За неналежно оформлених працівників — штраф 3 млн грн

На підставі скарги від приватної особи Управління Держпраці проінспектувало підприємця і виявило порушення законодавства.

Управління Держпраці в Полтавській області проінспектувало діяльність фізичної особи-підприємця у квітні 2019 року.

За результатами інспекції з’ясували, що 28 працівників не мають належно оформлених трудових відносин з підприємцем, тобто працюють:

  • без укладеного трудового договору, що оформлений наказом чи розпорядженням;
  • без сповіщення центрального органу виконавчої влади про те, що працівників прийняли на роботу.

У постанові, яку винесли уповноважені посадові особи Держпраці, на підприємця наклали штраф 3 505 320 грн.

ФОП не визнавав своєї провини, пояснюючи це тим, що працівники працювали за цивільно-правовими договорами. Тож оскаржував правомірність постанови про штраф двічі — в Окружному адміністративному суді м. Києва та в Шостому апеляційному адміністративному суді.

Суд вивчив матеріали справи: усі копії цивільно-правових угод на виконання робіт, які уклав позивач, і акти прийому наданих послуг. Відтак встановив:

  1. 28 працівників по 3 години на добу з понеділка по п’ятницю надавали послуги з прибирання приміщень, за що отримували щомісячну винагороду.
  2. Цивільно-правові угоди були не спрямовані на кінцевий результат (це одна з характеристик цивільно-правових (договірних) відносин), а пов’язані із власне процесом праці (характерно для трудових функцій).

На виконання рішення суду підприємець має сплатити понад 3 млн грн штрафу за те, що працівники не були належно оформлені.

За інформацією Державної служби управління з питань праці

За неналежно оформлених працівників — штраф 3 млн грн
Ірина Шкарівськаадвокат, постійний автор статей та лектор вебінарів на теми законодавства про охорону праці
Суб’єктам господарювання потрібно знати не лише про те, як підготвуватися до приїзду інспекторів, а також

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79352

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19666

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді