Інструкція про заходи пожежної безпеки у лабораторії

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Скачайте інструкцію про заходи пожежної безпеки у лабораторії. Не забудьте її змінити, якщо певні вимоги не можуть бути застосовані на вашому підприємстві.

1. Галузь застосування

Інструкція про заходи пожежної безпеки у лабораторії поширюється на всі приміщення лабораторії, встановлює вимоги пожежної безпеки, порядок дій у разі пожежі в приміщеннях хімічних лабораторій та є обов’язковою для вивчення і виконання всіма особами, які перебувають у приміщеннях лабораторії, а також працівниками й обслуговувальним персоналом.

2. Вимоги пожежної безпеки

2.1. Приміщення лабораторії за пожежною небезпекою належать до категорії В.

2.2. Припливно-витяжну вентиляцію в усіх приміщеннях лабораторії потрібно вмикати за п’ять хвилин до початку робочого дня і вимикати після закінчення роботи.

2.3. Відповідальний за правильну експлуатацію вентиляційних систем зобов’язаний систематично (за графіком) перевіряти ефективність їхнього функціонування. Роботи з високотоксичними та радіоактивними речовинами можна приводити лише за ввімкненої вентиляції.

2.4. Користуватися витяжними шафами з розбитим склом або несправною вентиляцією, а також шафами, в яких є речовини, матеріали й устаткування, що не стосуються виконуваних операцій, заборонено.

2.5. Витяжні шафи, в яких проводять такі роботи, мають містити верхні та нижні відсмоктувачі, а також бортики, що запобігають стіканню рідини на підлогу.

2.6. Заборонено установлювати й переустановлювати витяжні шафи без дозволу керівництва. Не можна встановлювати витяжну шафу безпосередньо біля дверей.

Як забезпечити протипожежний режим на підприємстві

2.7. Робочі столи та витяжні шафи, призначені для роботи з відкритим вогнем і пожежовибухонебезпечними речовинами, повинні мати бортики і бути всуціль покриті негорючим матеріалом, а у разі роботи з кислотами та лугами — антикорозійним матеріалом.

2.8. Легкозаймисті і горючі рідини (ЛЗР, ГР) потрібно зберігати в лабораторіях чітко за асортиментом у металевих ящиках і шафах. Кожну речовину слід приймати в кількості, не більшій за змінну потребу. Заборонено спільно зберігати речовини, хімічна взаємодія яких може призвести до пожежі або вибуху.

2.9. Відпрацьовані ЛЗР і ГР слід збирати у спеціальну герметичну тару, яку наприкінці роботи видаляють із приміщення для регенерації або утилізації.

2.10. Посудини, в яких проводили роботи з ЛЗР і ГР, після завершення досліджень необхідно промивати пожежобезпечними речовинами.

2.11. При нагріванні ЛЗР об’ємом понад 0,5 л необхідно ставити під прилад кювету такої самої ємності.

2.12. Заборонено виливати ЛЗР і ГР у каналізацію.

2.13. У разі розлиття ЛЗР це місце необхідно негайно засипати піском. Забруднений пісок збирають лопатою або совком. Застосовувати сталеві лопати або совки заборонено.

2.14. Заборонено працювати з лужними металами в приміщеннях із високою вологістю та допускати їх контакт із водою, хлоровмісними органічними сполуками і твердим діоксаном вуглецю.

2.15. Щоб запобігти накопиченню зарядів статичної електрики на обладнанні, а також на людях, необхідно вживати таких заходів захисту:

  • відвести заряди статичної електрики — заземлити металеві частини апаратів, установок, обладнання, комунікацій і ємностей, на яких вони можуть накопичуватися. Заземлювальні пристрої мають відповідати Правилам улаштування електроустановок, затвердженим наказом Міненерговугілля від 21.07.2017 № 476, та ПБЕЕС;
  • забезпечити загальне місцеве зволоження повітря до 70% відносної вологості та вище в небезпечних місцях приміщень або зволоження поверхні електролізуючого матеріалу;
  • заповнити апарати, ємності, закриті транспортні пристрої та інше обладнання інертним газом, переважно азотом;
  • застосовувати в робочих приміщеннях діелектричні матеріали з підвищеною поверхневою та об’ємною електропровідністю;
  • застосовувати лійки зі струмопровідного матеріалу і заземлювати їх під час розливання рідин-діелектриків у скляні й інші посудини з ізольованих матеріалів;
  • проводити заземлювання мідним дротом або пластиною гумових шлангів із металевими наконечниками, призначеними для наливання ЛЗР і ГР у бочки, баки, цистерни, бутлі й інші ємності. Наконечники шлангів мають бути виготовлені з кольорового металу, що не утворює іскор.

2.16. Евакуаційні шляхи та виходи завжди утримувати вільними, нічим не захаращеними.

2.17. Курити в приміщенні лабораторії заборонено. Курити можна лише у спеціально відведених місцях.

2.18. У приміщенні лабораторії заборонено:

  • застосовувати відкритий вогонь;
  • використовувати та зберігати легкозаймисті, горючі та вибухонебезпечні речовини й матеріали;
  • користуватися електронагрівальними приладами (електроплитками, електрочайниками, кип’ятильниками) поза спеціально обладнаними місцями;
  • зберігати папір та інші спалимі матеріали під електрощитами, впритул до труб опалення, на підлозі, у шафах і за ними;
  • улаштовувати та експлуатувати тимчасові електромережі;
  • залишати без нагляду увімкнені в електромережу електроприлади;
  • експлуатувати кабелі та проводи з пошкодженою або такою, що під час експлуатації втратила захисні властивості, ізоляцією;
  • залишати під напругою кабелі та дроти з неізольованими струмопровідними жилами;
  • користуватися пошкодженими розетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками, вимикачами й іншими електровиробами, а також лампами, скло яких має сліди затемнення або випинання.

2.19. Приміщення лабораторії комплектують вогнегасниками.

2.20. Відповідальний за пожежну безпеку приміщення лабораторії наприкінці робочого дня зобов’язаний особисто пересвідчитися у пожежобезпечності приміщень лабораторії, вимкнути всі струмоприймачі та замкнути вхідні двері.

Як уникнути штрафів за порушення вимог пожежної безпеки

3. Обов’язки та дії працівників у разі пожежі

3.1. У разі пожежі (ознак горіння) кожен працівник зобов’язаний:

  • негайно повідомити про це оперативно-рятувальній службі за телефоном «101» або «112», вказати адресу, кількість поверхів у будівлі, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також своє прізвище;
  • повідомити про пожежу керівництву;
  • організувати евакуацію людей і матеріальних цінностей;
  • вимкнути (за потреби) струмоприймачі та вентиляцію;
  • розпочати гасіння пожежі наявними первинними засобами пожежогасіння;
  • організувати зустріч підрозділів оперативно-рятувальної служби та надати їм допомогу під час гасіння пожежі;
  • попередити керівника гасіння пожежі про наявність вибухонебезпечних, отруйних та хімічно активних речовин;
  • в усіх випадках виконувати вказівки керівника гасіння пожежі.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді