ЗІЗ голови: види, особливості використання

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
У тих галузях промисловості, де існує постійна небезпека травмування голови, яку неможливо усунути за допомогою використання інших традиційних організаційних заходів, обов’язково мають використовуватися засоби захисту голови. У статті розповімо, які види ЗІЗ голови існують та коли їх потрібно використовувати.

 

 

У багатьох галузях промисловості  — гірничодобувній, енергетичній, будівництві, лісовому господарстві, а також при виконанні земельних, вибухових та деяких інших видів робіт, існує постійна небезпека травмування голови, яку неможливо усунути за допомогою використання традиційних організаційних заходів. Саме тому роботодавці зобов’язані подбати про засоби індивідуального захисту голови (ЗІЗ голови) для своїх працівників.

Як надати домедичну допомогу, якщо працівник травмував голову

Нормативне регулювання

Засоби індивідуального захисту зменшують вплив на працівників небезпечних і шкідливих чинників, запобігають нещасним випадкам та професійним захворюванням. Будь-які ЗІЗ, зокрема і засоби індивідуального захисту голови використовують відповідно до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804 (НПАОП 0.00-7.17-18; далі — Мінімальні вимоги).

При цьому ЗІЗ мають відповідати Технічному регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженому постановою КМУ від 21.08.2019 № 771.

Відповідальність щодо своєчасного забезпечення засобами індивідуального захисту, їх підбір, з урахуванням умов праці працівників та правильне їх застосування покладається на роботодавця.

ЗІЗ видають незалежно від виду економічної діяльності підприємства:

  • працівникам, професії та посади яких передбачають Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості, затверджені наказом Держгірпромнагляду від 16.04.2009 № 62 (НПАОП 0.00-3.07-09; далі — Норми безплатної видачі ЗІЗ);
  • працівникам загальних (наскрізних) професій різних галузей промисловості.

Якщо засоби індивідуального захисту не зазначені в Нормах безоплатної видачі ЗІЗ, але передбачені іншими нормативно-правовими актами з охорони праці (правилами, інструкціями з охорони праці тощо), вони мають бути видані працівникам залежно від характеру й умов робіт, що виконуються. Перелік таких ЗІЗ наведено в п. 12 розділу ІІ Мінімальних вимог. Серед них, зокрема, вказані захисний шолом, підшоломник, каска, накомарник та інші ЗІЗ.

Види засобів індивідуального захисту голови

Засобами індивідуального захисту від ушкодження голови є каски, каскетки, шоломи, ковпаки, берети, накомарники, капелюхи. Крім того, від ушкодження обличчя застосовуються захисні маски та захисні щитки.

Основним матеріалом для їх виготовлення є пластмаса різного ступеня міцності з додаванням інших речовин (поліетилен, текстоліт, полікарбонат, вініпласт, склопластик).

Згідно з нормами і правилами безпеки ці засоби повинні використовуватись всюди, де є ймовірність падіння на голову будь-яких предметів, а також у випадках впливу сонячних променів при роботі влітку на відкритому повітрі тощо.

Каски

Найбільш поширеними є каски загального і спеціального призначення: для газовиків, будівельників, шахтарів, лісорубів, окремих інших видів робіт, де існує можливість ураження голови.

Згідно з ДСТУ EN 397:2017 «Каски захисні промислові» (EN 397:2012 + А1:2012, IDT) захисні каски складаються з корпусу, внутрішньої оснастки і підборідного ременя. Каски також можуть оснащуватись пристроями для кріплення на них респіратора, протишумових навушників, щитка і окулярів для захисту очей та обличчя. У зимовий період каску використовують разом з підшоломником.

Шоломи

В умовах підвищеної небезпеки травмування голови для її захисту від механічного ушкодження, від бічних ударів та гострих предметів тощо також широко використовуються шоломи (різновид каски) підвищеної міцності, вимоги до яких зазначені в стандарті ДСТУ EN 14052:2015 «Шоломи захисні високоякісні робітників промислових підприємств» (EN 14052:2012+A1:2012, IDT) . У шоломі, на відміну від каски, додається спеціальна захисна прокладка, яка поглинає енергію удару і зменшує силу, що передаються на голову працівника.

Шолом складається з корпусу, який має вентиляційні отвори підшоломного проміжку, підборідного ременя, внутрішнього поліетиленового каркасу з амортизатором, що регулюється залежно від розміру голови. 

Відповідно до технічних вимог каска витримує удар енергією до 80 Дж. Шоломи характеризуються вдвічі більшою міцністю.

4 поради для правильного вибору засобів індивідуального захисту

Орієнтовний перелік робіт, які вимагають застосування ЗІЗ голови

Згідно з Додатком 3 до Мінімальних вимог захисні каски та шоломи використовують під час:

  • будівельних робіт, робіт з реконструкції або знесення будівель, робіт поблизу риштовання та на підвісних робочих місцях, монтажу і демонтажу опалубки, робіт з переміщення вантажів, складання конструкцій та встановлення устаткування;
  • робіт на металоконструкціях мостів, будівель та гідротехнічних споруд; робіт на щоглах, вежах, у доменних печах, на металургійних заводах і прокатних станах, трубопроводах великого діаметру, у котельнях, на електростанціях та у великих ємностях;
  • робіт у ямах, траншеях, шурфах, колодязях, шахтах, тунелях;
  • земельних та гірничих робіт;
  • підземних гірничих робіт, робіт у кар’єрах, відкритих видобувних робіт, збагачення вугілля;
  • робіт з гайковертами, іншим механізованим інструментом для скріплення;
  • вибухових робіт;
  • робіт поблизу ліфтів, підйомних механізмів, кранів і конвеєрів;
  • робіт біля доменних і конверторних печей; на металургійних комбінатах, прокатних станах; сталеливарних робіт, металообробки, ковальських робіт, гарячого штампування та відливки;
  • робіт біля промислових печей, ємностей, машин і механізмів, бункерів, трубопроводів, на силосних баштах;
  • робіт у суднобудуванні, під час ремонту суден;
  • робіт в авіабудуванні, під час ремонту літаків;
  • маневрових робіт на залізниці;
  • робіт на бійні.
 

Засоби індивідуального захисту голови використовують і на окремих інших видах робіт, де є можливість ураження голови. Зокрема, працювати у захисних касках повинні особи, які перевіряють технічний стан, обслуговують і ремонтують транспортні засоби на оглядових канавах, підйомниках та естакадах. На це вказує пункт 1.19 глави 1 розділу Х Правил охорони праці на автомобільному транспорті, затверджених наказом МНС від 09.07.2012 № 964 (НПАОП 0.00-1.62-12).

Засоби індивідуального захисту голови  Медогляди водіїв транспортних засобів: що варто знати

Маркування засобів індивідуального захисту голови

Всередині корпусу каски чи шолому  має бути нанесене відповідне маркування щодо:

  • дати виготовлення;
  • розміру;
  • ступеню захисту;
  • типу або класу.

Також обов’язково зазначається матеріал, з якого виготовлено певний виріб.

При виконанні робіт на обертових механізмах, крім захисних касок, шоломів, для захисту голови, використовують також косинки, кепки та інші головні убори.

Таким чином, обираючи конкретний засіб індивідуального захисту від ушкодження голови має бути врахований чинник щодо ступеню можливого ризику для життя та здоров’я кожного конкретного працівника.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді