Нехарчова продукція: які перевірки відновив Кабмін?

Заходи контролю є частиною шляху до «промислового безвізу» з ЄС

Нехарчова продукція: які перевірки відновив Кабмін?Кабмін постановою від 08.03.2024 № 261 ухвалив рішення відновити частину перевірок для бізнесу, посилити нагляд за безпекою нехарчової продукції та якістю надання споживачам комунальних послуг.

Як проходить перевірка за скаргою фізичної особи

Документ уніс зміни до постанов КМУ:

  • «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13.03.2022 № 303 (далі — Постанова № 303);
  • «Про припинення здійснення державного контролю нехарчової продукції в умовах воєнного стану» від 03.05.2022 № 550 (далі — Постанова № 550);.

Зміни передбачають, зокрема, відновити заходи державного нагляду (контролю) щодо нехарчової продукції за трьома пріоритетними напрямами Угоди АСАА (Угоди про оцінку відповідності та прийняття промислової продукції) — електромагнітна сумісність, низьковольтне електричне обладнання та безпека машин і механізмів.

Нехарчова продукція: які перевірки відновив Кабмін?Більше про електробезпеку

Протягом періоду воєнного стану за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, відбуватимуться позапланові перевірки суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог законодавства стосовно:

  • формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;
  • захисту прав споживачів;
  • метрологічного нагляду у сфері надання житлово-комунальних послуг (п. 4-1 Постанови № 303).

Планові заходи державного ринкового нагляду стосуватимуться відповідності вимогам технічних регламентів:

  • побутових ламп неспрямованого випромінення;
  • низьковольтного електричного обладнання;
  • обладнання;
  • машин та устатковання (п. 5 Постанови № 303; п. 1 Постанови № 550).

Комплексні заходи для підвищення рівня безпеки нехарчової продукції на українському ринку Уряд здійснює в рамках підготовки до підписання «промислового безвізу» з Європейським Союзом.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Охорона праці в медичних закладах починається з вимог до мікроклімату. Зі статті ви дізнаєтеся, які саме вимоги до охорони праці та температурного режиму в медичному закладі передбачені законодавством.
13768

Охорона праці при роботі з комп'ютером

Охорона праці при роботі з ПК: вимоги до облаштування приміщення при роботі з комп'ютером, санітарні норми освітлення, параметри мікроклімату, допустимий рівень вібрації та звукового шуму. Соціальні та профілактичні засоби захисту працівників, медичні огляди, перерви на відпочинок.
69825

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91722

Зразок наказу про простій через спеку

Дотримати вимог законодавства з безпеки праці під час спеки допоможе наказ про простій через спеку. Скачайте зразок такого наказу, розроблений експертом.
1121

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді