Стартували масові перевірки роботодавців

Державна служба з питань праці розпочала масштабну інспекцію суб’єктів господарювання, мета якої — перевірка дотримання вимог трудового законодавства.

Прем’єр-міністр України О. Гончарук доручив вжити заходів щодо детінізації зайнятості (доручення від 22.01.2020 № 2313/0/1-20). Робота із виявлення нелегальних працівників організована у три етапи:

  • інформаційна кампанія;
  • підготовка до інспекційної кампанії;
  • інспекційна кампанія.

Інформаційна кампанія проводилася в усіх областях України з 20 січня. Під час цього заходу інспектори праці спільно з представниками ПФУ, ДПС, ДЦЗ, Держпродспоживслужби, профспілок, організацій роботодавців розповідали роботодавцям про ризики і наслідки незадекларованої праці.

До початку лютого, за даними Кабміну, інспектори праці проінформували понад 190 тис. роботодавців у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування щодо вимог до оформлення трудових відносин із найманими працівниками.

Імовірно, що паралельно з роз’яснювальною роботою тривала і підготовка до проведення інспекційної кампанії. Адже масові перевірки роботодавців стартували вже 3-го лютого. Наразі відомо, що починаючи з цієї дати інспектори перевірять не менше 3 000 роботодавців. Заходи державного нагляду триватимуть впродовж 10 робочих днів.

Стартували масові перевірки роботодавців
Ірина Шкарівськаадвокат, постійний автор статей та лектор вебінарів на теми законодавства про охорону праці
Суб’єктам господарювання потрібно знати не лише про те, як підготвуватися до приїзду інспекторів, а також

Передусім перевірятимуть роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці або тих суб’єктів господарювання, які на час інформаційних заходів мали незадекларованих працівників й не оформили з ними відносини належним чином.

Сфера торгівлі — у списку «антилідерів» і має високий рівень використання незадекларованої праці. За даними Держстату у 2019 році без оформлення трудових відносин у цій галузі працювало понад 700 000 осіб. Тобто, офіційно неоформлений був кожен третій працівників.

Пам’ятайте!

Згідно із законодавством інспектор праці може прийти до будь-якого роботодавця в будь-який день та час, щоб перевірити оформлення трудових відносин. Для виявлення незадекларованих працівників інспектор може:

  • безперешкодно проходити до виробничих, службових та адміністративних приміщень роботодавців;
  • знайомитися з документами, ведення яких передбачено законодавством про працю;
  • спілкуватися з працівниками та представниками роботодавця, ставити їм питання та отримувати пояснення.

Якщо інспектор виявить незадекларованих працівників, роботодавця відразу притягнуть до відповідальності.

Перевіряємо стан охорони праці на підприємствіА у Вас є всі необхідні документи?

Варто нагадати, які штрафи передбачені за порушення законодавства про працю у 2020 році згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України. Залежно від вчиненого недобросовісний роботодавець може наразитися на фінансові санкції від 1 до 30 мінімальних заробітних плат (4 723 — 141 690 грн). Йдеться про такі порушення, як:

  • допуск до роботи незадекларованого працівника;
  • факт підміни трудового договору цивільно-правовим договором або договором про стажування;
  • виплата заробітної плати в конверті;
  • виплата винагороди працівнику без нарахування або сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків;
  • фактичне використання праці працівника повний день, при оформленні його на неповний робочий день.

Штраф за такі порушення становить 10 мінімальних заробітних плат, що у 2020 році дорівнює 47 230 грн.

Вчинення аналогічного порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що становитиме 141 690 грн.

За інформацією Мінекономіки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79354

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19670

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді