Програма вступного інструктажу з безпеки дорожнього руху водіїв колісних транспортних засобів

Автор
заступник начальника служби безпеки та надзвичайних ситуацій КП «Київпастранс» із питань охорони праці та безпеки руху, Київ
Інструктажі з безпеки дорожнього руху проводять за інструкціями, які розробляють за спеціальними програмами, котрі затверджує наказом керівник підприємства. Наводимо зразок Програми вступного інструктажу з безпеки дорожнього руху водіїв колісних транспортних засобів

Вступний, первинний, передрейсовий (цільовий), періодичний (повторний), позаплановий (спеціальний) інструктажі з безпеки руху передбачає Порядок проведення інструктажів та стажування водіїв колісних транспортних засобів, затверджений наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 05.08.2008 № 975 (далі — Порядок № 975).

Як проводити інструктажі водіїв колісних транспортних засобів

Програма вступного інструктажу з безпеки дорожнього руху водіїв колісних транспортних засобів

У вступній частині програми вступного інструктажу з безпеки дорожнього руху зазначають:

  • на підставі яких нормативно-правових актів розробили програму;
  • із ким проводять інструктаж;
  • хто проводить інструктаж;
  • де проводять інструктаж;
  • як оформлюють інструктаж.

Основні положення Програми вступного інструктажу з безпеки дорожнього руху мають містити такі теми:

1. Рух транспорту та пішоходів на території підприємства

Схема руху транспорту та пішоходів по території. Рух колісних транспортних засобів (далі — КТЗ) у виробничих приміщеннях. Схеми розміщення рухомого складу на стоянках. Основний та запасні (пожежні) в’їзди/ виїзди. Контрольно-технічний пункт: порядок руху, інформаційне забезпечення.

2. Правила внутрішнього трудового розпорядку

Ознайомлення з відповідним розділом колективного (трудового) договору (угоди). Відповідальність за порушення правил внутрішнього трудового розпорядку. Роз’яснення причин та порядок відсторонення працівника від роботи.

3. Режим праці та відпочинку

Положення про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів. Графік роботи та відпочинку водіїв.

4. Особливості роботи КТЗ підприємства та заходи із забезпечення безпеки руху

Маршрути, які обслуговує підприємство, категорії їх складності. Найбільш аварійно небезпечні місця на маршрутах. Організація інструктажів з безпеки руху. Навчання водіїв з безпеки руху. Робота служби безпеки руху. Діяльність комісії з безпеки дорожнього руху. Контроль за роботою водіїв на лінії.

5. Основні причини дорожньо-транспортних пригод (далі — ДТП) та методи запобігання їм

Аналіз аварійності. Розгляд ДТП комісією з безпеки дорожнього руху. Заходи впливу на водія за порушення Правил дорожнього руху та інструкції водія.

6. Дії водія у разі ДТП

Порядок дій водія, причетного до ДТП. Повідомлення відповідальних осіб підприємства. Надання домедичної допомоги потерпілим.

7. Порядок проходження передрейсового та післярейсового медичного огляду

Основні положення Інструкції про організацію та порядок проведення передрейсових та післярейсових медичних оглядів.

Режим праці та відпочинку водіїв
Володимир Кострицязаступник начальника служби безпеки та надзвичайних ситуацій КП «Київпастранс» з охорони праці, представник Всеукраїнської громадської організації «Громадський комітет транспортної безпеки»
Смертність на дорогах могла б бути значно нижчою, якби водії володіли навичками домедичної допомоги потерпілим та мали аптечку з необхідними медичними засобами.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді