Уряд вніс зміни до Порядку перерахунку пенсій

Постановою КМУ від 12.07.2017 № 486 внесено зміни до Порядку перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою КМУ від 30.10.2013 № 795 «Деякі питання реалізації частини другої статті 42 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

Нова редакція містить наступну інформацію

Перерахунку підлягають пенсії, призначені за зверненнями, які надійшли по 31 грудня року, що передує року, в якому проводиться перерахунок.

Перерахунку підлягають пенсії, обчислені відповідно до:

  • ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
  • ЗУ «Про наукову і науково-технічну діяльність»;
  • ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» — особам із числа військовослужбовців строкової служби та членам їх сімей;
  • постанови КМУ від 23.11.2011 № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески (К), та дата проведення перерахунку визначаються щороку в межах бюджету Пенсійного фонду України КМУ за такою формулою:

  • К = Кз × відсоток збільшення (відсоток збільшення не може бути меншим 20 відсотків показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески, порівняно з попереднім роком),
  • де Кз — показник зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески, порівняно з попереднім роком, що визначається за такою формулою:

Кз = Псзп (1) : Псзп (2) – 1,

  • де Псзп (1) — показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески, який враховується в році проведення перерахунку пенсії;
  • Псзп (2) — показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески, який враховується в році, що передує року проведення перерахунку пенсії.

Перерахунок пенсії проводиться шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески та який відповідно до законодавства врахований для обчислення пенсії, на коефіцієнт збільшення.

Кожен наступний перерахунок у зв’язку із збільшенням показника середньої заробітної плати (доходу), з якої сплачені страхові внески, проводиться з урахуванням збільшеного у попередніх роках показника середньої заробітної плати (доходу), з якої сплачені страхові внески.

Перерахунку не підлягають пенсії, призначені або переведені вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком на умовах, визначених абзацом третім частини третьої статті 45 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за зверненнями, які надійшли з 1 січня поточного року, в якому проводиться перерахунок.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23640

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36702

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10501

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32656

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163567

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді