Як забезпечити захист працівників від COVID-19 під час і після виходу з карантину, — настанови МОП

Міжнародна організація праці попереджає: якщо працівникам, які повертаються до роботи після пом’якшення карантину, не забезпечити належного захисту, можлива друга хвиля пандемії. Як підприємствам гарантувати безпечне відновлення роботи?

Як забезпечити захист працівників від COVID-19 під час і після виходу з карантину, — настанови МОП


Міжнародна організація праці (МОП) звернулася до урядів країн, які пом’якшують «карантинні заборони» із закликом вжити заходів для профілактики і контролю поширення COVID-19 на робочих місцях. Зробити це разом із організаціями профспілок і роботодавців.

МОП наголошує:

Всі роботодавці мають провести оцінку ризиків і завчасно забезпечити на своїх підприємствах найсуворіше дотримання правил охорони праці для того, щоб звести до мінімуму небезпеку зараження працівників коронавірусом.

Якщо не забезпечити такий контроль, країни ризикують зіштовхнутися з повторним спалахом COVID-19, а відповідно, й повторним закриттям підприємств.

«Безпека та здоров’я всіх працівників у світі сьогодні понад усе. В умовах поширення вірусної інфекції від того, наскільки ми захистимо працівників, залежить те, наскільки в ході розвитку пандемії буде забезпечена безпека населення і життєстійкість підприємств, — наголосив Генеральний директор МОП Гай Райдер. — Захистити життя працівників, їх сім’ї і населення в цілому, забезпечити безперебійну роботу та економічне виживання можна лише за рахунок дотримання заходів охорони праці».

▶ Зразки документів для організації профілактичних заходи проти COVID-19 ◀

Протидія загрозі має будуватися з урахуванням конкретних потреб працівників, які працюють на передовій. Зокрема, це — працівники охорони здоров’я, молодший медичний персонал, лікарі, працівники рятувальних служб, а також ті, хто працює на підприємствах роздрібної торгівлі продуктами харчування та займається прибиранням приміщень.

Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заявив: «Пандемія COVID-19 висвітлила нагальну потребу розробки серйозних національних програм охорони праці працівників сфери охорони здоров’я, медиків, працівників аварійно-рятувальних служб і багатьох інших працівників, які ризикують заради нас життям». У Всесвітній день охорони праці він закликав усі країни забезпечити медичним працівникам гідні й безпечні умови праці.

Отже, щоб гарантувати безпечне відновлення роботи та уникнути нових її перебоїв МОП рекомендує роботодавцям:

  1. Точно ідентифікувати і оцінити небезпеку зараження на всіх виробничих процесах і продовжувати робити це в міру повернення працівників до роботи.
  2. Вжити заходів, адаптованих до особливостей кожного сектора, робочого місця і категорії працівників, для запобігання ризиків. Зокрема, це можуть бути:
    • скорочення фізичних контактів між працівниками, підрядниками, клієнтами та відвідувачами. Якщо уникнути таких контактів неможливо, забезпечення дотримання необхідної дистанції.
    • Організація більш ефективної вентиляції робочих приміщень.
    • Постійне чищення поверхонь, забезпечення чистоти і гігієни приміщень, організація необхідних умов для миття рук і дезінфекції.
У необхідних випадках роботодавець має забезпечити:
  • безкоштовне надання працівникам засобів індивідуального захисту (ЗІЗ);
  • умови для ізоляції ймовірно інфікованих і відстеження всіх їх контактів;
  • психологічну підтримку персоналу;
  • навчання, підготовку і наявність інформаційних матеріалів з охорони праці, в тому числі що стосуються дотримання особистої гігієни і використання на робочих місцях необхідних коштів, в тому числі засобів індивідуального захисту.

Джерело: ГУ Держпраці у Київській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді