Безпеку праці на будівництві було обговорено на тристоронній робочій нараді представників Держпраці, Федерації профспілок України та профспілки будівельників

В приміщенні Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України відбулася робоча нарада представників Державної служби України з питань праці, Федерації профспілок України та профспілки будівельників.

Участь у нараді взяли:

  • директор департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Держпраці Радецький Й.І.;
  • голова ЦК Профспілки будівельників України Андреєв В.М.;
  • завідувач відділу охорони праці ФПУ Маціяшко В.А.;
  • профільні експерти та спеціалісти.

Темою обговорення був проект наказу Мінсоцполітики щодо мінімальних вимог з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках. Цей проект наказу покликаний привести українське законодавство в галузі безпеки і гігієни праці на будмайданчиках у відповідність до Директиви Європарламенту і Ради ЄС від 24.06.92 № 92/57/ЄС (далі – Євродиректива 92/57) про Мінімальні вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках.

Результатом дискусії стало досягнення згоди щодо необхідності додаткового опрацювання пропозицій сторін до проекту наказу про імплементацію Євродирективи 92/57, зокрема:

  • щодо комплексного рішення про адаптацію багатьох українських НПА;
  • долучення до процесу інших відповідальних ЦОВВ, насамперед Мінрегіону України;
  • визначення ролі і функцій координаторів з охорони праці на етапах проектування та будівництва;
  • ліквідації неузгодженості проекту наказу з іншими актами українського законодавства в галузі безпеки і гігієни праці в будівництві.

Адаптація українського законодавства до Євродирективи 92/57 наблизить його до міжнародних правових стандартів в частині Конвенції МОП №167 «Про безпеку і гігієну праці в будівництві».

Якісна імплементація Євродирективи 92/57 є основним завданням як профспілок, так і Держпраці України. Це ще одна ланка на шляху до суттєвого зменшення травматизму та захворюваності будівельників на тимчасових і мобільних будівельних майданчиках.

Продовження продуктивного соціального діалогу між Держпраці і профспілками щодо імплементації директив ЄС стане запорукою успіху в рамках плану адаптації українського законодавства до aquis communitaire в 2017-2018 рр.

Джерело: офіційний портал Держпраці


Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77449

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23865

Спецодяг для кухарів

Кухаря забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими санітарними засобами. Існують певні вимоги щодо розміру, матеріалів, крою такого одягу та особливостей його використання. Детальніше про спецодяг для кухарів – у статті.
25431

Навчання і перевірка знань з охорони праці працівників закладів освіти

Чинне законодавство вимагає, щоб працівники протягом трудової діяльності проходили навчання і перевірку знань з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Про те, як організувати навчання і перевірку знань з охорони праці працівників закладів освіти, — далі у статті.
15162

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді