До парламенту надійшов законопроєкт про зменшення адмінтиску на бізнес

Документ передбачає реформування трудових відносин та запровадження договірного режиму їх регулювання

До парламенту надійшов законопроєкт про зменшення адмінтиску на бізнес

Минулого тижня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність».

Цивільно-правовий договір на виробництві: що варто знати

Документ пропонує низку змін, проте основною є доповнення Кодексу законів про працю розділом про договірний режим регулювання трудових відносин. Такий формат передбачає можливість встановлення індивідуальних умов праці безпосередньо трудовим договором.

Зокрема, сторони отримають змогу на власний розсуд за взаємною згодою врегулювати свої відносини в частині:

  • виникнення і припинення трудових відносин;
  • системи оплати праці;
  • норм праці;
  • розміру заробітної плати з урахуванням встановленого законом граничного мінімального розміру, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат;
  • тривалості робочого часу та відпочинку з додержанням норм загальної тривалості робочого тижня, тривалості щотижневого відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені КЗпП.

У законопроєкті передбачено також внесення змін до Законів України «Про охорону праці», «Про відпустки», «Про професійні спілки їх права та гарантії діяльності».

Так, у документі зазначено, що на прохання працівника щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості або надана працівникові на її повну тривалість з урахуванням встановлених норм тривалості щорічних відпусток. За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін більший ніж 15 календарних днів на рік, якщо така умова передбачена трудовим договором. А заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше першого дня відпустки.

У пояснювальній записці до проєкту закону зазначено, що наразі вкрай жорстка зарегульованість трудових відносин суперечить принципам ринкового саморегулювання і не відповідає актуальним потребам ринку. Внаслідок цього роботодавці не можуть уникнути порушень законодавства про працю через застарілі та часом неадекватні норми, перебувають під постійним тиском контролюючих органів, а результатом цього є поглиблення кризових явищ в економіці та повільне зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Серед основних проблем роботодавців автори законопроєкту виокремили забюрократизованість,надмірну складність обліку кадрів та невиправданий тиск з боку органів контролю.

Автори законопроєкту впевнені, що документ дозволить модернізувати застарілі методи держрегулювання, підвищити гнучкість ринку праці, створити нові робочі місця, зменшити бюрократичне навантаження на роботодавців, створити стимули для детінізації зайнятості та підвищити рівень соціальної захищеності працівників і забезпечити збільшення надходжень до бюджету.

Наразі проєкт Закону направлено на розгляд парламентських комітетів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
96

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5223

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19097

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38454

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді