МОН розробило проект договору для часткового навчання студентів на виробництві

Головна мета проекту договору — глибше залучити роботодавців до співпраці з закладами професійної освіти, більше зацікавити їх у розвитку дуальної освіти.

СкачатиТиповий договір про здобуття професійної (професійно-технічної) освіти за дуальною формою

Дуальна освіта — це коли учень близько 30% часу отримує теоретичні знання з професії у закладі освіти. Решту часу він проводить на реальному виробництві, де отримує можливість працювати на сучасному обладнанні, навчитись корпоративній етиці тощо.

Трудовий договір при проходженні виробничої практики Вас також може зацікавити стаття Охорона праці жінок та молоді

Передбачено, що типовий договір, розроблений МОН, має укладатися між учнем, роботодавцем та закладом професійної світи для максимальної наближеності змісту начання до потреб роботодавців та підвищення рівня працевлаштування студентів.

Це — тристоронній документ, який дасть змогу організувати навчання не лише в навчальному закладі, а й на виробництві. При цьому роботодавець у межах договору може домовитися з учнем, що той працюватиме певний період часу після навчання на його виробництві.

Як зазначають урядовці, сьогодні керівники підприємств не особливо зацікавлені в розвитку дуальної освіти. Типовий договір про здобуття профосвіти за дуальною формою навчання слугуватиме виправленню такої ситуації. Підписавши його, учень не тільки отримає вищий рівень освіти, а також зобов’яжеться відпрацювати певний час після випуску на виробництві, де здійснювалось навчання.

СкачатиДокументи з ОП у навчальному закладі

Типовий договір враховує права та обов’язки трьох сторін процесу здобуття освіти за дуальною формою: закладу освіти, суб’єкта господарювання та здобувача освіти. Ним передбачено розширення обов’язків і прав роботодавців. Це зокрема:

  • участь у розробці освітніх програм;
  • стимулювання здобувачів освіти;
  • виплата грошової винагороди здобувачу освіти за виконану під час навчання роботу тощо.

При цьому здобувач освіти зобов’язаний пройти оплачуване стажування чи відпрацювати на підприємстві після закінчення навчання, що дасть змогу максимально наблизити зміст професійної (професійно-технічної) освіти до потреб роботодавців і підвищить рівень працевлаштування випускників закладів.

Зверніть увагу!

Дуальна форма здобуття освіти зможе бути безоплатною або оплачуваною.

Трудовий договір при проходженні виробничої практики Ознайомтеся з думкою експерта щодо трудових відносин молодих працівників, зокрема неповнолітніх, можна у статті Охорона праці молодих працівників: як не порушити законодавство

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді