Перша допомога працівнику, котрий пошкодив кінцівку

Автор
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Через травматичний шок та крововтрату травма кінцівки може загрожувати життю і здоров’ю потерпілого, призвести до втрати працездатності. Тому важливо своєчасно й правильно надати домедичну допомогу травмованому.

Правильно надана домедична допомога може врятувати життя або запобігти серйозним ускладненням внаслідок травми. Працівника, який пошкодив кінцівку, важливо стабілізувати до приїзду медиків, а отже зменшити ризик подальшого ушкодження тканин та запобігти кровотечі.

Зі статті ви дізнаєтеся, якими мають бути перші кроки при наданні допомоги працівнику, котрий пошкодив кінцівку, як правильно оцінити пошкодження, яких заходів вжити для зупинки кровотечі і як забезпечити надійну підтримку пошкодженій кінцівці до прибуття медичних фахівців.

Інструкція з надання домедичної допомоги

Як допомогти потерпілому при травмі кінцівки

Порядок надання домедичної допомоги постраждалим при рані кінцівки затверджений наказом МОЗ від 16.06.2014 № 398. Він визначає механізм надання домедичної допомоги постраждалим при рані кінцівки, в тому числі ускладнені кровотечею, не медичними працівниками.

Для правильного надання допомоги потрібно знати ознаки артеріальної та венозної кровотечі. У першому випадку — кров «б’є фонтаном», пульсує, яскраво-червоного кольору. Така кровотеча призводить до значної крововтрати протягом короткого часу.

Ознаки венозної кровотечі з рани: кров безперервно витікає з рани, темно-червоного кольору; залежно від діаметру пошкодженої вени кровотеча може бути від незначної до інтенсивної.

Перші ніж надавати домедичну допомогу, потрібно переконайтеся у відсутності небезпеки на місці події для себе й потерпілого. Адже він може травмуватися внаслідок надзвичайної ситуації або таких загрозливих для здоров’я та життя чинників, що можуть вплинути і на того, хто надає допомогу. Тож насамперед за можливості необхідно припинити дію негативних чинників або евакуювати потерпілого у безпечне місце. Під час евакуації важливо бути обережним та уважним, щоб ще більше не травмувати ушкоджену кінцівку.

Якщо постраждала нога, травмованого переносять на ношах або волоком. У разі ушкодження руки її підтримують та не допускають, щоб травма ускладнилася. Якщо у потерпілого кровотеча, щоб уникнути контакту з його біологічними рідинами, всі маніпуляції проводять у гумових рукавичках.

Перша допомога працівнику, котрий пошкодив кінцівку  Як надати домедичну допомогу при мінно-вибухових пораненнях

При наданні допомоги дотримуйтеся такого алгоритму дій:

1. Огляньте травмованого, визначте, чи він у свідомості та чи дихає. Не завжди одразу після травми больові відчуття потерпілого відповідають складності ушкодження. Це пов’язано з розвитком травматичного шоку — реакції центральної нервової системи на травму. Якщо механізм травмування дає змогу припустити наявність серйозних ушкоджень кінцівки — не дозволяйте потерпілому ворушити нею, припиняйте його спроби самостійно піднятися на ноги після падіння, намагайтеся всіляко заспокоїти та підбадьорити травмованого.

Під час огляду потерпілого зверніть увагу на наявність відкритих ушкоджень із кровотечею, а також на зміну кольору шкіри ушкодженої ділянки, набряк, неприродне положення кінцівки після травми. Якщо навіть за відсутності набряку травмований скаржиться на сильний біль у кінцівці за найменшого дотику до неї — це може свідчити про ознаки порушення кісткової тканини. Якщо травма призвела до втрати свідомості, приведіть потерпілого до тями — повільно проведіть біля його носа ватку, змочену нашатирним спиртом. При ще більш тяжких випадках травмування у потерпілого може бути відсутнє самостійне дихання та серцебиття. У такому разі негайно розпочніть серцево-легеневу реанімацію.

2. За підозри на порушення цілісності кісткової тканини — біль, припухлість, синці, незвична рухомість у місцях перелому, порушення функцій кінцівки — без допомоги медичних працівників не обійтися. Також допомога медиків знадобиться на місці події, якщо травма ускладнена сильною кровотечею. У таких випадках негайно викличте бригаду екстреної медичної допомоги за телефоном «103».

Як укомплектувати аптечку на випадок надзвичайної ситуації

3. Якщо кровотечі немає, але є ознаки порушення кісткової тканини або руйнування суглоба — не рухайте потерпілого до приїзду екстреної медичної допомоги. Водночас при переломі кістки, внаслідок розриву кровоносних судин, виникає внутрішня кровотеча. Саме це і призводить до набряку в місці ушкодження.

Перебуваючи в нерухомому положенні лежачи на землі, навіть у відносно теплу погоду, внаслідок порушення кровообігу у травмованого швидко переохолоджується організм. Тож потерпілого необхідно зігріти: вкрийте термопокривалом/ковдрою, дайте тепле безалкогольне пиття, за потреби — заспокойте та надайте психологічну підтримку. Забезпечте постійний нагляд за травмованим, доки не приїде швидка.

Якщо потерпілого з підозрою на перелом потрібно доставити до лікувального закладу самостійно, для профілактики травматичного шоку проведіть іммобілізацію. Щоб знерухомити місце перелому, накладіть спеціальні шини чи підручні засоби та зафіксуйте два найближчі суглоби — вище й нижче місця перелому. Таку іммобілізацію називають транспортною. Як підручні засоби іммобілізації можна використовувати смужки фанери, палиці, тонкі дошки, різні побутові предмети.

Під час іммобілізації дотримуйтеся таких вимог:

  • при переломі ключиці на зону надпліч накладіть два ватно-марлеві кільця і зв’яжіть їх на спині. Руку підвісьте на косинці;
  • при переломі кісток передпліччя обережно зігніть руку в ліктьовому суглобі під прямим кутом, поверніть долонею до грудей і в такому положенні зафіксуйте шиною чи підручними засобами. Шину накладайте від основи пальців до верхньої третини плеча — при цьому знерухомлюються променево-зап’ястковий і ліктьовий суглоби. Руку підвісьте на косинці;
  • перелом стегнової кістки, особливо відкритий, — тяжка травма, що часто супроводжується кровотечею і шоком. На бічні поверхні стегна накладіть підручні засоби — наприклад, дошки: одну — на внутрішню, другу — на зовнішню. Далі зафіксуйте їх до кінцівки та тулуба широким бинтом, поясним ременем, рушником. На кісткові виступи гомілковостопного й колінного суглобів, а також у пахвову западину та в пах підкладіть вату.

Як зупинити кровотечу при травмі кінцівки

Артеріальна кровотеча виникає при глибоких рубаних, різаних і колотих ранах. Аби тимчасово зупинити таку кровотечу, затисніть пальцем артерію вище місця поранення і накладіть джгут. Для цього використовуйте гумові чи стрічкові джгути, підручні засоби — гумову трубку, підтяжки, пояс, ремінь тощо.

Джгут накладіть вище рани, при цьому кінцівку підніміть угору та притисніть судину, що кровоточить, пальцями. Під нього підкладіть м’яку прокладку — чисту хустину, серветку, щоб зменшити біль і можливе затискання шкіри. Коли накладатимете джгут, розтягніть його, зробіть два — три оберти впритул один до одного, зав’яжіть кінці. Кожен наступний виток джгута має бути слабшим за попередній. Не затягуйте його сильно, адже він може пошкодити м’язи, перетиснути нерви та спричинити параліч кінцівки.

Через годину притисніть судину пальцем вище місця кровотечі, зніміть джгут на 10—15 хв, потім знову накладіть його трохи вище або нижче за попереднє місце. До джгута обов’язково прикріпіть записку, де вкажіть точний час його накладення.

Зупинити артеріальну кровотечу можна також і максимальним фіксованим згинанням ураженої кінцівки. Цей метод застосовують до накладання джгута або під час транспортування потерпілого.

Що категорично заборонено робити при артеріальній кровотечі:

  • гаяти час, щоб вивільнити постраждалу кінцівку від одягу;
  • маскувати джгут під одяг;
  • накладати джгут неправильно — в такому разі кінцівка посиніє або з’явиться набряк;
  • при переломі кінцівки зупиняти кровотечу на ній максимальним фіксованим згинанням;
  • у холодну пору року не вкривати кінцівку, на яку наклали джгут, щоб запобігти відмороженню.

Венозна кровотеча виникає при пораненні вен. У разі несильної кровотечі накладіть на рану стискувальну пов’язку. Дотримуйтеся такого порядку дій:

  • обережно зніміть бруд зі шкіри в напрямку від рани;
  • обробіть очищену ділянку шкіри навколо рани антисептичним розчином — діамантовим зеленим, спиртовим розчином йоду;
  • накрийте рану стерильною чи будь-якою чистою серветкою, при цьому повністю прикрийте краї рани;
  • накладіть стискувальну пов’язку;
  • дайте знеболювальне — 1—2 таблетки анальгіну;
  • терміново доставте потерпілого до лікарні або викличте бригаду екстреної медичної допомоги.

Капілярна кровотеча виникає у разі пошкодження найдрібніших кровоносних судин при зчісуванні шкіри та поверхневих ранах. Кров сочиться зі всієї поверхні рани, витікає поволі, по краплях. Щоб надати допомогу потерпілому, змажте шкіру навколо рани антисептичним розчином і накладіть стерильну пов’язку.

Домедична допомога потопельнику Як надати домедичну допомогу, якщо потерпілих декілька



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді