Встановлення інвалідності по-новому: уряд затвердив зміни

Встановлено перелік документів для подання на МСЕК

Встановлення інвалідності по-новому: уряд затвердив зміни

Уряд постановою від 03.05.2024 № 501 вніс зміни до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 № 1317. Мета — зменшити навантаження на людей і скоротити строки оформлення документів для подання до медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

Права та пільги осіб з інвалідністю в умовах воєнного стану

Цими змінами Кабмін визначив перелік документів, які подає особа, що звертається до МСЕК для встановлення інвалідності:

  • паспорт громадянина України. Якщо паспорт у формі ID картки — також витяг із реєстру територіальної громади;
  • довідка про присвоєння реєстраційного номера платника податків;
  • військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного) чи посвідчення про приписку до призовної дільниці або довідка територіального центру та соціальної підтримки про перебування на військовому обліку — для чоловіків від 18 до 60 років;
  • довідка про перебування у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України — для людей, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії або інтернування в нейтральних державах.

Медичні документи, що подають лікарські консультативні комісії до МСЕК:

  • направлення на МСЕК;
  • медичні документи, що стосуються захворювання чи стану (виписка з медичної картки);
  • результати лабораторних та інших досліджень, що підтверджують діагноз або стан і ступінь його важкості;
  • план медичної, професійної й індивідуальної реабілітації;
  • документи, що підтверджують причинний зв’язок з інвалідністю;
  • документи, що підтверджують безперервну тимчасову непрацездатність протягом чотирьох місяців.

Окремі зміни щодо військовослужбовців

Причинний зв’язок інвалідності, а також ступінь втрати працездатності колишніх військовослужбовців встановлюватиметься на підставі постанови ВЛК, оформленої довідкою ВЛК, свідоцтвом про хворобу або протоколом засідання штатної ВЛК.

Ступінь втрати працездатності військовослужбовцю/військовослужбовиці комісія встановлюватиме після закінчення лікування. На підставі даних про втрату здоров’я комісія розроблятиме програму медичної, професійної та соціальної реабілітації.

Нагадуємо, що проходження МСЕК не залежить від місця проживання. Отримати направлення на МСЕК можна екстериторіально, звернувшись до закладу охорони здоров’я за місцем проходження лікування або до сімейного лікаря.

lightbulb-g.png Довідка: 

Верховна Рада розгляне законопроєкт № 11225 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур проведення медико-соціальної експертизи».

Документ, зокрема, пропонує:

    • виключити обов’язок особи проходити медичний огляд у МСЕК;
    • передбачити право особи визначати форму своєї участі в засіданні МСЕК — особисто чи онлайн.

Також законопроєкт передбачає обов’язок МСЕК взаємодіяти з міждисциплінарною реабілітаційною командою (МДРК), своєчасно ухвалювати рішення щодо підтвердження стійкого обмеження життєдіяльності та встановлення статусу «особа з інвалідністю» або «дитина з інвалідністю»; вносити до централізованого банку даних із проблем інвалідності та до електронної системи охорони здоров’я інформацію про повнолітніх осіб, які пройшли МСЕК, а саме: відомості акта огляду та протоколу засідання комісії, рішення комісії, а також індивідуальну програму реабілітації.

Джерело: МОЗ, ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді