До парламенту надійшов законопроєкт про зменшення адмінтиску на бізнес

Документ передбачає реформування трудових відносин та запровадження договірного режиму їх регулювання

До парламенту надійшов законопроєкт про зменшення адмінтиску на бізнес

Минулого тижня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність».

Цивільно-правовий договір на виробництві: що варто знати

Документ пропонує низку змін, проте основною є доповнення Кодексу законів про працю розділом про договірний режим регулювання трудових відносин. Такий формат передбачає можливість встановлення індивідуальних умов праці безпосередньо трудовим договором.

Зокрема, сторони отримають змогу на власний розсуд за взаємною згодою врегулювати свої відносини в частині:

  • виникнення і припинення трудових відносин;
  • системи оплати праці;
  • норм праці;
  • розміру заробітної плати з урахуванням встановленого законом граничного мінімального розміру, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат;
  • тривалості робочого часу та відпочинку з додержанням норм загальної тривалості робочого тижня, тривалості щотижневого відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені КЗпП.

У законопроєкті передбачено також внесення змін до Законів України «Про охорону праці», «Про відпустки», «Про професійні спілки їх права та гарантії діяльності».

Так, у документі зазначено, що на прохання працівника щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості або надана працівникові на її повну тривалість з урахуванням встановлених норм тривалості щорічних відпусток. За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін більший ніж 15 календарних днів на рік, якщо така умова передбачена трудовим договором. А заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше першого дня відпустки.

У пояснювальній записці до проєкту закону зазначено, що наразі вкрай жорстка зарегульованість трудових відносин суперечить принципам ринкового саморегулювання і не відповідає актуальним потребам ринку. Внаслідок цього роботодавці не можуть уникнути порушень законодавства про працю через застарілі та часом неадекватні норми, перебувають під постійним тиском контролюючих органів, а результатом цього є поглиблення кризових явищ в економіці та повільне зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Серед основних проблем роботодавців автори законопроєкту виокремили забюрократизованість,надмірну складність обліку кадрів та невиправданий тиск з боку органів контролю.

Автори законопроєкту впевнені, що документ дозволить модернізувати застарілі методи держрегулювання, підвищити гнучкість ринку праці, створити нові робочі місця, зменшити бюрократичне навантаження на роботодавців, створити стимули для детінізації зайнятості та підвищити рівень соціальної захищеності працівників і забезпечити збільшення надходжень до бюджету.

Наразі проєкт Закону направлено на розгляд парламентських комітетів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді