Техконтроль транспортних засобів: Кабмін запровадив зміни

Постанова уряду набере чинності у серпні

image84

Перелік документів, необхідних на етапі введення в експлуатацію технологічних транспортних засобів (машин)

Уряд постановою від 19.05.2023 № 514 оновив Порядок проведення обов’язкового технічного контролю транспортних засобів, затверджений постановою КМУ від 30.01.2012 № 137 (далі — Порядок).

Документ, зокрема, уточнює визначення:

Транспортний засіб, що використовується з метою отримання прибутку — транспортний засіб (зокрема, службовий легковий автомобіль), що експлуатують:

        • юридичні особи;
        • фізичні особи — підприємці під час провадження господарської діяльності;
        • фізичні особи під час виконання цивільно-правових договорів з метою отримання прибутку.

question-423604_640.png Як вести журнал реєстрації великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів

Основні зміни до Порядку передбачають запровадити:

  • Електронну форму протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу (ТЗ) із можливістю друку паперової копії протоколу.

Інформація про електронний протокол потраплятиме в Єдиний державний реєстр транспортних засобів. Це унеможливить випадки підробки бланку протоколу.

  • Відеофіксацію процесу обов’язкового технічного контролю ТЗ. Вона здійснюватиметься під час усього процесу перевірки технічного стану ТЗ.

Посилання на відеофіксацію завантажуватимуть до Єдиного держреєстру ТЗ. Вибірковий перегляд матеріалів відеофіксації унеможливить фіктивні перевірки.

123.pngВажливо: положення щодо проведення відеофіксації не застосовуються під час воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування.

Суб’єкт господарювання, який надає послуги з обов’язкового технічного контролю ТЗ, зобов’язаний зберігати всі документи та матеріали фото- та відеофіксації процесу перевірки конструкції і технічного стану ТЗ протягом строку дії протоколу техконтролю ТЗ.

Зміни до Порядку також:

  • викладають у новій редакції додатки 1 та 2 до Порядку;
  • спрощують процедуру подання заяв про погодження переобладнання ТЗ юридичних осіб, які надають послуги перевізників. Зокрема, виключена необхідність подавати до заяви копії свідоцтва про реєстрацію ТЗ і акта проведення його огляду. Адже ці документи є в електронному реєстрі, і більше немає потреби зберігати їх на етапі оформлення дозволу на переобладнання.

Постанова набере чинності через три місяці з дня її опублікування, — 25 серпня 2023 року.

Джерело: Урядовий портал

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми видачі спецодягу працівникам

Законодавством України встановлено, що для виконання шкідливих або небезпечних робіт потрібно безплатно забезпечити працівників комплектами захисного одягу, взуття та іншими ЗІЗ. Про чинні норми видачі спецодягу працівникам — далі в статті
42779

Класифікація шкідливих і важких умов праці

Як здійснюють оцінку умов праці на робочих місцях, які бувають ступені шкідливих умов праці, якими нормативними документами затверджено переліки робіт зі шкідливими і важкими умовами праці — далі у статті
87783

Перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників

Ефективна робота з профілактики виробничого травматизму на виробництві залежить від належної підготовки, навчання та підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці. Провести перевірку знань допоможе орієнтовний перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників підприємства, підготовлений експертом
47965

Засоби індивідуального захисту рук

Щоб захистити шкіру рук від впливу шкідливих чинників на виробництві, потрібно використовувати спеціальні засоби індивідуального захисту для рук. У статті з’ясуємо, які види ЗІЗ рук передбачені у чинному на сьогодні законодавстві
3128

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді