Розслідування нещасних випадків по-новому: ключові моменти

Зміни запроваджені для адаптації до умов воєнного стану

image75

Нещасні випадки під час війни: як розслідувати за новою процедурою

Державна служба України з питань праці надала роз'яснення щодо оновленого Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (зміни до нього Кабмін вніс постановою № 59 від 20.01.23)

Головною метою змін була адаптація до умов воєнного або надзвичайного стану. 

Так, у Держпраці виокремили такі оновлення:

  • відмова від проведення досліджень для визначення наявності алкоголю, наркотичних засобів і ступеню сп’яніння потерпілого (забезпечити умови для таких досліджень може бути складно або неможливо через бойові дії);
  • роботодавець (або Держпраці) може наказом зупинити вже розпочате розслідування, якщо наявна  загроза життю та здоров’ю членів комісії з розслідування. Таке призупинення може тривати до припинення бойових дій або заходів правового режиму надзвичайного стану.

Крім того, у Держпраці наголосили, що спеціальному розслідуванню підлягають нещасні випадки будь-якого ступеня тяжкості травм або ушкоджень здоров’я. Таке розслідування проводиться за місцем настання нещасного випадку. При цьому це стосується, зокрема, і працівників, що працюють на умовах цивільно-правового договору, членів фермерських господарств чи фізосіб-підприємців. Також правила поширюються на громадян, які працюють фактично без оформлення трудового договору.

Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46965

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183650

Акт службового розслідування порушень вимог безпеки

Після того, як комісія зі службового розслідування встановила причини, винних осіб і зміст порушень, вона складає акт службового розслідування. Скачайте Акт службового розслідування: зразок, розроблений експертом
8609

Службове розслідування порушень вимог безпеки

Якщо порушення вимог безпеки на виробництві спричинило негативні наслідки, зокрема призвело до матеріальних збитків або травмування працівника, роботодавець може ініціювати службове розслідування. У статті підкажемо, як проводити службове розслідування та надамо зразки супутніх документів.
80683

Допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом — це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші після травмування строки. У статті ми розповімо, як правильно надати першу допомогу при ураженні струмом.
63863

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді