Не пропустіть дату проведення лабораторних досліджень умов праці!

UA RU
Перевірте, чи знаєте ви, з якою періодичністю проводити лабораторні дослідження умов праці на робочих місцях працівників.

ВАМ ПОДАРУНОК! Безплатний доступ ▶ ▷

Відповідно до пункту 3.1 розділу ІІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого Наказом МОЗ України від 21.05.2007 року № 246, роботодавець організовує лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища на конкретних робочих місцях для визначення шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу, які здатні чинити несприятливий вплив на організм працівника в ході виконання ним своїх трудових обов’язків.

Зокрема, лабораторний контроль різних чинників виробничого середовища проводять із такою періодичністю:

  • вимірювання вібрації — контроль рівнів загальної та локальної вібрації на робочих місцях потрібно проводити під час введення в експлуатацію і надалі не рідше ніж 1 раз на рік відповідно до ДСН 3.3.6.039-99 «Державні санітарні норми виробничої загальної та локальної вібрації»;
  • вимірювання параметрів мікроклімату — не рідше ніж 2 рази на рік (теплий та холодний період року), а також під час прийому в експлуатацію нового технологічного устаткування, внесення технічних змін в конструкцію робочого устаткування, організації нових робочих місць відповідно до ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень»;
  • дослідження повітря робочої зони — систематично, залежно від класу небезпечності речовини, що виділяється в повітря робочої зони:

І клас — не рідше ніж 1 раз на 10 днів;

ІІ клас — не рідше ніж 1 раз на місяць;

ІІІ та ІV класи — не рідше ніж 1 раз на квартал відповідно до ГОСТ 12.1.005-88 «Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны»;

  • дослідження освітленості — відповідно до ДБН В.2.5-28-2006 «Природне та штучне освітлення»;
  • вимірювання шуму — на постійних робочих місцях у приміщеннях, на території підприємства, на промислових спорудах та машинах (у кабінах, на пультах керування тощо) відповідно до ДСН 3.3.6.037-99 «Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Комісія з атестації робочих місць за умовами праці

Атестаційна комісія — це колегіальний орган, створений для вирішення всіх питань, які стосуються атестації робочих місць на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся, як створюють атестаційну комісію, хто входить до її складу, які функціональні обов’язки вона виконує.
12257

Як оформити графік проведення атестації

Перед проведенням атестації керівник підприємства видає відповідний наказ. Як додаток до нього оформлюють графік проведення атестації робочих місць за умовами праці. У статті ви знайдете зразок оформлення такого графіка.
12529

Атестація робочих місць за умовами праці: важливі нюанси, які потрібно знати роботодавцеві

Зі статті ви дізнаєтеся, який алгоритм проведення атестації робочих місць за умовами праці, як до неї підготуватися, яку відповідальність нестиме роботодавець, якщо він не провів атестацію, та чи потрібно проводити атестацію під час війни.
50105

Атестація робочих місць у школі

Відповідальним за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць у школі є керівник навчального закладу. Який порядок проведення атестації, хто має входити до складу атестаціїної комісії, яке покарання чекає за непроведення атестації — далі у статті
10103

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді