Які існують засоби захисту органів зору

Щоб захистити органи зору від впливу шкідливих чинників на виробництві, потрібно використовувати спеціальні засоби захисту для органів зору. Які види засобів захисту для органів зору існують та як їх обрати — дізнайтеся зі статті.

 

 

Щороку фіксують близько півтисячі нещасних випадків, пов’язаних із травмуванням органів зору. Найпоширеніше пошкодження — потрапляння в очі різних чужорідних тіл, частинок пилу або аерозолю. Найнебезпечнішими для органів зору є хімічні речовини, які використовують у промисловості, — порошки, пари, гази або дим. Вони спричиняють різні захворювання очей — подразнення, кон’юнктивіт, опіки, кристалізацію рогівки, сліпоту.

Як обрати ЗІЗ для органів зору

Індивідуальні засоби захисту органів зору. Нормативне регулювання

Як забезпечити працівників засобами індивідуального захисту органів зору (ЗІЗ органів зору), регулюють Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджені наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804 (НПАОП 0.00-7.17-18).

Загальні вимоги до різних типів ЗІЗ визначає Технічний регламент засобів індивідуального захисту, затверджений постановою КМУ від 21.08.2019 № 771 (далі — Технічний регламент № 771) та інші нормативні документи.

Рекомендації, як обрати та експлуатувати засоби захисту очей, наведено у Британському стандарті BS 7028 «Вибір, застосування і обслуговування засобів захисту органів зору промислового і загального призначення».

Види засобів захисту органів зору

Для захисту очей використовують захисні окуляри та лицеві щитки.

Відповідно до Технічного регламенту захисні окуляри мають бути без виступів, гострих крайок, задирок або інших дефектів, які спричиняють дискомфорт чи можуть завдати шкоди під час їх використання. Окрім того, вони мають бути стійкими до ударів, займання та корозії. Скло має бути без оптичних дефектів.

До засобів захисту очей від хімічних речовин є додаткові вимоги: в експлуатаційній документації необхідно вказати оптичний клас, час захисної дії, види хімічних речовин, від яких захищають окуляри, їх концентрацію та агрегатний стан.

Захисні окуляри бувають відкриті й закриті.

Відкриті окуляри виготовляють із різних матеріалів з багатоманітним ступенем затемнення і відтінками лінз. Матеріалами для лінз можуть слугувати скло та пластик. Вони відрізняються за параметрами міцності, стійкості до подряпин, удароміцності й маси. Найчастіше відкриті окуляри використовують для захисту від механічних небезпек. Окрім того, їх можна застосовувати і для захисту від яскравого світла, оптичного випромінювання або бризок розплавленого металу.

Закриті окуляри мають більший ступінь захисту. Вони покривають очі й ділянку навколо них від ударної дії пилу та бризок. Такі окуляри бувають з прямою і непрямою вентиляцією та герметичні.

Лицевий щиток — велика лінза або екран, який кріплять до шолома або каски. Щиток закриває обличчя від чола до підборіддя і захищає від твердих частинок, бризок, надлишкового тепла й оптичного випромінювання. Щитки зазвичай виготовляють із прозорих матеріалів — ацетату, полікарбонату або нейлонової сітки. Їх можна вбудувати в панорамні маски (рис. 1) й респіратори з примусовою подачею повітря.

щиток

Рис. 1. Захисна панорамна маска 

Засоби захисту органів зору Як вести облік засобів індивідуального захисту

 

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді