Безпека праці за стандартами ЄС: парламентський комітет підтримав законопроєкт

Документ передбачає впровадження відповідальності за недбале виконання профілактичних заходів

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту ухвалити за основу урядовий законопроєкт № 10147 «Про безпеку та здоров'я працівників на роботі», який наближає українське законодавство до європейських стандартів у сфері безпеки та здоров’я працівників на робочому місці. 

Як проводити спеціальне розслідування нещасних випадків

Документ:

  • об’єднує національний досвід і практики зі світовими стандартами й принципами управління безпекою праці;
  • реформує національну систему управління охороною праці.

Законопроєкт, зокрема, передбачає ризикоорієнтований підхід в управлінні безпекою праці на законодавчому рівні, який відповідає сучасним європейським стандартам у сфері безпеки та здоров’я працівників.

Документ  покликаний розв’язати ключову проблему — застарілість і неефективність державного регулювання безпеки та здоров’я працівників. Адже чинна система управління охороною праці на всіх рівнях функціонує за «реактивним» принципом коригувальних дій. Тобто держава реагує на наслідки нещасних випадків — видає нормативні акти, які передбачають правила безпечної поведінки при виконанні відповідних робіт.

На противагу чинній системі нові підходи передбачають організувати систему безпеки й здоров’я працівників за «проактивним» принципом запобіжних дій.

Зміна принципів побудови системи передбачає змінити об’єкт впливу державної політики: з нинішніх «безпека праці» або «охорона праці» — на європейський «безпека працівника».

Ключовим завданням політики має стати не встановлення вимог до процесу організації безпеки, але до результативності цього процесу — повністю усунути або мінімізувати ризики для життя і здоров’я працівника.

Законопроєкт пропонує запровадити за європейським прикладом систему мінімальних вимог щодо безпеки та здоров’я працівників. Роботодавець має регулярно оцінювати ризики, які можуть виникнути на конкретному робочому місці, розробляти й впроваджувати заходи, щоб мінімізувати або усунути ці ризики.

Документ також спрямований підвищити ефективність розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій. Законопроєкт передбачає запровадити інформування компетентних органів про всі нещасні випадки. А роботодавець має вести облік всіх інцидентів, які потенційно могли призвести до нещасного випадку.

Проєкт закону передбачає можливість покладати за рішенням суду на роботодавця матеріальну відповідальність за нанесення шкоди життю та здоров’ю працівника внаслідок недостатніх та/або неефективних заходів.

Джерело: ВРУ, Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цільовий інструктаж з охорони праці

Коли та як проводити цільовий інструктаж з охорони праці? Хто відповідальний за його проведення, яку документацію необхідно оформити та що робити, якщо працівник не пройшов інструктаж? Детальні відповіді на ці важливі питання чекають у статті.
63088

Професійне та емоційне вигорання: 6 дієвих порад як зберегти продуктивність працівників охорони праці

Емоційне вигорання на роботі – це стан виснаження, який виникає через тривалий стрес, перевантаження та відсутність задоволення від роботи. Що таке вигорання та скільки фаз має професійне вигорання? Як підвищити продуктивність працівників? Як уникнути емоційного вигорання працівників? Відповіді на ці питання – у статті.
134

Як забезпечується охорона праці жінок, неповнолітніх та осіб з інвалідністю

Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів забезпечується відповідними законодавчими нормами. Адже через певні фізичні, фізіологічні та інші особливості жінкам, неповнолітнім, інвалідам складніше реалізувати своє право на працю. У статті розповідаємо, як забезпечити рівні можливості для всіх працівників, незалежно від статі, віку чи інвалідності, та створити безпечні умови праці для всіх.
42238

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
169

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23853

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді