеся, що всі особи, котрі подорожують у регіони, які повідомляють про COVID-19, знають про профілактичні заходи від кваліфікованих медичних працівників. Розгляньте питання про видачу таким працівників невеликих пляшечок (до 100 мл) дезінфекційних засобів для рук на основі спирту. Це сприятиме регулярному очищенню рук у дорозі.

Під час подорожі

Заохочуйте працівників регулярно мити руки та триматися на відстані не менше одного метра від людей, які кашляють або чхають. Упевніться, що працівники знають, як діяти та до кого звертатися, якщо їм погано під час подорожі.

Нагадайте працівникам про необхідність дотримуватися інструкцій місцевих органів влади під час перебування за кордоном. Наприклад, якщо місцеві органи влади сказали кудись не їхати, вони повинні виконати цю вказівку.

Після подорожі

Працівники, які повернулися з району, де є багато інфікованих на COVID-19, повинні спостерігати за своїм станом протягом 14 днів, зокрема вимірювати температуру тіла двічі на день.

Якщо у них навіть м’який кашель або не дуже висока температура (тобто температура 37,3 ºС і більше) вони повинні залишатися вдома і самоізолюватися. Це означає уникати близького контакту (один метр або ближче) з іншими людьми, зокрема і з членами родини.

Такі особи також повинні зателефонувати до закладу охорони здоров’я або місцевого управління охорони здоров’я та надати їм детальну інформацію про свій стан здоров’я і недавні подорожі.

Якщо у вашій організації є хворий на COVID-19

Поміркуйте, як визначити працівників, які можуть перебувати в зоні ризику, та підтримайте їх. Не допускайте випадків дискримінації на робочих місцях.

Повідомте своєму місцевому органу охорони здоров’я, що ви розробляєте план, і вимагайте участі (підтримки) від такого органу. Розроблений план із надзвичайних ситуацій допоможе впоратись з іншими подібними ситуаціями, які стосуються захворюваності.

Один із ключових моментів, на яких потрібно наголосити: працівник повинен триматися подалі від роботи, навіть якщо він має лише легкі симптоми або йому довелося приймати такі ліки, як парацетамол, ібупрофен, що можуть маскувати симптоми.

Пам’ятайте! Саме зараз час підготуватися до COVID-19. Прості запобіжні заходи та планування можуть мати велике значення.

Щоб бути в курсі ситуації з поширенням коронавірусу, слідкуйте за публікаціями ВООЗ щодо місць поширення COVID-19.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді