Нещасні випадки під час опалювального сезону: основні причини

У Держпраці наголосили на важливості вентиляції приміщень

image26

Вимоги безпеки під час експлуатації котелень

Державна служба України з питань праці назвала основні причини, які призводять до зростання імовірності нещасних випадків під час експлуатації котелень, газовикористовуючого обладнання та нагрівальних електричних приладів. Це:

  • експлуатація приладів та обладнання з несправними засобами захисту і сигналізації;
  • самовільне втручання в конструкцію обладнання;
  • відсутність своєчасного технічного обслуговування;
  • експлуатація машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки без проведення технічного огляду чи експертного обстеження;
  • недотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та відповідних інструкцій під час експлуатації приладів і обладнання;
  • допуск до робіт підвищеної небезпеки та експлуатації устаткування працівників, яким не проводили навчання з питань охорони праці (зокрема, працівників без відповідної групи з електробезпеки);
  • порушення проєктних рішень щодо експлуатації систем димовідведення та вентиляції приміщень.

Держпраці, зокрема, пояснила, що вірогідність нещасних випадків зростає через використання в приміщеннях герметичних пластикових вікон і дверей, коли при цьому не встановлюються додаткові вентиляційні системи — це перешкоджає вільному доступу повітря.

Насамперед проблема стосується громадських будівель.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечка на підприємстві

Аптечка першої допомоги має бути на кожному підприємстві, адже часто від оперативності надання домедичної допомоги залежить життя людини. Яким має бути склад аптечки невідкладної медичної допомоги, де саме повинна розміщуватися аптечка першої допомоги у виробничому підрозділі, хто відповідає за неї — про все це розповімо далі.
91960

Перша допомога при опіках

За різних обставин працівник може отримати термічні або хімічні опіки. В умовах воєнної агресії ризик отримання таких ушкоджень значно зростає. У статті розповімо про те, які існують види опіків та як правильно надати домедичну допомогу при опіках постраждалому.
26031

Класифікатор подій, що призвели до нещасного випадку

Від правильності встановлення причини нещасного випадку залежить ефективність розроблюваних заходів щодо запобігання подібним випадкам. Не помилитися при визначенні коду причини нещасного випадку за Класифікатором видів подій, причин, обладнання, що призвели до нещасного випадку, допоможе наша стаття.
14878

Порядок дій у разі хімічної небезпеки

Хімічна аварія на режимному об’єкті або на об’єкті інфраструктури може мати масштабні наслідки. У статті ви знайдете інформацію про алгоритм дій у випадку загрози чи раптового виникнення хімічної небезпеки.
14160

Перша допомога працівнику, який травмував голову

Черепно-мозкова травма може мати тяжкі наслідки — навіть призвести до передчасної смерті. Тому важливо своє­часно й правильно надати домедичну допомогу травмованому. Як це зробити — допоможуть рекомендації експерта. Не забудьте поділитися ними з працівниками!
29052

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді