З 02.02.2020 діють нові штрафи у сфері праці

10 МЗП за неоформленого працівника і попередження для юросіб та ФОП 1-3 груп, а також новий механізм нарахування штрафу за порушення інших вимог законодавства про працю. Це деякі зміни оновленої редакції КЗпП.

З 02.02.2020 почала діяти оновлена редакція Кодексу законів про працю — Закон України від 12.12.2019 № 378-IX. Звертаємо увагу на статтю 265 КЗпП, у якій визначена відповідальність роботодавця — юрособи чи ФОП — у сфері праці. Адже її істотно змінили.

Перевіряємо стан охорони праці на підприємствіА у Вас є всі необхідні документи?

Парламент ухвалив закон про зменшення штрафів ще 12 грудня 2019 року, але чинності він тоді не набрав. Після того, як 11 січня Рада розглянула цей закон у сесійній залі, у ньому, окрім штрафів, з’явилися норми щодо звільнення держслужбовців.

У новому законі визначено, кого саме та за яких умов не оштрафують. Це стосується юросіб чи ФОП — платників єдиного податку 1-3 групи. Якщо неоформлених працівників у них виявлять вперше, то оголосять попередження. За повторне порушення доведеться сплатити штраф — 30 МЗП.

Яка відповідальність чекає на порушників вимог із охорони праці

Решта роботодавців за вперше виявлених неоформлених працівників має одразу сплачувати штраф — 10 МЗП, або 47 230 грн. А за повторне порушення протягом 2 років — 30 МЗП. Тоді як раніше штраф для всіх був 30 МЗП і для першого, і для повторного порушення.

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці відтепер доведеться платити менше — 2 МЗП замість 10 МЗП за кожного працівника, чиї права порушені.

Зменшили і штраф за недопуск чи перешкоджання перевірці з метою виявлення неоформлених працівників — зі 100 до 16 МЗП. Тобто сума штрафу — 75 567 грн.

Важлива новація Кодексу — механізм нарахування штрафів за «порушення інших вимог законодавства про працю». Розмір штрафу — 1 МЗП, але за кожне порушення. До цього за всі порушення, не передбачені в статті 265 КЗпП, разом штрафували на 1 МЗП.

Після виявлення порушення виносять припис на їхнє усунення. Якщо виконати припис у потрібний строк, то роботодавець не отримає штраф за порушення в оплаті праці, недотримання гарантій тих, хто проходить військову службу, та за інші порушення.

А у випадку зі штрафами за неоформлених працівників і перешкоджання перевірці, їх доведеться сплатити незалежно від того, чи оперативно будуть усунені всі порушення. Та є одна особливість: якщо 50% штрафу сплатити протягом 10 днів від моменту отримання постанови про фінансові санкції, Держпраці вважатиме цей штраф погашеним.

Звертаємо увагу, що штрафи накладають здебільшого після перевірок Держпраці та органів місцевого самоврядування.

Адміністративна та кримінальна відповідальність фахівця з ОП: судова практика

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79353

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19669

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді