Пільги та компенсації медичним працівникам інфекційних закладів

Медичні працівники інфекційних закладів під час виконання своїх професійних обов’язків перебувають у близькому контакті з інфікованими пацієнтами. Про те, які пільги та компенсації передбачені медичним працівникам інфекційних закладів, розповіли у Держпраці.

Як організувати профілактичні заходи проти коронавірусу на підприємстві

Законодавством передбачено надання медичним працівникам за роботу в безпосередньому контакті з інфікованими таких пільг та компенсації:

  • пенсія за віком на пільгових умовах;
  • підвищення посадового окладу;
  • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці;
  • скорочена тривалість робочого тижня.

Щорічні додаткові відпустки:кому та як їх надають

Пільгове пенсійне забезпечення передбачено ст. 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Пенсії за віком на пільгових умовах призначаються медичним працівникам, які безпосередньо обслуговують хворих у інфекційних закладах, відділеннях, кабінетах, відповідно до розділу ХХІV «Охорона здоров’я та соціальна допомога» Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженого постановою Кабміну від 24.06.2016 № 461, а саме: молодшим спеціалістам з медичною освітою, молодшим медичним сестрам, молодшим медичним сестрам з догляду за хворими, сестрам-господиням.

Підтвердити пільговий пенсійний стаж за роботу із шкідливими і важкими умовами праці медичні працівники можуть у таких випадках:

  • наявність назви виробництва, робочого місця, професії, посади у Списках № 1 і № 2 на пільгове пенсійне забезпечення;
  • зайнятість працівника в шкідливих та важких умовах праці (безпосереднє обслуговування інфекційних хворих) повний робочий день (80% робочого часу).

Право на пенсію за віком на пільгових умовах встановлюється після атестації робочого часу за умовами праці.

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається відповідно до ст. 8 Закону України «Про відпустки» окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, — тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, робіт, професій і посад, який затверджується Кабміном. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Для отримання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці проведення атестації робочих місць не вимагається.

Також не потрібно проводити атестацію для підвищення посадового окладу працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, які працюють у закладах та на посадах, наведених у додатку 3 до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженних наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

⚡ Засоби індивідуального захисту: що має знати кожен медпрацівник

Керівник закладу охорони здоров’я за погодженням із профспілковим комітетом має затвердити конкретний перелік підрозділів та посад, робота в (на) яких залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи дає право на підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці. Підстава — пп. 2.4.5 Умов № 308/519. На основі цього переліку роботу працівників на зазначених посадах у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці оплачують за підвищеними на 25% та 15% посадовими окладами.

Пільги та компенсації медичним працівникам інфекційних закладів Зверніть увагу! Підвищення нараховують щомісяця як за основною посадою, так і за сумісництвом.

Згідно з Порядком застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженим наказом Мінпраці від 23.03.2001 № 122, право працівника на скорочену тривалість робочого тижня можна підтвердити лише тоді, якщо його робоче місце належить до категорії із шкідливими умовами праці за результатами атестації.

Джерело: Управління Держпраці у Миколаївській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як забезпечується охорона праці жінок, неповнолітніх та осіб з інвалідністю

Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів забезпечується відповідними законодавчими нормами. Адже через певні фізичні, фізіологічні та інші особливості жінкам, неповнолітнім, інвалідам складніше реалізувати своє право на працю. У статті розповідаємо, як забезпечити рівні можливості для всіх працівників, незалежно від статі, віку чи інвалідності, та створити безпечні умови праці для всіх.
40994

Доплата за шкідливі умови праці

Чинним законодавством передбачені пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах праці. Зі статті ви дізнаєтеся, як нараховується доплата за шкідливі умови праці, якими нормативно-правовими актами це регулюється та яка відповідальність чекає на тих, хто порушує вимоги щодо призначення доплат.
28839

Які пільги передбачені для працівників, зайнятих на покрівельних роботах

Окремі види покрівельних робіт належать до робіт із шкідливими та важкими умовами праці. Щоб забезпечити соціальні гарантії працівникам, зайнятим у шкідливих і важких умовах праці, держава гарантує їм право на пільги й компенсації. Дізнайтеся, на які пільги можуть розраховувати працівники, зайняті на покрівельних роботах.
2556

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді