Як скласти Програму первинного інструктажу з безпеки дорожнього руху

Автор
заступник начальника служби безпеки та надзвичайних ситуацій КП «Київпастранс» із питань охорони праці та безпеки руху, Київ
У статті наводимо зразок програми первинного інструктажу з безпеки дорожнього руху. За потреби адаптуйте документ до умов вашого підприємства.

 

Вступний, первинний, передрейсовий (цільовий), періодичний (повторний), позаплановий (спеціальний) інструктажі з безпеки руху передбачає Порядок проведення інструктажів та стажування водіїв колісних транспортних засобів, затверджений наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 05.08.2008 № 975 (далі — Порядок № 975). 

Програма первинного інструктажу з безпеки дорожнього руху водіїв колісних транспортних засобів Заборонено допускати водіїв до роботи, якщо вони не пройшли інструктажі з безпеки дорожнього руху.

Програми інструктажів, строки їх проведення, а також осіб, які мають проходити інструктажі, затверджує керівник підприємства (п. 1.8 Порядку № 975). На підставі цих програм на підприємствах розробляють та затверджують інструкції з безпеки дорожнього руху, за якими проводять інструктажі водіям колісних транспортних засобів.

Безпека дорожнього руху на підприємстві: яку документацію оформити

Програма первинного інструктажу з безпеки дорожнього руху водіїв колісних транспортних засобів

У вступній частині програми первинного інструктажу з безпеки дорожнього руху зазначають:

  • на підставі яких нормативно-правових актів розробили програму;
  • із ким проводять інструктаж;
  • хто проводить інструктаж;
  • де проводять інструктаж;
  • як оформлюють інструктаж.

Основні положення мають містити такі теми:

1. Особливості колісного транспортного засобу (далі — КТЗ), на якому працюватиме водій

Тип, марка, модель транспортного засобу. Технічна характеристика КТЗ. Особливості конструкції. Основні положення інструкції заводу-виробника з експлуатації зазначеного КТЗ. Правила безпеки при експлуатації КТЗ. Порядок закріплення КТЗ за водієм. Правила прийняття та здачі транспортного засобу.

2. Особливості перевезень пасажирів чи вантажів

Особливості маршруту (маршрутів), на якому працюватиме водій. Основні небезпечні ділянки на маршруті, круті підйоми, спуски, повороти, місця з обмеженою видимістю чи оглядовістю, перехрестя з трамвайними і залізничними коліями (на схеми ділянок маршруту необхідно нанести зони видимості колії), шляхопроводи, протяжність маршруту, зупинкові пункти. Правила перевезень пасажирів (вантажів). Вимоги безпеки при під’їзді до зупинок та від’їзді від них. Порядок дій при дорожньо-транспортних пригодах (далі — ДТП). Надання долікарської допомоги потерпілим у ДТП.

3. Технічне обслуговування, ремонт та зберігання транспортного засобу

Організація обслуговування та ремонту транспортних засобів на підприємстві. Періодичність технічного обслуговування транспортного засобу. Участь водія в обслуговуванні або ремонті КТЗ. Вимоги безпеки. Місце стоянки закріпленого транспортного засобу. Вимоги безпеки при заїзді на місце стоянки або при виїзді з неї. Подача транспортного засобу на огляд контрольному майстру відділу технічного контролю.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді