Шахти без вибухівки: чи вирішено проблему?

У січні 2016 року закінчилися запаси вибухівки, яка застосовується на вугледобувних підприємствах для підготовки виїмкових дільниць. Про це йдеться у зверненні Федерації роботодавців України (ФРУ) до Міністра соціальної політики України та Голови Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва. ФРУ звинувачує Держпраці у блокуванні застосування вибухівки, що може призвести до стрімкого зниження видобутку вугілля і зростання протестних настроїв серед шахтарів

У січні 2016 року закінчилися запаси вибухівки, яка застосовується на вугледобувних підприємствах для підготовки виїмкових дільниць. Про це йдеться у зверненні Федерації роботодавців України (ФРУ) до Міністра соціальної політики України та Голови Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва. ФРУ звинувачує Державну службу України з питань праці (Держпраці) у блокуванні застосування вибухівки, що може призвести до стрімкого зниження видобутку вугілля і зростання протестних настроїв серед шахтарів. Адже замість 1 години вибухових робіт їм доводиться працювати відбійними молотками протягом 6-8 годин.

Річ у тім, що раніше джерелом вибухівки для вугільних підприємств були Донецький казенний завод хімічних виробів та Хімічне казенне об’єднання, розташовані у Луганській області. Зараз це тимчасово окупована територія, і роботу підприємств припинено з червня 2014 року.

Новим імпортером вибухових речовин стало польське підприємство «NITROERG S.A.». Річна потреба вибухівки для шахт, а це 195 тонн, була завезена в Україну у першому півріччі 2015-го і використана до кінця року. Свого часу Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки дала дозвіл на імпорт продукції «NITROERG S.A.», але 30 вересня 2015 року цей орган був ліквідований, а його функції передано Держпраці. У липні 2015 року «NITROERG S.A.» намагалося одержати черговий дозвіл на імпорт вибухівки, але Держпраці висунула додаткові вимоги до перевірки якості і властивостей продукції, яка до цього була сертифікована в країнах ЄС. Зазначені випробування проводили фахівці організації-експерта, Державного Макіївського науково-дослідного інституту з безпеки робіт у гірничій промисловості, акредитація якого призупинена з 14 вересня 2015 року наказом Мінпаливенерго на основі рішення РНБО. Отже, дозвіл на імпорт вибухових речовин «NITROERG S.A.» так і не отримало. Держпраці аргументує це тим, що процедура проведення випробувань була незавершена.

Окрім того, ФРУ зазначає, що Держпраці досі не подала на затвердження проект наказу Мінсоцполітики «Про затвердження Переліку вибухових матеріалів промислового призначення, допущених до постійного виробництва і застосування в Україні», який врегулював би питання застосування вибухівки на постійній основі.

Натомість Держпраці наголошує, що жодного блокування використання вибухівки на шахтах України не відбувається, і вважає проблему вирішеною. Оскільки ще у грудні 2015 року Кабінет Міністрів України затвердив розроблену Держпраці постанову «Про затвердження переліку вибухових матеріалів промислового призначення, виробництво яких підлягає ліцензуванню» (постанова КМУ від 23.12.2015 № 1137). До зазначеного Переліку включено вибуховий матеріал 4 класу Амоніт Т-19, виробником якого є Державне підприємство «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод».

Крім того, Держпраці запевняє, що проект наказу «Про затвердження переліку вибухових матеріалів промислового призначення, допущених до постійного виробництва і застосування» вже розроблено та подано до Мінсоцполітики. Й після його затвердження питання використання в промислових умовах вибухових матеріалів з дотриманням безпечних умов їх застосування буде врегульовано остаточно.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Організовуємо навчання з охорони праці посадових осіб

Для досягнення безперервного та безпечного стану виробничого процесу роботодавцю потрібно організувати відповідне навчання з питань охорони праці посадових осіб, трудові обов’язки яких пов’язані з загальною організацією здійснення робіт на підприємстві.
15552

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198655

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді