Введено граничні строки отримання матеріального забезпечення від ФСС з ТВП

За новою редакцією Закону про загальнообов’язкове державне соціальне страхування отримати матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності можна впродовж одного року після страхового випадку

За новою редакцією Закону про загальнообов’язкове державне соціальне страхування отримати матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності можна впродовж одного року після страхового випадку.

У звʼязку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77, у новій редакції викладено Закон України «Про загальнообовʼязкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 № 1105-XIV.

Частиною п’ятою статті 32 Закону № 1105 передбачено граничні строки набуття права на матеріальне забезпечення, визначене статтею 20 Закону № 1105, застрахованих осіб та отримувачів допомоги.

За словами заступника директора Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Валерія Сітайла, матеріальне забезпечення виплачується, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше дванадцяти календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у звʼязку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сімʼї, який перебував на її утриманні.

Ця норма діє з 01.01.2015 незалежно від дати настання страхового випадку.

Спеціалісти ФСС з ТВП звертають увагу, що дванадцятимісячний період відлічується від закінчення страхового випадку для випадків тимчасової непрацездатності та вагітності та пологів, а у випадку смерті – від дня смерті зазначеного у свідоцтві про смерть від першого числа місяця, наступного за тим, у якому настала відповідна подія (відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у звʼязку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сімʼї, який перебував на її утриманні). Для обчислення періоду 12 календарних місяців беруться цілі місяці з 1 по 31 (30 або 28 (29) для лютого) число.

До відома

Раніше граничні строки отримання матеріального забезпечення від Фонду передбачені не були.

Підготувала Марина Маслюк,

головний редактор газети «Ранкові Новини Кадровика» «Експертус Кадри», провідний редактор порталу prokadry.com.ua

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10102

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді