Наказ про надання відпустки без збереження зарплати на час карантину

UA RU
Надання відпустки за власний рахунок в період карантину через COVID-19 відрізняється від надання такої відпустки за штатних умов. Існує декілька варіантів оформлення наказу, з якими ми вас ознайомимо у статті.


«Класична» відпустка без збереження заробітної плати надається працівнику за сімейними обставинами та з інших причин на строк, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем. Максимальна тривалість такої відпустки становить 15 календарних днів (к. д.) на рік (ч. 1 ст. 26 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

image72

Як діє карантин в умовах воєнного стану

Після запровадження в Україні карантину строк відпустки без збереження зарплати за згодою сторін на період карантину (далі — відпустка) може перевищувати 15 к. д.

Наразі режим надзвичайної ситуації та карантин у зв’язку з COVID-19 продовжено до 30 квітня 2023 року.

Зверніть увагу! Неприпустимо тиснути на працівника аби той пішов у відпустку за власний рахунок. Відпустка надається за бажанням працівника, висловленим у відповідній заяві. На підставі заяви роботодавець видає наказ.

Зразок наказу про надання відпустки без збереження зарплати на час карантину у зв’язку з його продовженням

 

 

Важливо не плутати відпустку за згодою сторін на час загальнодержавного карантину (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки) із відпусткою працівникам із дітьми на час карантину (п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Хоча обидві — без збереження заробітної плати, однак є відмінності:

Різновид відпустки

Особливості надання

Відпустка за згодою сторін на час загальнодержавного карантину

 

Може оформити як працівник, який не має дітей, так і працівник з дітьми віком до 14 років. Підстава — рішення КМУ про запровадження загальнодержавного карантину. Умова — згода роботодавця і працівника.

Відпустка працівникам із дітьми на час карантину в освітніх закладах

 

Можна надати на підставі рішення ОМС, управління освіти чи закладу освіти. Розпорядчого акта КМУ про карантин загальнодержавного рівня може не бути взагалі, якщо захворюваність локальна. Якщо працівник має дитину віком до 14 років і просить про відпустку без збереження зарплати, відмовити йому неправомірно. Таку відпустку надайте, спираючись на суб’єктивне право працівника.

 

 

 

Зразок наказу про надання відпустки за власний рахунок для догляду за дитиною на період карантину у зв’язку з його продовженням

 

Відпустки без збереження зарплати у зв’язку з воєнним станом та карантином

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ, встановив новий порядок надання працівникам відпустки без збереження заробітної плати.

Під час дії воєнного стану за згодою роботодавця працівник може оформити:

  • відпустку без збереження зарплати за згодою сторін за сімейними обставинами тривалістю до 15 к. д. на рік (ч. 1 ст. 26 Закону «Про відпустки»;
  • відпустку без збереження зарплати за згодою сторін на період дії воєнного стану (ч. 3 ст. 12 Закону № 2136);
  • відпустку без збереження зарплати за згодою сторін на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки).

Щоб оформити будь-яку із відпусток без збереження зарплати, роботодавець має отримати від працівника заяву та видати наказ.

Наказ про надання відпустки без збереження зарплати на час карантину Дізнайтеся більше про те, як організувати роботу працівників і підприємств під час воєнного стану



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді