Як забезпечити захист працівників від COVID-19 під час і після виходу з карантину, — настанови МОП

Міжнародна організація праці попереджає: якщо працівникам, які повертаються до роботи після пом’якшення карантину, не забезпечити належного захисту, можлива друга хвиля пандемії. Як підприємствам гарантувати безпечне відновлення роботи?

Як забезпечити захист працівників від COVID-19 під час і після виходу з карантину, — настанови МОП


Міжнародна організація праці (МОП) звернулася до урядів країн, які пом’якшують «карантинні заборони» із закликом вжити заходів для профілактики і контролю поширення COVID-19 на робочих місцях. Зробити це разом із організаціями профспілок і роботодавців.

МОП наголошує:

Всі роботодавці мають провести оцінку ризиків і завчасно забезпечити на своїх підприємствах найсуворіше дотримання правил охорони праці для того, щоб звести до мінімуму небезпеку зараження працівників коронавірусом.

Якщо не забезпечити такий контроль, країни ризикують зіштовхнутися з повторним спалахом COVID-19, а відповідно, й повторним закриттям підприємств.

«Безпека та здоров’я всіх працівників у світі сьогодні понад усе. В умовах поширення вірусної інфекції від того, наскільки ми захистимо працівників, залежить те, наскільки в ході розвитку пандемії буде забезпечена безпека населення і життєстійкість підприємств, — наголосив Генеральний директор МОП Гай Райдер. — Захистити життя працівників, їх сім’ї і населення в цілому, забезпечити безперебійну роботу та економічне виживання можна лише за рахунок дотримання заходів охорони праці».

▶ Зразки документів для організації профілактичних заходи проти COVID-19 ◀

Протидія загрозі має будуватися з урахуванням конкретних потреб працівників, які працюють на передовій. Зокрема, це — працівники охорони здоров’я, молодший медичний персонал, лікарі, працівники рятувальних служб, а також ті, хто працює на підприємствах роздрібної торгівлі продуктами харчування та займається прибиранням приміщень.

Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заявив: «Пандемія COVID-19 висвітлила нагальну потребу розробки серйозних національних програм охорони праці працівників сфери охорони здоров’я, медиків, працівників аварійно-рятувальних служб і багатьох інших працівників, які ризикують заради нас життям». У Всесвітній день охорони праці він закликав усі країни забезпечити медичним працівникам гідні й безпечні умови праці.

Отже, щоб гарантувати безпечне відновлення роботи та уникнути нових її перебоїв МОП рекомендує роботодавцям:

  1. Точно ідентифікувати і оцінити небезпеку зараження на всіх виробничих процесах і продовжувати робити це в міру повернення працівників до роботи.
  2. Вжити заходів, адаптованих до особливостей кожного сектора, робочого місця і категорії працівників, для запобігання ризиків. Зокрема, це можуть бути:
    • скорочення фізичних контактів між працівниками, підрядниками, клієнтами та відвідувачами. Якщо уникнути таких контактів неможливо, забезпечення дотримання необхідної дистанції.
    • Організація більш ефективної вентиляції робочих приміщень.
    • Постійне чищення поверхонь, забезпечення чистоти і гігієни приміщень, організація необхідних умов для миття рук і дезінфекції.
У необхідних випадках роботодавець має забезпечити:
  • безкоштовне надання працівникам засобів індивідуального захисту (ЗІЗ);
  • умови для ізоляції ймовірно інфікованих і відстеження всіх їх контактів;
  • психологічну підтримку персоналу;
  • навчання, підготовку і наявність інформаційних матеріалів з охорони праці, в тому числі що стосуються дотримання особистої гігієни і використання на робочих місцях необхідних коштів, в тому числі засобів індивідуального захисту.

Джерело: ГУ Держпраці у Київській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36592

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді