Як використовувати пневмоінструмент безпечно

Автор
фахівець з охорони праці, м. Харків
Дізнайтеся про вимоги з охорони праці під час застосування пневматичного інструменту, зокрема яких заходів вжити перед початком роботи з ним та як безпечно проводити самі роботи.

Пневматичний інструмент невибагливий в роботі: він здатен працювати в широкому діапазоні температур, в умовах підвищеної вологості, у забруднених і запилених просторах, у вузьких та важкодоступних місцях.

Який принцип роботи пневмоінструменту

Він стане у пригоді на виробництвах із високою пожежонебезпекою. Під час роботи з ним відсутнє іскроутворення та перегрівання, що дає змогу працювати у приміщеннях із легкозаймистими речовинами, в умовах підвищеної небезпеки. 

На об’єктах, де відсутня електрика, пневмоінструмент також незамінний. Ще один його плюс у тому, що незалежність від електромережі виключає можливість ураження працівника струмом.

Висока потужність пневмодвигунів забезпечує невеликі розміри й вагу інструменту. Завдяки цьому працівники менше стомлюються, а продуктивність праці зростає. Пневмоінструменти простіше утримувати, вони менше вібрують. Це зменшує ризик травмуватися та набути профзахворювань, підвищує продуктивність праці.

Однак незважаючи на всі переваги, потрібно все ж пам'ятати про вимоги безпеки під час роботи  з пневмоінструментом. Детальніше про них — далі.

Які існують види пневмоінструменту

На виробництві зазвичай використовують такі види пневматичного інструменту:

Ударні — пневмозубила, відбійний молоток (пневмовідбійник), перфоратори, пневмотакери, скобозабивальні пістолети тощо. Розпилювальні — фарбопульти, піскоструминний пістолет, пристрій для змащення тощо. Такі інструменти прості та дешеві, їх використовують навіть у побуті.

Обертальні — пневмодрилі, пневмошуруповерти, шліфувальні машинки, тріскачки тощо.

Ударно-обертальні — домкрати, гайковерти тощо.

Усі ці інструменти мають різні підвиди за застосуванням, розміром, потужністю, наявністю додаткових насадок і пристроїв.

МИХАЙЛО ЧЕМЕРИС експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Як врятувати життя потерпілому й не наразитися на небезпеку самому? Скористайтеся порадами експерта

Кого допускають до робіт з пневмоінструментом

Вимоги з охорони праці під час застосування пневмоінструменту регламентує глава 4 розділу III Правил охорони праці під час роботи з інструментом і пристроями, затверджених наказом Міненерговугілля від 19.12.2013 № 966 (НПАОП 0.00-1.71-13). До роботи з ручним пневматичним інструментом ударної дії допускають осіб віком від 18 років, які:

Конструкція пневмоінструменту повинна забезпечувати віброзахист рук працівника та мати пристрої, що виключають самовільний виліт робочого інструменту при холостих ударах. Пневматичний інструмент необхідно тримати за корпус (ствол). Заборонено тримати за вставний інструмент. Під час роботи необхідно слідкувати за тим, щоб пневмомолотки були забезпечені пристосуванням, яке б не допускало вильоту бойка.

Не залишайте інструмент без нагляду.

Під час робіт з використанням ручного пневмоінструменту ударної дії працівники мають застосовувати засоби індивідуального захисту (ЗІЗ):

  • спеціальні віброзахисні рукавиці — м’які рукавиці з подвійною прокладкою;
  • захисні окуляри з небитким склом чи маскою з безосколковим склом;
  • наколінники, налокотники;
  • протишумні навушники — у зоні підвищеного шуму. Якщо можливе відлітання дрібних частинок, встановлюйте переносні огороджувальні щити, щоб працівники поруч не отримали травм.

Надягати ЗІЗ потрібно таким чином, щоб їх неможливо було захопити частинами машин, механізмів, устатковання, оброблюваними деталями та інструментом, що працює.

Які вимоги безпеки під час робіт за грозових розрядів

Якщо стався нещасний випадок або аварійна ситуація потрібно негайно припинити роботу; вимкнути пневмоінструмент із мережі; перекрити магістральний вентиль; огородити небезпечну зону, не пускати до неї сторонніх осіб; повідомити про інцидент безпосередньому керівнику робіт.

Вимоги безпеки перед початком роботи з пневмоінструментом

Перед початком роботи працівник отримує від безпосереднього керівника робіт завдання та інструктаж про заходи безпеки. Працівник повинен оглянути робоче місце, прибрати сторонні предмети, які заважають роботі, звільнити проходи. Переконатися в достатньому освітленні робочого місця. Якщо підлога на робочому місці слизька або залита маслом чи водою, посипати її піском, тирсою тощо.

Що перевірити перед початком роботи

1. Повітряні гумові шланги мають бути без пошкоджень, надійно закріпленими на штуцері. Штуцери повинні мати справні грані й різьби, які забезпечують міцне та щільне приєднання шланга до пневмоінструменту і повітряної магістралі;

2. Упевніться, що приєднання шлангів до інструменту й з’єднання їх між собою виконано міцно за допомогою штуцерів чи ніпелів зі справною різьбою (кільцевими виточками) і стягувальними хомутами.   Не застосовуйте дріт чи електропровід для того, щоб закріпити шланги на штуцерах чи ніпелях.

3. Вставні частини інструменту повинні бути правильно встановленими та не мати тріщин, вибоїв, задирок, інших дефектів. Набір вставних інструментів зберігайте в переносному ящику.

4. Пневмоінструмент має бути змащеним, корпус інструмента — без тріщин та інших пошкоджень.

5. Клапан включення інструмента повинен легко й швидко відкриватися і закриватися та не пропускати повітря в закритому положенні. 6. Пневмозубило, пневмомолоток мають пристрій, який виключає зворотний виліт інструмента.

Якщо працівник виявив несправності обладнання, пристроїв, пристосувань, інструментів, засобів захисту тощо, які неможливо усунути самостійно, він повинен до початку робіт повідомити про це безпосередньому керівнику.

Адамович Вікторія головний редактор системи «Експертус Охорона праці», Київ
У консультації зайдете відповіді на актуальні запитання працівників і роботодавців про те, як безпечно працювати під час воєнного стану, які зміни в законодавстві врахувати, які документи оформити тощо

Вимоги безпеки під час робіт з пневмоінструментом

Під час роботи з пневмоінструментом застосовуйте непошкоджені гнучкі шланги, які необхідно приєднувати до інструменту та з’єднувати між собою за допомогою ніпелів або штуцерів і стяжних хомутів. Заборонено закріплювати шланги проволокою. Перед тим як приєднати шланг до пневмоінструменту, випустіть конденсат із повітряної магістралі.

Короткочасним незначним тиском продуйте шланг стиснутим повітрям, попередньо приєднавши його до мережі. А після того як приєднали шланг до магістралі, — продуйте також і шланг, вільний кінець якого перед продуванням потрібно закріпити.

Інструмент приєднуйте до шланга після того, як прочистили сітки у футорці. Коли приєднуєте шланг до повітряної магістралі, упевніться, що він надійно закріплений на штуцері. Підключайте шланг до магістралі та інструменту, а також роз’єднуйте його за умови перекритої арматури.

Струмінь повітря направляйте тільки вверх. Заборонено направляти струмінь повітря на людей, на підлогу чи на обладнання.

Зі шлангом поводьтеся обережно, не допускайте, щоб він пережимався, заплутувався, пересікався з тросами, електрокабелями чи ацетиленовими й кисневими шлангами. Розміщуйте шланг таким чином, щоб унеможливити його випадкове пошкодження або наїзд на нього транспорту. Підключайте шланг до повітряної магістралі та до пневмоінструменту, а також роз’єднуйте його тільки тоді, коли вентиль на повітряній магістралі повністю закритий.

Слідкуйте за тим, щоб у місцях приєднання шлангу не не витікало повітря.

Перекрийте вентиль на повітряній магістралі:

  • у разі припинення подавання повітря;
  • під час перерв у роботі;
  • у разі обривання шланга;
  • під час перевірки чи заміни вставного робочого інструмента.

Заборонено перегинати шланг, щоб припинити подавати стиснуте повітря. Повітря в повітряну магістраль подавайте тільки після того, як установили пневмоінструмент у робоче положення, наприклад, щоб зубило приставленим до поверхні виробу. Натискайте на пневмоінструмент плавним поступовим зусиллям. Інструмент може працювати вхолосту лише під час випробування. Проводьте його перед початком робіт або під час ремонту. Ремонтувати, регулювати та замінювати робочу частину інструмента дозволяється тільки за умови, коли в гнучкому шлангу відсутнє стиснене повітря.

Змащуйте інструмент спеціальними мастилами. не рідше ніж три рази на зміну.

Під час роботи з пневмоінструментом ударної дії застосовуйте пристрої, що запобігають самочинному випаданню робочої частини під час холостих ударів. Важкий пневматичний молоток під час роботи підвішуйте його на пружинному балансирі чи спеціальній підвісці. Під час перерв у роботі, обривання шлангів або інших пошкоджень пневмоінструменту припиніть доступ стисненого повітря до нього — закрийте запірну арматуру. Під час обідньої перерви стиснуте повітря відключіть, пневмоінструмент покладіть у визначене для зберігання місце.

image21

Як діяти підприємствам під час надзвичайної ситуації

Заборонено:

  • оглядати інструмент, якщо не перекрили магістральний вентиль;
  • натискати на курки, якщо не встановили інструмент в робоче положення;
  • від’єднувати інструмент від шлангу, якщо не закрили вентиль на повітряній магістралі, а також з’єднувати шланг під тиском;
  • натягувати й перегинати шланги, перетинати їх тросами, кабелями та рукавами газозварювання;
  • робити зміну інструмента при тиску в повітряній магістралі;
  • залишати пневмоінструмент включеним у повітряну мережу без нагляду;
  • під час перерв у роботі класти пневмоінструмент на коліна, притискати його до себе. застосовувати підкладки, заклинювати інструмент або працювати з ним за наявності люфту у втулці;
  • працювати без засобів віброзахисту та керування робочим інструментом, а також без глушника шуму;
  • виконувати роботи з пневмоінструментом із приставних драбин;
  • тримати інструмент за робочу частину;
  • переносити пневмоінструмент за шланг або робочу частину. Переносити пневматичний інструмент дозволяється тільки за рукоятку;
  • кидати пневмоінструмент, піддавати його ударам.

Після того як закінчили роботи з пневмоінструментом, закрийте вентиль на повітряній магістралі, вийміть робочий інструмент, від’єднайте шланг від пневмоінструмента й мережі. Пневматичний і робочий інструмент необхідно протерти й змастити, загорнути шланг у кільця і разом з інструментом покласти у відведене для зберігання місце. Упорядкуйте робоче місце, ЗІЗ, складіть деталі, приберіть відходи.

Про всі недоліки, які сталися під час роботи, працівник повинен доповісти безпосередньому керівнику.

Інструкція з охорони праці під час експлуатації пересувного бензинового генератора електроенергії  Дізнайтеся, як знизити рівень шуму від генератора



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді