Воєнний стан і відпочинок: чи може працівник піти у додаткову відпустку?

Закон передбачає обмеження для деяких працівників

image91

Щорічні додаткові відпустки: кому та як надають

Запровадження воєнного стану внесло деякі корективи щодо порядку надання та компенсації відпусток та розрахунку стажу для щорічних основних та додаткових відпусток. Також з'явилися нові види відпусток, і, водночас, запровадили певні обмеження. Зміни закріплені у Законі України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Так, роботодавець під час воєнного стану може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток — якщо такий працівник виконує роботи на об’єктах критичної інфраструктури. Єдиним винятком є відпустка у зв’язку вагітністю та пологами та відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. В такому разі відмовляти у наданні відпустки не можна.

Якщо ж працівник не задіяний у роботах на об’єктах критичної інфраструктури, такі обмеження не застосовують. 

Водночас законодавство не обмежує можливість оформити щорічну додаткову, соціальну чи навчальну відпустку (так, як це визначає Закон України «Про відпустки»). Зокрема, працівники мають право на додаткові відпустки за:

Також додаткові відпустки можуть надавати у зв’язку з навчанням. Крім того, це можуть бути творча відпустка, відпустка для підготовки та участі в змаганнях, додаткова відпустка окремим категоріям громадян (УБД, постраждалі учасники Революції Гідності, особи з інвалідністю внаслідок війни).

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про надання відпустки без збереження зарплати на час карантину

Надання відпустки за власний рахунок в період карантину через COVID-19 відрізняється від надання такої відпустки за штатних умов. Існує декілька варіантів оформлення наказу, з якими ми вас ознайомимо у статті.
31050

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді