Вимоги до захисних окулярів

У статті розповідаємо про засоби індивідуального захисту органів зору, зокрема про захисні окуляри: які види захисних окулярів існують та від яких небезпек вони захищають працівника.

Травмування органів зору найчастіше відбувається внаслідок аварій, пожеж, виробничих вибухів, дорожньо-транспортних пригод. Однак і за звичайних умов працівник може отримати травму очей. Небезпку для органів зору становлять хімічні речовини, які використовують у промисловості, — порошки, пари, гази або дим. Вони спричиняють різні захворювання очей: подразнення, кон’юнктивіт, опіки, кристалізацію рогівки, сліпоту.

Якщо на підприємстві є ризики, пов’язані з травмуванням органів зору, працівників потрібно забезпечити засобами індивідуального захисту органів зору. При цьому важливо пам'ятати, що захисні окуляри, які захищають в одній ситуації, не обов’язково допоможуть в іншій. Про те, які саме засоби захисту очей і в яких ситуаціях потрібно використовувати, — далі.

Чим керуватися під час вибору засобів захисту очей

Нормативне регулювання

Загальні вимоги до різних типів ЗІЗ визначає Технічний регламент засобів індивідуального захисту, затверджений постановою КМУ від 21 серпня 2019 № 771 (далі — Технічний регламент). Вимоги до захисних окулярів встановлюють такі нормативні документи:

  • ДСТУ EN 166:2017 «Засоби індивідуального захисту очей. Технічні умови»; ДСТУ EN 168:2017 «Засоби індивідуального захисту очей. Методи випробування неоптичні»;
  • ДСТУ EN 169:2017 «Засоби індивідуального захисту очей. Фільтри для зварювання та споріднених процесів. Вимоги до пропускання та рекомендації щодо використання»;
  • ДСТУ EN 170:2017 «Засоби індивідуального захисту очей. Фільтри для захисту від ультрафіолетового випромінювання. Вимоги до пропускання та рекомендації щодо використання»;
  • ДСТУ EN 171:2017 «Засоби індивідуального захисту очей. Фільтри для захисту від інфрачервоного випромінювання. Вимоги до пропускання та рекомендації щодо використання»;
  • ДСТУ EN 172:2005 «Засоби індивідуального захисту очей. Противідблискові фільтри промислового призначення»;
  • ДСТУ EN 175-2001 «Засоби індивідуального захисту очей та обличчя під час зварювальних та споріднених процесів» тощо.

Рекомендації, як обрати та експлуатувати засоби захисту органів зору, наведено у Британському стандарті BS 7028 «Вибір, застосування і обслуговування засобів захисту органів зору промислового і загального призначення».

Загальні вимоги до захисних окулярів

Залежно від міцності лінз та оправи захисні окуляри мають різне маркування, яке наносять, зокрема, і на окуляри (рис. 1).

Зразок маркування захисних окулярів

Рис. 1. Зразок маркування захисних окулярів

Відповідно до Технічного регламенту захисні окуляри мають бути без виступів, гострих крайок, задирок або інших дефектів, які спричиняють дискомфорт чи можуть завдати шкоди під час їх використання. Також вони мають бути стійкими до ударів, займання і корозії. Скло не повинне мати оптичних дефектів.

До засобів захисту очей від хімічних речовин є додаткові вимоги: в експлуатаційній документації необхідно вказати оптичний клас, час захисної дії, види хімічних речовин, від яких захищають окуляри, їхню концентрацію і агрегатний стан.

Види захисних окулярів

Для захисту очей використовують відкриті й закриті окуляри та лицеві щитки.

Відкриті окуляри (рис. 2) виготовляють із різних матеріалів з багатоманітним ступенем затемнення і відтінками лінз. Матеріалами для лінз можуть слугувати скло та пластик. Вони відрізняються за параметрами міцності, стійкості до подряпин, удароміцності й маси. Найчастіше відкриті окуляри використовують для захисту від механічних небезпек. Окрім того, їх можна застосовувати і для захисту від яскравого світла, оптичного випромінювання або бризок розплавленого металу.

Відкриті окуляри

Рис. 2. Відкриті панорамні окуляри

Закриті окуляри мають більший ступінь захисту. Вони покривають очі й ділянку навколо них від ударної дії пилу та бризок. Такі окуляри бувають з прямою і непрямою вентиляцією та герметичні.

Окуляри з прямою вентиляцією (рис. 3) захищають очі від ударної дії і твердих частинок. Завдяки вентиляції окуляри не запотівають. Їх не використовують за наявності бризок від хімічних речовин.

Окуляри з прямою вентиляцією

Рис. 3. Закриті окуляри з прямою вентиляцією

Окуляри з непрямою вентиляцією (рис. 4) захищають очі від аерозольних частинок і бризок хімічних речовин. Принцип непрямої вентиляції забезпечує вільний вхід і вихід повітря. При цьому частинки аерозолів, пилу та рідин не потрапляють у середину. Через обмежену вентиляцію цей вид захисних окулярів комплектують лінзами з антизапітнівальним покриттям.

Закриті окуляри з непрямою вентиляцією та прозорими лінзами з ацетату

Рис. 4. Закриті окуляри з непрямою вентиляцією та прозорими лінзами з ацетату

Герметичні окуляри (рис. 5) захищають очі від частинок, бризок рідин і диму.

Герметичні окуляри з полікарбонатними лінзамиРис. 5. Герметичні окуляри з полікарбонатними лінзами

Які захисні окуляри вибрати

Часом працівники не хочуть носити захисні окуляри через відчуття дискомфорту, пов'язаного з їх використанням. Окуляри можуть незручно сидіти на обличчі, обмежувати поле зору, натирати перенісся. Тому провідні світові виробники ЗІЗ для захисту органів зору приділяють значну увагу ергономіці. Наприклад, у сучасних окулярах є можливість регулювання довжини дужок. Ця проста функція дозволяє враховувати індивідуальні особливості кожного працівника.

Комфортними мають бути і завушники. М’які та гнучкі завушники здатні міцно й непомітно утримувати окуляри.

Лінзам також приділяють велику увагу при виробництві. Якісні лінзи не пітніють і не спотворюють предмети, їх прозорість не погіршується із часом.

Найчастіше лінзи виготовляють зі скла, полікарбоната та пластмаси. Їхні переваги й недоліки наведено у Таблиці.

Характеристика матеріалів лінз захисних окулярів

Матеріал

Переваги

Недоліки

Скло

Мало схильне до подряпин;
відмінна прозорість;
великий вибір лінз спеціального призначення

Середня стійкість до ударів;
лінзи порівняно важкі

Полікарбонат

Найміцніший протиударний матеріал;
лінзи легко використовувати й змінювати;
висока прозорість (91%)

Легко подряпати;
незначний вибір відтінків

Пластмаса

Значний вибір відтінків;
найліпше відштовхує металеві бризки й краплі

Легко подряпати;
слабка стійкість до ударів

Зазвичай у якісних моделях окулярів лінзи можна легко змінювати, обираючи потрібний колір залежно від освітлення. Поширеними є лінзи, які самі змінюють непрозорість, — наприклад, коли працівнику потрібно переміщуватися з вулиці в приміщення.

Більшість лінз виготовляють з полікарбонату. Він легкий і при нанесенні відповідного покриття стійкий до запотівання. Лінзи з полікарбонату міцніші й стійкіші до ударної дії, ніж лінзи зі скла або іншого виду пластику.

Пластикові лінзи використовують переважно для захисних медичних окулярів. Вони легші за скляні, але не стійкі до подряпин.

Закриті окуляри з лінзою з ацетату добре захищають від хімічних впливів.

Хімічні речовини подразнювальної дії: чим небезпечні

Багато виробників засобів захисту очей виробляють закриті окуляри з можливістю використовувати їх з будь-якими коригувальними окулярами.

При виборі відкритих окулярів важливо, щоб вони добре прилягали до обличчя. Це зменшить імовірність потрапляння під них будь-яких предметів, що травмують очі. Необхідно приділяти значну увагу індивідуальному підбору ЗІЗ очей. Для цього захисні окуляри доступні в декількох розмірах.

При виборі захисних окулярів роботодавцю потрібно звертати увагу на такі характеристики:

  • тип фільтра;
  • виробник;
  • оптичний клас;
  • ударна міцність;
  • сфера застосування;
  • покриття проти подряпин;
  • покриття проти запотівання;
  • знак відповідності CE*.

* СЕ — спеціальний знак, який наносять на виріб. Він засвідчує, що виріб відповідає основним вимогам директив ЄС і гармонізованим стандартам ЄС, а також те, що продукт пройшов процедуру оцінки відповідності директивам.

Захисні окуляри Ознайомтеся з характеристикою маркування захисних окулярів

Які опції повинні мати захисні окуляри для забезпечення комфорту, дивіться у Таблиці.

Шкідливий чинник

Вид робіт

Тип захисних засобів

Опції

Червоний промінь лазера

Робота з вимірювальними лазерними приладами за інтенсивного освітлення

Відкриті окуляри

Спеціальні світлофільтри на лінзах;
бічний захист

Пил, вітер

Зовнішні роботи

Закриті окуляри

Непряма вентиляція

Відблиски

Відкриті окуляри

Темні лінзи типу «Полароїд»

Спека

Потостійкі лінзи;
темні лінзи

Холод

Закриті окуляри

М’який обтюратор;
сумісність з теплими масками типу «Балаклава»

Бруд

Бічний захист;
стійкість до утворення подряпин

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді