Як надати домедичну допомогу при обмороженні

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Зі статті ви дізнаєтеся про ознаки обмороження, його ступені, домедичну допомогу при обмороженні й переохолодженні та найпоширеніші помилки під час надання допомоги.

Низька температура повітря робочої зони та поверхні обладнання, сильний вітер, вологе повітря, сніг або дощ належить до фізичних небезпечних і шкідливих виробничих чинників. Найчастіше з цими чинниками стикаються працівники, які виконують роботи на відкритому повітрі взимку. Вони можуть призвести до переохолодження або навіть обмороження певних ділянок тіла.

Переохолодження відбувається, якщо людина довгий час перебуває в умовах зниженої температури та втрачає набагато більше тепла, ніж виробляє. Як наслідок, температура тіла падає нижче необхідної для підтримки нормального обміну речовин і функцій організму.

Обмороження — це ушкодження тканин організму, що виникає під дією холоду.

Захист працівників, які виконують роботу на відкритому повітрі взимку, є важливим завданням, яке постає перед роботодавцем у холодну пору року. Однак працівники також повинні подбати про своє здоров'я й безпеку, зокрема знати про те, як відбувається обмороження та переохолодження та як їм запобігти.

Як організувати роботу на відкритих територіях у холодний період

Як відбувається обмороження

Внаслідок тривалого впливу низьких температур в організмі скорочується подача крові до судин, розташованих близько до поверхні тіла. Водночас тепло зберігається біля життєво важливих внутрішніх органів, однак тканини біля поверхні можуть сильно переохолоджуватися.

Обмороження зазвичай супроводжується загальним переохолодженням організму і здебільшого вражає вушні раковини, ніс, недостатньо захищені кінцівки, зокрема пальці рук і ніг.

Якщо відбулося обмороження в тяжкій формі, у тканинах починають утворюватися кристали льоду. Після цього людина перестає відчувати обморожені ділянки. Як наслідок — можливе відмирання тканин, що навіть може мати фатальні наслідки.

Скачайте шпаргалку:

Як надати домедичну допомогу при обмороженні

Хто у зоні ризику

Найчастіше переохолодження та обмороження загрожують працівникам, які за професійними обов’язками виконують роботи на відкритому повітрі у морозну погоду. Щоб захистити таких працівників їх забезпечують за встановленими нормами спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Показники мікроклімату для відкритих територій у холодну пору року регламентують Державні санітарні норми таправила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджені наказом МОЗ від 08.04.2014 № 248.

Крім Гігієнічної класифікації, роботу на відкритому повітрі в холодну пору року регулюють також інші нормативні акти України. Однак все залежить від галузі, в якій цю роботу виконують.

Роботодавці мають створити на робочих місцях безпечні умови праці, щоб запобігти травматизму й нещасним випадкам за несприятливих погодних умов і низьких температур. Зокрема вони повинні подбати про:

Необхідно також скоротити час перебування працівників на вулиці. 

Працівникам, які займаються експлуатацією, обслуговуванням та ремонтом обладнання і механізмів, що розташовані поза приміщеннями або в неопалюваних приміщеннях, важливо не допустити контакту відкритих частин тіла з металевими елементами цих об’єктів. Існує загроза прилипання шкіри до поверхонь та її обмороження.

Перша допомога при обмороженні  Як захистити працівників у виробничих приміщеннях зі зниженою температурою

Ступені, ознаки та перша допомога при обмороженні шкіри

Здебільшого обмороження відбувається, коли температура повітря опускається нижче –10 градусів С. Однак сильний вітер і висока вологість можуть сприяти обмороженню навіть за плюсових температур. Відмороження спричиняє і носіння тісного чи мокрого взуття за низької температури повітря, тривале нерухоме положення (наприклад, через алкогольне сп’яніння чи поранення). Також обмороження може виникнути, якщо на морозі торкатися до металу голими частинами тіла.

Кожен працівник повинен знати ознаки переохолодження і відмороження, а також основні правила поведінки в умовах низьких температур.

Ознаки

Виділяють такі ознаки переохолодження, як озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, біль у пальцях рук та ніг, сонливість, м’язова слабкість, сповільнене дихання та серцебиття. Постраждалий скаржиться на оніміння та поколювання в ділянці, яка зазнала впливу низької температури, зазвичай — у верхніх або нижніх кінцівках, вухах, щоках, носі тощо. Температура тіла знижується до 36 °С і нижче.

Загальне переохолодження організму відбувається тоді, коли температура тіла стає нижчою, ніж його фізіологічна межа, — 35 °C. Якщо температура знижується нижче ніж 24 °C, зміни в організмі стають незворотними.

Якщо ділянки тіла бліді, не чутливі на дотик, а при зігріванні в них з’явився сильний біль та набряк — це означає, що у потерпілого, окрім загального переохолодження організму, ще й відмороження.

Заходи домедичної допомоги при обмороженні залежать від того, наскільки серйозно постраждав працівник.

Cтупені обмороження

Існує чотири ступені обмороження. Детальніше розповімо про кожен із них.

Перший ступінь.  Шкіра постраждалого в ділянці впливу низької температури блідне, трохи набрякає. При цьому знижується чи повністю зникає чутливість.

Якщо людина зазнала обмороження другого ступеня, на шкірі з’являються пухирі, з яких виділяється прозора або біла рідина. У постраждалого підвищується температура тіла.

Про третій ступінь обмороження говорять тоді, коли в людини спостерігається омертвіння ділянок шкіри, не захищених одягом. Як під час обмороження другого ступеня, із уражених ділянок сочиться рідина, але тепер її колір варіюється вже від темно-червоного до темно-бурого. Внаслідок запального процесу у постраждалого розвивається інтоксикація, проявами якої є похолодіння кінцівок, підвищена пітливість. Людина перебуває в стані апатії.

Найнебезпечніший — четвертий ступінь обмороження. На цьому етапі в постраждалого виникає шок. Уражені ділянки шкіри вкривають пухирі чорного кольору.

Короткий опис кожного зі ступенів обмороження ви знайдете у таблиці.

Ступені обмороження за глибиною ураження

Ступінь обмороження

Опис

І ступінь

шкіра потерпілого бліда, незначний набряк, зниження або відсутність чутливості

ІІ ступінь

пухирі в ураженій ділянці; шкіра навколо них — синьо-червоного кольору

ІІІ ступінь

наявні ділянки відмерлої шкіри, вкриті пухирями; спостерігається епізодичне відмирання тканин

IV ступінь

стан шоку; на шкірі наявні пухирі чорного кольору — змертвіння м’яких тканин, а також — кісток

Перша допомога при обмороженні

Домедична допомога при обмороженні

Одразу визначити ступінь відмороження неможливо. Ознаки того чи того ступеня виникають через 12-24 год з моменту, як потерпілий зігрівся. Тож першим кроком має бути транспортування в тепле приміщення.

За першої ж нагоди потрібно виклати швидку медичну допомогу. Однак цього недостатньо, потрібно не просто чекати прибуття медиків, а й вжити заходів для допомоги потерпілому.

Насамперед важливо переконатися, що ні вам, ні постраждалому нічого не загрожує. Далі потрібно перевірити, чи при тямі потерпілий та чи дихає він. Якщо дихання не прослуховується, необхідно провести серцево-легеневу реанімацію.

Коли постраждалий вже перебуває в теплому приміщенні, потрібно обережно (не докладаючи зайвої сили) зняти з нього мокрий одяг та взуття. Дуже важливо не пошкодити уражені холодом ділянки!

Як не нашкодити під час надання домедичної допомоги

Коли переконалися, що постраждалий при тямі, почніть його зігрівати: запропонуйте теплі напої.

Як надати домедичну допомогу при обмороженні Ці напої мають бути безалкогольними!

Уражені ділянки потрібно обмити теплою водою, щоб налагодити роботу судин. Гарячу воду не використовуйте, адже це може зашкодити. Потім на відморожені ділянки накладіть чисту пов’язку з бавовняних або ватно-марлевих матеріалів.

Постраждалого треба накрити ковдрою, за наявності — термопокривалом. Це всі можливі заходи першої допомоги при обмороженні. Лишається тільки чекати медиків, які відвезуть постраждалого до медичного закладу, де призначать подальше лікування від обмороження. До того часу постійно стежте за станом особи і не залишайте її на самоті.

Перша допомога при обмороженні кінцівок

На обморожені кінцівки рекомендовано накласти чисту бинтову пов’язку. Якщо обморожені верхні чи нижні кінцівки — пальці та кисті необхідно знерухомити. Для цього потрібно накласти шини — спеціальні або з підручних матеріалів.

Багато людей мають помилкове уявлення про те, як надавати домедичну допомогу при обмороженні. Їхні знання є сумішшю з інформації, яку отримали у школі, з чуток і стереотипів, рецептів «народної медицини» тощо. Якщо такі знання застосовувати на практиці, стан потерпілого може погіршитися. Розвінчуємо такі міфи далі.

При обмороженні категорично не можна:

  • розтирати чи масажувати ушкоджені холодом ділянки. Це діє тільки тоді, коли потрібно запобігти обмороженню, а не тоді, коли цей стан уже настав. Крім того через пошкоджену шкіру до організму може потрапити інфекція;
  • натирати онімілі ділянки тіла спиртом, снігом, рослинною олією чи іншими жирами; 
  • пропонувати/вливати силоміць постраждалому алкогольні напої;
  • якщо з’явилися пухирі, їх не можна зрізати.

Правильно надана домедична допомога пришвидшує реабілітацію людини, що отримала обмороження.

Як надати домедичну допомогу при обмороженні Дізнайтеся, як надати домедичну допомогу, якщо потерпілих декілька

Як запобігти переохолодженню та обмороженню 

Роботодавці мають забезпечите постійний контроль з питань охорони праці та активізувати профілактичну роботу серед працівників щодо попередження нещасних випадків через складні погодні умови.

Уникнути обмороження та переохолодження можна, якщо дотримуватися простих правил. Передусім важливо звернути особливу увагу на свій одяг. Він має бути багатошаровим, теплим, бажано з натуральних тканин і хутра. Штани, взуття не повинні щільно прилягати до ніг (має бути місце для повітря). Носіть шарф або маску, щоб захистити обличчя від холоду.

Захищайте ноги і пальці на ногах. Носіть дві пари шкарпеток — першу пару з матеріалу, який відводить вологу від вашого тіла, а другу пару з вовни або суміші вовниНе варто сильно затягувати шнурки чи застібки на взутті, інакше це може перешкоджати кровообігу.

Перебуваючи на вулиці, потрібно стежити за обличчям, особливо за носом, вухами та щоками. Першою стадією замерзання є озноб. Коли відчуватимете, що починаєте замерзати, негайно зайдіть до теплого приміщення. Якщо такої можливості немає, робіть інтенсивні фізичні вправи: розмахуйте руками, присідайте тощо.

Скористайтесь також такими рекомендаціями:

  • не виходьте на відкрите повітря спітнілим. Зайшовши навіть на короткий час до приміщення, знімайте верхній одяг: перегрівшись, ви ризикуєте швидко замерзнути і навіть застудитися, коли повернетеся на вулицю;
  • утримуйтесь від тривалого перебування на відкритому повітрі, особливо при сильному вітрі та високій вологості;
  • не стійте на одному місці, намагайтеся рухатися;
  • не виходьте на мороз без рукавичок і шарфу. Якщо мерзнуть шия, вуха, ступні, кисті рук, вам буде холодно, незважаючи на найтеплішу шубу;
  • не куріть на морозі та не вживайте алкогольних напоїв (це збільшує ризик обмороження);
  • у вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте захисним кремом;
  • уникайте надмірних фізичних навантажень.

Тримайте себе в гідратованому стані. Навіть якщо ви не відчуваєте спраги, випийте принаймні один стакан води перед тим, як вийти на вулицю. Також краще не виходити на мороз голодним.

Ці поради допоможуть вам захистити себе від обмороження в холодну пору року. Якщо ви підозрюєте обмороження, слід негайно звернутися до лікаря.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді